Százezernyi német tartalomgyártó kéri az európai uniós jogalkotóktól, hogy tegyenek határozott lépéseket, mielőtt visszafordíthatatlan károk keletkeznének.

Összesen 42 németországi szakszervezet és egyesület írta alá azt a levelet, amelyben azt követelik az Európai Uniótól, hogy szigorítsa a mesterséges intelligencia szabályozására vonatkozó tervezet. Az összesen 140 ezer szerzőt és előadót képviselő szervezetek szerint a technológia már érdemben veszélyezteti a szerzői jogokat, és egyre növekvő aggodalmakról számoltak be a generatív mesterséges intelligenciával, például a ChatGPT-vel kapcsolatban, ami úgy képes szövegeket vagy képeket gyártani a megfelelő parancsok nyomán, hogy azzal megtévesztő módon utánozza az egyes emberek munkáit.

Az érdekvédelmi egyesülések, valamint a fotósok, dizájnerek, újságírók és illusztrátorok szakmai szövetségei az Európai Bizottságnak, az Európai Tanácsnak és az EU törvényhozóinak küldött levelét a Reuters szemlézi szerdai riportjában. A hírügynökség szerint a dokumentum kitér a jogvédett tartalom jogosulatlan felhasználására az MI betanításakor, az anyagok átláthatatlan feldolgozására, illetve az eredeti források előrelátható kiváltására a generatív mesterséges intelligencia kimeneteivel, ami alapvető kérdéseket vet fel a felelősség, az elszámoltathatóság vagy a díjazások kapcsán is.

A fő probléma a felelősség elkenése

A levél aláírói szerint ezeket a kihívásokat mindenképpen orvosolni kell, mielőtt visszafordíthatatlan károk keletkeznének, így a generatív MI-nek kellene a középpontjában állnia bármilyen értelmes mesterségesintelligencia-piaci szabályozásnak. Utóbbit mindenképpen az MI-hez kapcsolódó teljes termékciklusra vonatkoztatnák, különös tekintettel az alapmodellek szolgáltatóira. Az érintett technológiai cégeket felelőssé tennék a mesterséges intelligencia által előállított és terjesztett összes tartalomért a személyiségi és szerzői jogok megsértését, a félretájékoztatást vagy a diszkriminációt illetően.

A Reuters beszámolója alapján a csoportok úgy látják, hogy az alapmodellek szolgáltatóinak (például a Microsoftnak, az Alphabet-Google-nek, az Amazonnak vagy a Metának) nem lenne szabad megengedni központi platformszolgáltatások működtetését sem a digitális tartalom terjesztésére. Ahogy korábban írtuk, a művészek már világszerte tiltakoznak az MI-alkalmazások ilyen irányú terjesztése ellen., és az Európai Bizottságon is egyre nagyobb a nyomás, hogy az elkövetkező hónapokban eredményeket érjen el a szabályozási tervek tárgyalásánál az uniós törvényhozókkal és a tagállamokkal.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.