A Getty 12 millió jogosulatlanul felhasznált kép után követel akár darabonként 150 ezer dollárt a Stable Diffusion üzemeltetőjétől. Ennyit nyilván nem fog kapni, de a per kimenetele így is meghatározó lehet a hasonló fejlesztésekre nézve.

A mesterséges intelligenciára épülő képgenerátorok az online fellelhető képekből tanulnak, jórészt az internetes képtárak anyagainak tömeges felhasználásával. A dolog már a művészeknél is kiverte a biztosítékot, mivel a a modelleket működtető neurális hálózatok üzemeltetői nem konzultálnak velük, mielőtt a műveiket bevonják az ilyen adatkészletekbe, és arra is csak igen korlátozott eszközeik vannak, hogy kivonják a munkáikat ezekből a folyamatokból. A képbankok (stock images) ugyancsak jó ideje fortyognak miatta, hogy a fotóikkal etetik a generatív MI-t, de a konkrét lépésekre a múlt péntekig kellett várni, amikor a Getty Images pert indított az egyik ilyen vállalat, a népszerű Stable Diffusion mögött álló Stability AI ellen.

A kereset szerint a Stability AI engedély nélkül használt fel 12 milliót a Getty szerzői jogi védelem alatt álló képei közül, amelyeket azok felirataival és metaadataival együtt arra használt, hogy a Stable Diffusion modellt képezze. Ez utóbbi pedig nemmeglepő módon hajlamos olyan képek létrehozására, amelyek nagyon hasonlítanak a Getty Images szabadalmaztatott tartalmához, így a szolgáltató azt kéri a bíróságtól, hogy kötelezze a londoni székhelyű Stability AI-t a jogsértő képek eltávolítására, és ítéljen meg akár 150 ezer dollárnyi kártérítést minden egyes képért. Ez 12 millióval szorozva nyilván nevetségesen magas összeg lenne, a Getty is csak egy 7 ezer képből álló listát nyújtotta be követeléseinek alátámasztására.

A haladás folyamatos, csak az irány kérdéses

Mint kiderült, a Getty amerikai és brit bíróságok előtt is megpróbál érvényt szerezni az igazának, felidézve a Stable Diffusion tanításához használt LAION adatkészlet kapcsán azt a múlt héten közzétett tanulmányt is, amely igazolja, hogy a generatív MI-modellek képesek egyszerűen lemásolni a képzésükhöz felhasznált tartalmakat. Az aktuális programok mérete hiába sokkal kisebb, mint akár a most említett LAION több mint 380 terabájtnyi adattömege, a Getty Images szerint a Stable Diffusion által generált képek némelyikén még a Getty-vízjel is felfedezhető, mivel azt a rendszer a képek dekonstrukciója, majd zajtalanítása és átalakítása során a végtermék szerves részeként értelmezi – derül ki a Gizmodo beszámolójából.

Ez utóbbi azért is érdekes, mert az ügyben megállhat, hogy az ilyen képek károsítják a Getty márkáját – még akkor is, ha a Stable Diffusion 2 állítólag már sokkal kevésbé hajlamos a vízjelek reprodukciójára, mint a még mindig elérhető korábbi verziói. A Getty mindenesetre azt állítja, hogy a mesterségesintelligencia-verseny szereplői mások hátán próbálnak felkapaszkodni a csúcsra – hasonlüan azokhoz a művészekhez, akik január közepén ugyancsak csoportos keresetet is indítottak a Stability AI, a DeviantArt és a Midjourney által épített képgenerátorok miatt. Tekintettel a technológia gyors térnyerésére, a Gizmodónak nyilatkozó szakértők szerint a perek tétje az, hogy meghatározzák a fejlődés további irányát.

Közösség & HR

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.