Előzetes kalkulációk szerint az idei második negyedévben a világ összesen 34 milliárd dollárt költött különféle mobil alkalmazásokra és alkalmazásokban.

Úgy tűnik, még mindig maradt abból a lendületből, amelyet a mobil alkalmazások, azon belül is főleg a játékok szereztek a koronavírus miatt elrendelt kényszerintézkedéseknek köszönhetően. Az App Annie frissen kiadott, a szegmens idei második negyedévéről szóló jelentése alapján ismét történelmi rekord született a forgalom tekintetében.

Mindig van feljebb

Bár a világ legtöbb pontján éppen a lazítások vannak soron, a COVID-19 miatt ifjonti hévvel növő szektor nem látszik lassulni. Az éppen most záruló negyedévben a becslések szerint 34 milliárd dollár folyt át a két legnagyobb alkalmazásáruházon keresztül. Az éves összevetésben 25 százalékos expanzió számszerűleg 7 milliárd dollár többletet jelent 2020 második negyedévéhez képest. Ugyanakkor az is beszédes adat, hogy az idei első periódust is sikerült 2 milliárddal megfejelni.

 

Az App Store és a Google Play bevételének változása (milliárd USD)

 

A saját iOS rendszere fölött cerberusként őrködő Apple alkalmazásboltja 22 milliárd dollárt forgalmazott három hónap alatt, ami 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ennek megfelelően a rivális Google-nél valamivel szerényebb, 20 százalékos volt a bevételnövekedés. A 12 milliárd dolláros eredmény azért némileg csalóka, hiszen ellentétben az iPhone-okkal, az androidos felhasználók külső alkalmazásáruházok kínálatából is válogathatnak. Sőt Kína esetében ez utóbbi az egyetlen hivatalos út, hiszen a Play Áruház nem érhető el a mobilok szempontjából (is) kiemelkedő piacon.

Tikkel és tokkal

Az iparági analitikai megoldásokkal foglalkozó App Annie anyaga listákat is tartalmaz a legnépszerűbb, illetőleg legtöbb pénzt hozó appokról. Az amerikai kitiltást végül úgy tűnik, hogy megúszó TikTok kibérelte mindkét toplista tetejét. A legtöbbször letöltött applikációk mezőnyében egyébiránt sok meglepetés nincs. Azt ezúttal is a kommunikációs szolgáltatásokat kínáló appok uralják.

A távmunkára kényszerített tömegek miatt az sem meglepő, hogy a Zoom és a Google Meet is tagja ennek az előkelő csoportnak. Hogy még bőven nem állt vissza minden a régi kerékvágásba, az üzleti célú felhasználásban is megmutatkozik. Például a két említett, videókonferenciák lebonyolítására alkalmas platformon a felhasználók 55 százalékkal több időt töltöttek, mint az előző negyedévben. 

A költési toplistán a korábbi király (YouTube) a második helyre szorult, miközben az HBO Max sokat lépdelt felfelé. A tartalomszolgáltatónál különösen jól jött a Jóbarátok sorozat felmelegítése: a nemrégiben bemutatott nosztalgiaepizód ugrásszerű emelkedést hozott a felhasználói számban.

Ami a játékokat illeti, ott sincs sok ok a panaszra. Ennél a szegmensnél immár zsinórban ötödik negyedéve mérnek 1 milliárd fölötti letöltési mennyiséget. Heti szinten pedig átlagosan már 1,7 milliárdot költenek ilyesmire a kikapcsolódni vágyó felhasználók.

Villámgyors hódítás

A jelentés felidézi azt is, hogy mekkora utat járt be a szegmens alig több mint egy évitzed alatt. Az Apple ugyanis 2008-ban indította útjára az App Store-t, mindössze 500 különféle alkalmazással. Mára ez a szám több mint 5 millióra hízott a két nagy rendszer összesített kínálatát nézve. A forgalom pedig, ahogy a fentiek mutatják, egyáltalán nem mutatja a tetőzés állapotát.

Konzumer tech

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.