A koronavírus által meghatározott 2020-as év kifejezetten jót tett az okostelefonos alkalmazásoknak. A főbb mutatók mindegyike 10-20 százalékkal ugrott, és a lendület idén is folytatódhat.

Az iparági analitikai megoldásokkal foglalkozó App Annie idén is kijött a mobil ökoszisztéma aktuális állását és jövőbeli kilátásait összegző tanulmányával. A State of Mobile 2021 számai alapján a pandémia csak erősítette a mobil alkalmazásokban rejlő potenciált. A több otthon töltött idő nem csupán több felhasználót, figyelmet, de jelentős összegeket is hozott a fejlesztőknek. 

Közel volt a 150

A cég számításai szerint az Apple, a Google és a különböző önálló kínai androidos alkalmazásáruházakban összességében 143 milliárd dollárt költöttek el tavaly a felhasználók. Ez igen komoly, 20 százalékos növekedésnek felel meg. Különösen annak fényében, hogy maguk a készülékeladások az utóbbi években leginkább stagnálást mutattak. Ezen belül is elsősorban játékokra ment a pénz, hiszen a szórakozásra nagyságrendileg 100 milliárdot költöttek a mobilozók.
 

A mobilos ökoszisztéma tavalyi teljesítménye (forrás: App Annie)

 

Az élénkülés azonban nem csak az elköltött pénz mennyiségében, hanem szinte minden más mutatóban is nagyon erős volt. Ahogy azt a fenti összefoglaló kép is mutatja, mind az új letöltések száma, mind az alkalmazásokkal töltött idő növekedett éves összevetésben. Mindezt pedig lekövette, sőt dinamikájában meg is haladta a szektorhoz köthető hirdetési és befektetési kedv. 

A járvánnyal együtt járó korlátozások 2-3 éves fejlődést hoztak a mobil adaptációban. Ennek egyik jele például az, hogy az idősebb korosztály esetében sokkal látványosabb volt az appokkal töltött idő növekedése, mint mondjuk a középkorúaknál vagy a fiataloknál (30, 18 és 16 százalék).

Játékban maradnak

Ami az idei évet illeti, minden bizonnyal lendületben marad a szektor, amit csak erősít az, hogy a koronavírus még egy ideig bizonyosan befolyásolja a mindennapokat. A jelenlegi elrejelzések alapján például a játékiparhoz kötődő forgalom idén is sokat, 20 százalékot hízhat, elérve ezzel a 120 milliárdos szintet. Utóbbi egyébként önmagában is jóval több, mint amennyit a szegmens összes többi csatornája (PC-k, konzolok, kézi játékgépek) együttesen fel tud mutatni.

Az App Annie egyébként megvizsgálta a játékosok összetételét és fizetési hajlandóságát is. Ezek alapján tavaly a letöltések 78 százalékáért az úgynevezett alkalmi játékosok feleltek, 20 százalékot adtak a "fekete öves" gamerek, míg a maradék 2 százalék a szerencsejátékok iránt érdeklődő speciális közönséghez kötődött. Nem túl meglepő módon ezek az arányok teljesen felborulnak, ha az elköltött pénzt nézzük. Itt a core gamerek adják a forgalom kétharmadát, a csak alkalmanként szórakozók 23, míg a kaszinózók 11 százalékkal járulnak hozzá a teljes költéshez.

Konzumer tech

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.