Tavaly ismét minden korábbinál több találmányt próbáltak bejegyeztetni az amerikai szabadalmi hivatalnál. Az IBM évtizedek óta vezeti a toplistát, amelyet azonban már az ázsiai vállalatok dominálnak.

Az IFI CLAIMS szabadalmi ügynökség idén is közzétette saját kivonatát az amerikai szabadalmi hivatal (USPTO) előző éves statisztikáiból. A legtöbb oltalmi bejegyzési kérelmet benyújtó cégek top 50-es rangsorát 2013-ban is toronymagasan vezette az IBM, ahogy azt a tavalyi és a tavaly előtti összeállításokban már megszokhattuk, és a Samsung Electronics, illetve a Canon is magabiztosan őrzi dobogós helyét. Az élmezőnyben tapasztalható kisebb változások mellett a lista idén is szolgál érdekességekkel.

Az Apple például először verekedte be magát az első húsz közé, de a Google nemcsak megismételte ugyanezt a teljesítményt, de egyből meg is előzte riválisát. A nehéz helyzetben lévő BlackBerry ismét bebizonyította, hogy szabadalmi portfólióját tekintve a legerősebb gyártók közé tartozik, és az előző évhez képest kilenc helyet javítva már a huszadik a vállalatok rangsorában. A legnagyobb előrelépést a Qualcomm produkálta, miután találmányainak száma az előző évihez képest 62 százalékkal emelkedett.

Az európai cégek közül a legelőkelőbb helyet ezúttal az Ericsson szerezte meg, miután az elmúlt két évben tizennégy, illetve tizenkét helyet kapaszkodott fel a listán, és már a huszonharmadik. A teljes földrészt tekintve ugyanakkor összehasonlíthatatlanul kevesebb, tizedannyi oltalmi bejegyzési kérelem érkezett, mint Ázsiából – a japán vagy dél-koreai nagyvállalatok önmagukban is felülmúlták a teljes európai kontinenst, és a lista első tíz helyéből hetet foglalnak el.

Az USPTO-hoz egyébként majdnem 280 ezer oltalmi bejegyzési kérelem érkezett 2013 során – a beadványok összesen 60 ezer cégtől származtak, amelyek közül a felső 1 százalék jegyezte az összes szabadalom 40 százalékát.

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.