Tavaly ismét minden korábbinál több találmányt próbáltak bejegyeztetni az amerikai szabadalmi hivatalnál. Az IBM évtizedek óta vezeti a toplistát, amelyet azonban már az ázsiai vállalatok dominálnak.

Az IFI CLAIMS szabadalmi ügynökség idén is közzétette saját kivonatát az amerikai szabadalmi hivatal (USPTO) előző éves statisztikáiból. A legtöbb oltalmi bejegyzési kérelmet benyújtó cégek top 50-es rangsorát 2013-ban is toronymagasan vezette az IBM, ahogy azt a tavalyi és a tavaly előtti összeállításokban már megszokhattuk, és a Samsung Electronics, illetve a Canon is magabiztosan őrzi dobogós helyét. Az élmezőnyben tapasztalható kisebb változások mellett a lista idén is szolgál érdekességekkel.

Az Apple például először verekedte be magát az első húsz közé, de a Google nemcsak megismételte ugyanezt a teljesítményt, de egyből meg is előzte riválisát. A nehéz helyzetben lévő BlackBerry ismét bebizonyította, hogy szabadalmi portfólióját tekintve a legerősebb gyártók közé tartozik, és az előző évhez képest kilenc helyet javítva már a huszadik a vállalatok rangsorában. A legnagyobb előrelépést a Qualcomm produkálta, miután találmányainak száma az előző évihez képest 62 százalékkal emelkedett.

Az európai cégek közül a legelőkelőbb helyet ezúttal az Ericsson szerezte meg, miután az elmúlt két évben tizennégy, illetve tizenkét helyet kapaszkodott fel a listán, és már a huszonharmadik. A teljes földrészt tekintve ugyanakkor összehasonlíthatatlanul kevesebb, tizedannyi oltalmi bejegyzési kérelem érkezett, mint Ázsiából – a japán vagy dél-koreai nagyvállalatok önmagukban is felülmúlták a teljes európai kontinenst, és a lista első tíz helyéből hetet foglalnak el.

Az USPTO-hoz egyébként majdnem 280 ezer oltalmi bejegyzési kérelem érkezett 2013 során – a beadványok összesen 60 ezer cégtől származtak, amelyek közül a felső 1 százalék jegyezte az összes szabadalom 40 százalékát.

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.