Hatalmasat vágott a Facebook a tulajdonában levő VR megoldások árain, a Microsoft pedig olcsó headsettel jelentkezik.

A SuperData elemzése szerint lendületesen fejlődik a virtuális valóságot elénk táró eszközök piaca, de az egyes gyártók esetében tapasztalt akár több száz százalékos növekedés mögött még mindig nagyon alacsony számok állnak. Amint az az alábbi táblázatban is látszik, a becslések szerint a legnagyobbat a Google fogja robbantani, ezzel felzárkózva a piacvezető Samsung mellé.

 
VR-eszközök értékesítési darabszáma
Create your own infographics


Túl drága a virtuális valóság?

Az alacsony eladási számok ismeretében döntött úgy a Facebook, hogy felpörgeti Oculus Riftjének eladásait. Ehhez Zuckerberg cége szerint az árcsökkentésen keresztül vezet az út: a 600 dolláros headset és a 200 dolláros Touch mozgásérzékelő egyaránt 100-100 dollárral lett olcsóbb a napokban. Az egykor de facto piacvezető ugyanis mostanra már alaposan elmaradt az értékesítési darabszámokban; nagyon úgy tűnik, hogy a VR-t nem az Oculus Rift hozza el a tömegeknek.

Azt Jason Rubin, az Oculus tartalomfejlesztési vezetője is elismerte egy blogbejegyzésben, hogy az olcsóbb versenytársak elhúztak az eladások tekintetében. Ezek közül az egyik legnagyobb figyelmet a Sony PlayStation VR-ja érdemeli, mely alig négy hónappal piacra lépését követően, február közepéig már 915 ezres példányszámban lelt gazdára.

Külön utas megoldást választott a Google a Daydreammel: a cég headsetének használatához nincsen szükség játékkonzolra vagy PC-re. Egy kompatibilis telefon elegendő, ami persze az alacsonyabb számítási teljesítmény miatt némileg limitálja a VR lehetőségeit, cserébe viszont sokkal olcsóbb belépési pontot kínál. Nem véletlen, hogy az idei évre a Google megoldásának felfutását várják.

Kevert valóság

A VR körüli sürgölődésből nem maradhat ki a Microsoft sem. Habár Redmond tavaly visszakozni látszott a viselhető eszközök piacáról, a Hololens fejlesztésével és a FlashBack nevű, olcsó telefonokon VR-élményt ígérő fejlesztésével ezt a szegmenst továbbra is fontosnak tartja. Ezt erősíti az a tegnapi bejelentés is, mely szerint március végén az első pár kiválasztott fejlesztő megkapja az Acer Mixed Reality Developer Edition nevű headsetjét.
 


Ez lesz a Windows Mixed Reality headset első debütálása; a vállalat az alacsony árral és az úgynevezett „bentről-kifelé” lekövetéssel próbálja meghódítani a piacot. Szemben versenytársaival, melyek külső nyomkövetőket használnak a felhasználó pozíciójának meghatározására, a Microsoft megoldása magán az eszközön elhelyezett érzékelőket alkalmaz ezen célból.

Az 1440x1440 pixeles felbontású, natív 90 Hz-es képfrissítési rátával rendelkező Acer headset beépített audiokimenettel és 3,5 mm-es Jack aljzattal bíró mikrofonos támogatással bír. Hálózatba kötését HDMI 2.0 és USB 3.0 szabványok teszik lehetővé.

Kereskedelmi forgalomban való megjelenésére azonban az év végi ünnepi időszakig nem lehet számítani. A fejlesztőknek kiadott első példányok azt a célt szolgálják, hogy a végleges eszköz boltokba kerülésekor már komoly tartalmi támogatással bírjon a Microsoft-féle virtuális valóság. Ennek élményét egyébként nem csak az Acer eszközein lehet elérni, az Asus, a Dell, a HP, a Lenovo és a 3Glasses egyaránt partnere ezen a téren a szoftverfejlesztő gigásznak.

És hogy mit keres a Mixed Reality a termék nevében? Nos, a kifejezés a valódi világ és a virtuális tér összeházasítását jelöli, vagyis azt, hogy a „kívülről” nyert információk megjelennek a virtuális valóságban is. Egyfajta kiterjesztett valóságról van tehát szó, ahol a valódi és virtuális információ határa elmosódik.

Konzumer tech

Nincs megállás, a Marsot is elkezdtük teleszemetelni

Eddig 7 tonnányi hulladékot sikerült elhinteni a vörös bolygón, ami egyelőre nem sok, de már most is érdemes odafigyelni rá.
 
Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.