A Twitter egykori alapítója által gründolt decentralizált közösség platform nagyjából egyévnyi zárt üzem után váltott nyilvános módra. A friss adatok szerint nem eredménytelenül.
Hirdetés
 

Egy nap alatt nagyjából negyedével növelte meglévő felhasználói számát az elmúlt egy évet meghívásos üzemmódban töltő Bluesky. Az ellen-Twitterként (pontosabban most már ellen-X-ként) is emlegetett közösségi platformra ezzel már több mint 4 millióan regisztráltak.

Az alkalmazásba azt követően érkezett több mint 850 ezer új felhasználó alig 24 óra leforgása alatt, hogy a Bluesky felhagyott a zárt működéssel, és immár bárki szabadon regisztrálhat a hálózatra. Mindezt az alternatív közösségi platform vezérigazgatója, Jay Graber némileg ironikus módon egy X-en közzétett bejegyzésben (is) tudatta a világgal. Az azóta eltelt bő fél nap alatt sem állt meg a növekedés, így e sorok írásának pillanatában már 4,3 millióhoz közelít a felhasználói tábor mérete.
 

A közösségi alkalmazás statisztikáinak alakulása az elmúlt hetekben (forrás: Bluesky)

 

A fenti grafikon látványos megugrása értelmezhető úgy is, hogy továbbra is jelentős érdeklődés mutatkozik a különutas megközelítést alkalmazó közösségi hálózat iránt. Másrészt viszont az egyelőre az 5 milliós szintet sem elérő tábor így is fényévekre van a "lenyomni kívánt" X-től, de még a Meta saját X-gyilkos próbálkozásától, a tavaly hirtelen felfutó, de azóta kifulladni látszó Threadstől is. 

Régi történt, ismert arc

A Bluesky természetesen nem képes olyan hátszelet teremteni magának, mint a Facebookot és Instagramot üzemeltető Meta, de azért nem is a teljes ismeretlenségből és a nulláról indult útjára a projekt még 2022 legvégén.

A kialakítás Twitterhez való hasonlósága már csak azért sem meglepő, miután a Bluesky alapjait még az azóta Elon Musk által felvásárolt, majd X-re átkeresztelt cégnél kezdte meg a közösségi hálózat egyik alapítója és akkori vezérigazgatója. Jack Dorsey 2019-ben ismertette terveit egy decentralizált közösségimédia-protokoll létrehozására (Authenticated Transfer, AT), amelynek nyitott algoritmusa többek között a hordozható fiókok formájában biztosítana a megszokottnál erősebb kontrollt a felhasználóknak. Az eredeti elképzelés az volt, hogy interoperábilitás és a teljesítmény javításával a Bluesky egy olyan "általános böngészőt" hozna létre, amelyik lehetővé teszi a platformok közötti váltogatást és a rájuk bízott személyes adatok hozzáférhetőségének szabályozását.

Az immár gyakorlati megvalósítás fázisába került szolgáltatás nyílt forráskódú protokollja Graber szerint egy "állandóan nyitott" API-ként funkcionál, ami lehetővé teszi a rendszer elemeinek sajátos felhasználást. A Bluesky testreszabhatóságának köszönhetően a felhasználóknak például lehetősége van egyéni algoritmusok és saját tartalommoderációs beállítások alkalmazására is.

Terheléses teszt

Az egyelőre nyitott kérdés, hogy a fenti elképzelések mentén indított Bluesky mekkora közönséget képes hosszabb távon maga köré gyűjteni, az viszont már most beigazolódott, hogy az óvatos haladás indokolt volt. A nagy nyitást követően ugyanis alig kellett hozzá néhány óra, hogy a sok új felhasználó "eltörje" a platformot. A jelentkező kisebb-nagyobb technikai problémákat végül csak egy rövid kényszerszünet után tudták véglegesen megoldani a mérnökök.

Közösség & HR

Túlkompenzáló MI-je miatt szabadkozik a Google

Úgy tűnik, az nem megoldás, ha az algoritmusok előítéletességét egy nagy adag ellenirányú lökettel próbáljuk kompenzálni.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.