Az internetszórásra képes eszközöket elsőként Kenyában vetik be kereskedelmi szolgáltatásként.
Hirdetés
 

A Project Loont a Google titkos boszorkánykonyhájában, az X-ben kezdték fejleszteni még 2011-ben, de csak hét évvel ezelőtt állt a cég nyilvánosság elé az ötlettel, hogy nagy magasságban repülő hőlégballonokkal juttatná internethez a földi infrastruktúrával nehezen lefedhető régiókat.

A Project Loonnak keresztelt terv azóta számos teszten esett át természeti katasztrófák idjén, bevetették például 2017-ben Puerto Ricóban, de közben pedig zajlottak az előkészületei a kereskedelmi bevezetésnek is. Utóbbinak köszönheték Peruban azt, hogy egy tavalyi földrengést követően mindössze két nap alatt felállt a mentési munkállatokat nagyban segítő ideiglenes internetkapcsolat.

Történelmi helyszín lett Kenya

A közben a Google anyavállalataként is működő Alphabethez került projekt most érte el a legfontosabb mérföldkövét: kereskedelmi szolgáltatást indítottak az infrastruktúrára alapozva. A Loon vezérigazgatója nem is spórolt a szentimentális húrok pengetésével, amikor megírta az erről szóló bejegyzését. Alastair Westgarth később csatlakozott a csapathoz, és saját beszámolója szerint anno, amikor hallott a tervekről, egyáltalán nem gondolta azt, hogy mindezt lehetséges lesz elérni.

Az első éles együttműködés másik szereplője a Telkom Kenya, amely így szeretné kiszolgálni azokat a felhasználóit, akik a körülbelül 35 ballonból álló flotta által lefedett mintegy 50 ezer négyzetkilométeren tartózkodnak. A bő fél magyarországnyi területen az előzetes tesztek során a feltöltési sebesség megközelítette az 5, a letöltés pedig a 19 Mbps-t, mindezt 19 milliszekundumos késleltetés mellett.

A Loon afrikai debütálása kulcsfontosságú lehet a technológia további elterjedésében. A cég jelenleg is dolgozik több más helyszínen, hogy a kenyaihoz hasonló üzleteket tudjon nyélbe ütni. Utóbbi kicsit levenné a nyomást házon belül, hiszen az Alphabet befektetői az utóbbi években már nem annyira türelmesek, és szeretnének minden hasonló projektből előbb-utóbb pénzt is látni. És amelyik ezt nem képes hozni, azt bizony simán elkaszálják

Riválisok szövetsége

A levegőből szórt mobilnet elterjedését ugyanakkor biztosan nem a lehetséges megoldások hiánya okozza. Számos különböző ötleten dolgoznak párhuzamosan a világban. A SoftBankhoz (amely egyébként befektetőként a Loonban is érdekelt) köthető HapsMobile elképzelése szerint közel 80 méter széles hatalmas drónok terítenék a mobilnetet. A leányvállalat egyik illetékese szerint 2023-ban tervezik a piacra lépést, ám alacsony magasságú tesztek már zajlanak egy kaliforniai NASA létesítménynél.

A gyorsabb kiépülés egyik hátráltatója a szabályozói környezet, illetőleg a technológiára vonatkozó rendelkezések hiánya. Ennek érdekében fogott össze az Alphabet és a SoftBank, hogy a hatóságokat a számukra kedvező döntések meghozatalára ösztönözzék. Kezdeményezésükhöz aztán idén februárban egy sor, témában érdekelt szereplő csatlakozott. A nagy magasságba juttatott repülő eszközkön elhelyezett antennák minél könnyebb bevetése mellett kardoskodik például a China Telecom, a Deutsche Telekom és a Telefonica. Az új tagok között találjuk még a Nokiát és az Ericssont, sőt a repülőgépeiről ismert Airbust is.

Közösség & HR

Egy MI fogja elmagyarázni, hogy mit érdemes tudni a műalkotásokról

Vagy legalábbis arról, hogy hova tartoznak és mire hasonlítanak. Az új fejlesztésnek azonban sokkal fontosabb felhasználásai is lehetnek, például a deepfake hamisítványok kiszűrésében.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.