Lapértesülések szerint újabb részvényeladásokból teremt magának forrásokat a ChatGPT fejlesztője, ami lassan a Szilícium-völgy történetének leginkább tőkeintenzív startupjává válik.
Hirdetés
 

Az OpenAI tárgyalásokat folytat a meglévő alkalmazotti részvényeinek értékesítéséről – számolt be róla a Bloomberg. A lap forrásai szerint a befektetők 86 milliárd dollárra értékelnék a céget a tranzakcióval, bár az értesülést egyik fél sem erősítette meg, mint ahogy a részvények eladásának feltételeit sem véglegesítették, így azok még még bőven megváltozhatnak. Ide tartozik, hogy a múlt hónapban a Wall Street Journal még 80-90 milliárd dolláros értékeléssel tervezett részvényeladásról írt a társasággal kapcsolatban.

A ChatGPT mögött álló MI-startup 49 százalékos tulajdonosa a Microsoft, mely az év elején egy meglehetősen összetett üzleti konstrukcióban tolt irdatlan pénzeket az OpenAI-ba. Nemrég az is kiderült, hogy az idén a tervezettnél nagyságrenddel magasabb forgalma lehet az újabban már profitorientált társaságnak. Elérhetik ugyanis az 1,3 milliárd dollárt, ami nem csak a tavalyi 28 millió dollráros bevételhez képest jelent hatalmas ugrást, de a Microsofttal kötött megállapodáskor is 200 milliót irányoztak elő erre az évre.

Bármennyi pénzt el tudnának költeni

Ahogy szeptember végén írtuk, az OpenAI egyik közvetlen versenytársának tekintett Anthropic is éppen jelentős tőkebevonásról tárgyal az Amazonnal. Az arányokat azonban jól érzékelteti, hogy az OpenAI korábbi munkatársai által alapított vállalkozás havonta 8 millió dolláros bevételt termel, és ha összejön a több milliárd dolláros amazonos befektetés, állítólag az is maximum 30 milliárd dolláros értékeléssel valósulhat majd meg. Bár ez is hatalmas összeg, éppen mostanában dől el, hogy ki szerez dominanciát a piacon.

A pénzeknek mindenesetre lesz helyen, figyelembe véve, hogy a ChatGPT üzemeltetési költségét már hónapokkal ezelőtt is napi 700 ezer dollárra becsülték. Az OpenAI tavaly több mint 540 millió dollárt fordíthatott a ChatGPT fejlesztésére, és ha elérné a Google keresési forgalmának tizedét, annak kiszolgálásához több tízmilliárd dollár értékű infrastruktúrára lenne szükség, nem számítva a rendszeres extra beruházásokat – nem véletlen, hogy a költségek lefaragása és az ellátás biztonsága érdekében a cég saját csipek fejlesztését fontolgatja.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.