Az MI-modellek betanításához szükséges chipek hiánya egyre súlyosabbá válik, és a hardveres költségek is kezdenek elszállni, amire lehetséges megoldás egy gyártó cég felvásárlása és saját csipek tervezése.

A ChatGPT mögött álló OpenAI javában vizsgálja a saját MI-csipek előállításának lehetőségét, és ennek érdekében már a lehetséges felvásárlási célpontokat értékeli – számolt be róla bennfentes forrásaira hivatkozva a Reuters. A hírügynökség szerint döntés még nem született az ügyben, és az értesüléseket az OpenAI sem kommentálta, de az biztos, hogy a vállalatnál már tavaly óta megoldást keresnek a drága és hiánycikknek számító mesterségesintelligencia-csipek biztosítására. Ezek között ott lehet a saját alkatrészek építése, mint ahogy szóba kerülhetett a szorosabb együttműködés más csipgyártókkal, illetve a beszállítói kör diverzifikálása az Nvidia mellett.

Becslések szerint az Nvidia ellenőrzi az MI-alkalmazások futtatására legalkalmasabb csipek globális piacának több mint 80 százalékát, és sokan tartják a generatív mesterségesintelligencia-fejlesztések fő haszonélvezőjének. Augusztus végén a társaság már minden várakozást meghaladó negyedéves bevételi előrejelzést tett közzé, és a várakozások szerint elképzelhető ugyan, hogy később az AMD új MI-csipjei belekarmolnak majd piaci részesedésébe, de szoftvertechnológiája révén így is nehezen behozható előnyben van a versenytársai előtt. A GPU-kra épülő hardverekre pedig egyre nagyobb a kereslet a legújabb MI-modellek betanításához és futtatásához.

Mindenképpen nagyon drága lesz

A Reuters felidézi, hogy az OpenAI vezérigazgatója a nyilvánosság előtt is szóvá tette a grafikus feldolgozó egységek szűkös hozzáférhetőségét és megdöbbentően magas költségeit, és ezeket a beszerzéseket tette a vállalat prioritásává. A ChatGPT üzemeltetése egyébként egyre többe kerül az OpenAI-nak: a riportban idézett számítás alapján minden lekérdezés nagyjából 4 centbe kerül, és ha a ChatGPT elérné a Google keresési forgalmának tizedét, már annak kiszolgálásához is több mint 48 milliárd dollár értékben lenne szükség GPU-ra, nem számítva az évről évre kalkulálható 16 milliárd dollárnyi extra beruházást a szolgáltatás működésének fenntartásához.

Nem véletlen, hogy a nagy technológiai cégek, mint az Alphabet-Google vagy az Amazon, megpróbálják megszerezni az irányítást a csipek tervezésében. Az ellátási problémák az OpenAI-jal együttműködő Microsoftot is súlyosan érintik, és ott is belevágtak az egyedi mesterségesintelligencia-csipek fejlesztésébe, amelyeket azonban az OpenAI csak tesztelhet. Az iparági szakértők szerint a fenti elképzelés évente több százmillió dolláros költséget jelentene a siker bármilyen garanciája nélkül: a Meta-Facebook például a Reuters szerint kénytelen volt leselejtezni egyes MI-csipjeit, és nekilátni egy olyan új dizájnnak, ami az érintett munkafolyamatok minden típusát lefedi.

Piaci hírek

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.