Az MI-modellek betanításához szükséges chipek hiánya egyre súlyosabbá válik, és a hardveres költségek is kezdenek elszállni, amire lehetséges megoldás egy gyártó cég felvásárlása és saját csipek tervezése.

A ChatGPT mögött álló OpenAI javában vizsgálja a saját MI-csipek előállításának lehetőségét, és ennek érdekében már a lehetséges felvásárlási célpontokat értékeli – számolt be róla bennfentes forrásaira hivatkozva a Reuters. A hírügynökség szerint döntés még nem született az ügyben, és az értesüléseket az OpenAI sem kommentálta, de az biztos, hogy a vállalatnál már tavaly óta megoldást keresnek a drága és hiánycikknek számító mesterségesintelligencia-csipek biztosítására. Ezek között ott lehet a saját alkatrészek építése, mint ahogy szóba kerülhetett a szorosabb együttműködés más csipgyártókkal, illetve a beszállítói kör diverzifikálása az Nvidia mellett.

Becslések szerint az Nvidia ellenőrzi az MI-alkalmazások futtatására legalkalmasabb csipek globális piacának több mint 80 százalékát, és sokan tartják a generatív mesterségesintelligencia-fejlesztések fő haszonélvezőjének. Augusztus végén a társaság már minden várakozást meghaladó negyedéves bevételi előrejelzést tett közzé, és a várakozások szerint elképzelhető ugyan, hogy később az AMD új MI-csipjei belekarmolnak majd piaci részesedésébe, de szoftvertechnológiája révén így is nehezen behozható előnyben van a versenytársai előtt. A GPU-kra épülő hardverekre pedig egyre nagyobb a kereslet a legújabb MI-modellek betanításához és futtatásához.

Mindenképpen nagyon drága lesz

A Reuters felidézi, hogy az OpenAI vezérigazgatója a nyilvánosság előtt is szóvá tette a grafikus feldolgozó egységek szűkös hozzáférhetőségét és megdöbbentően magas költségeit, és ezeket a beszerzéseket tette a vállalat prioritásává. A ChatGPT üzemeltetése egyébként egyre többe kerül az OpenAI-nak: a riportban idézett számítás alapján minden lekérdezés nagyjából 4 centbe kerül, és ha a ChatGPT elérné a Google keresési forgalmának tizedét, már annak kiszolgálásához is több mint 48 milliárd dollár értékben lenne szükség GPU-ra, nem számítva az évről évre kalkulálható 16 milliárd dollárnyi extra beruházást a szolgáltatás működésének fenntartásához.

Nem véletlen, hogy a nagy technológiai cégek, mint az Alphabet-Google vagy az Amazon, megpróbálják megszerezni az irányítást a csipek tervezésében. Az ellátási problémák az OpenAI-jal együttműködő Microsoftot is súlyosan érintik, és ott is belevágtak az egyedi mesterségesintelligencia-csipek fejlesztésébe, amelyeket azonban az OpenAI csak tesztelhet. Az iparági szakértők szerint a fenti elképzelés évente több százmillió dolláros költséget jelentene a siker bármilyen garanciája nélkül: a Meta-Facebook például a Reuters szerint kénytelen volt leselejtezni egyes MI-csipjeit, és nekilátni egy olyan új dizájnnak, ami az érintett munkafolyamatok minden típusát lefedi.

Piaci hírek

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.