Ebben biztosan benne van a nyári szünet is, azonban az őszi fellendülést a felhasználói tapasztalatok és a szabályozás alakulása is bizonytalanná teszik.

Ahogy nemrég kiderült, a Meta Threads alkalmazásának mindössze öt napra volt szüksége, hogy elérje a 100 millió regisztrációt, ezzel pedig a leggyorsabban fejlődő fogyasztói alkalmazássá vált, miután az eddigi rekorder, az OpenAI által fejlesztett ChatGPT két hónappal az indulása után jutott el ugyanerre a szintre. Ennél azonban érdekesebb az egyes platformok későbbi növekedési potenciálja: a Meta terveiben az egymilliárdos nagyságrend szerepel, miközben úgy tűnik, hogy a ChatGPT népszerűsége ebben a formájában máris elérte a csúcsot. Júniusban ugyanis az MI-chatbot megjelenése óta először fordult elő, hogy felhasználóinak száma nem nőtt, hanem éppenséggel csökkent az előző havi menniységhez viszonyítva.

A The Washington Post riportja a Likeweb statisztikáját idézi, amelynek alapján a ChatGPT webhelyének mobil és asztali gépekről származó összes forgalma csaknem 10 százalékkal esett vissza a májusihoz képest. Ez egybevág azokkal az ugyancsak július elején közölt adatokkal, amelyek értelmében a chat.openai.com egyedi látogatóinak száma közel 6 százalékkal, az oldalon töltött idő pedig 8,5 százalékkal csökkent az első nyári hónapban. A 100 milliós határtól így is messze vagyunk, hiszen a ChatGPT felhasználói bázisa májusban már meghaladta a 200 millió főt, de a tendencia különösen aggasztó lehet az OpenAI szempontjából, ahol már így is vagyonokat költenek az MI-chatbot fenntartására.

Visszaüthetnek a magasra pumpált elvárások

Az MI-chatbot üzemeltetési költségét már két hónappal ezelőtt is napi 700 ezer dollárra becsülték, ami az újabb verziókkal még magasabb lehet majd. Az OpenAI tavaly több mint 540 millió dollárt fordíthatott a ChatGPT fejlesztésére, kiadásai pedig azóta is szüntelenül emelkednek, ami Szilícium-völgy történetének leginkább tőkeintenzív startupjává teheti. Az valószínűleg soha nem fog kiderülni, hogy pontosan mi okozta a mostani forgalomcsökkenést, aminek bizonyára a tanév végéhez is köze van. Arra azonban nincs garancia, hogy az új szemeszterben a korábbihoz hasonló fellendülés következik, mivel az emberek egy része biztosan rájött, hogy a robot közel sem annyira hasznos, mint korábban gondolta.

A generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatos őrület elsősorban a cégvezetők körében bizonyult tartósnak, akik elsősorban a bevétel és a profit növelését várják tőle. Az egyre gyakrabban felbukkanó hibák azonban véleményessé teszik az optimizmust, legyen szó az MI-hallucinációnak nevezett jelenségről vagy az online információs tér degradálásáról, és kezd nyilvánvalóvá válni, hogy a technológia a jelenlegi szintjén nem annyira hasznos az átlagembernek vagy a társadalom egészének, mint ahogy reklámozzák. Az érdeklődés csökkenése pedig egybeesik a szabályozók figyelmének erősödésével – az OpenAI vezérigazgatója nemrég például a küszöbön álló európai uniós szabályozás miatt fejezte ki aggodalmát.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.