Nem árulunk el nagy titkot, ha eláruljuk, hogy wifi nélkül már szinte elképzelhetetlen egy szállodai szoba. Emellett azonban akadnak más módszerek is a vendégek komfortérzetének fokozására.

Cikksorozatunk első részében rávilágítottunk, mely IT-eszközökkel üzemeltethetők hatékonyabban a vendéglátó létesítmények. Ezt követően néhány nemzetközi példán keresztül azt is áttekintettük, milyen szerepet töltenek be a modern infokommunikációs lehetőségek a 21. századi vendégelvárások kielégítésében. De mi a helyzet hazai fronton?

Magyarul, (nem csak) magyaroknak

A 2008-as pénzügyi válság évében a magyaroknak csupán harmada tudott egy hétnapos nyaralást finanszírozni tizenkét havi bevételéből. Ez az érték 2013-ig nem is javult számottevően az Eurostat adatai szerint, de az elmúlt négy év alatt ugrásszerűen nőtt azok aránya, akik megengedhettek maguknak egy hétnyi pihenést. Tavaly már honfitársaink több mint fele dönthetett úgy, hogy nem csak megérdemli, de finanszírozni is képes a rekreáció ezen formáját (a norvég 95 százalékos arány ugyanakkor elérhetetlennek tűnik).

Többségünk (45 százalék) európai célpontokat választ, belföld mellett a legalább egyhetes kikapcsolódást választók 38 százaléka szavazott, derült ki GKI Digital és a Bónusz Brigád magyar internetezőket vizsgáló felméréséből. A lakosság egészét nézve azonban a hazai nyaralóközönség mindössze ötöde engedheti meg magának az országhatárok átlépését (a trend egyébként itt is javuló a KSH adatai alapján).

A hazai célpontokat előnyben részesítők körében felülreprezentáltak a kisgyerekes családok, vélhetően anyagi és életviteli okok húzódnak meg a háttérben. A kényelmes ágy mellett a második legfontosabb komfortnövelő tényező a vezetékmentes internet elérhetősége; a magyar internetezők közel kétharmada várja el ezt a szolgáltatást a kiválasztott szálláshelytől.

A hazai vendéglátó helyek azonban nem minden esetben képesek maradéktalanul megfelelni vendégeik igényeinek. A Bitport megrendelésére készített, a vidéki hotelek infokommunikációs fejlettségét kutató Modern Szállodák 2018 felmérés eredményei azt mutatják, hogy az alapvető elemek a legtöbb helyen adottak, de egyes fontos technológiák még csak szűk körben terjedtek el. Míg például a fent említett wifi kapcsolattal a vendéglátóhelyek zöme már rendelkezik, sávszélesség - különösen a kisebb településeken – nem ritkán elmarad a kívánttól.

Energiahatékonyság és internetezés

A modern technika számos területen hatékonyabbá teheti a szállodaüzemeltetést. Jól mutatja ezt a balatoni Wellness Hotel Katalin példája, ahol a hűtés és fűtés kérdését nem csak a megújuló energiaforrások (napkollektoros melegvíz-fűtés), hanem a hűtőgépek által termelt hulladékhő gyerekmedence-fűtésére való felhasználásával teszik olcsóbbá. Az energiatakarékos izzókra alapozott világítást pedig időkapcsoló órák minimalizálják a vendégélmény rontása nélkül.

Galló Zsolt igazgatóhelyettes érdeklődésünkre közölte, hogy a vezetékmentes internetezés magas színvonalú kialakítására külön hangsúlyt fektetett a hotel. A korábbi rendszer korszerűsítésével a létesítmény teljes területét le tudták fedni. Két, egymástól független internetelőfizetés és az alkalmazott router terheléskiegyenlítő (load balance) tudása gondoskodik arról, hogy a vendégek még akkor is hozzáférhessenek a digitális világhoz, ha az egyik internet-szolgáltatónál hiba áll fenn.

Amint az a korábban említett felmérésből is kiderült, a hotelekben megszállók számára fontos a vezetékmentes internetezés léte a szállodai szobákban. A szállodák annyira komolyan veszik ezt, hogy gyakran igen előkelő helyet foglal el fejlesztési tervükben az internetes hálózat korszerűsítése. A Solar Club Hotel Sopron például a HotelStars tanúsítás megszerzése érdekében döntött a beruházás mellett.

Van élet a Booking.com-on túl is?

Mit sem ér a szállodák által kínált gyors wifi, a kényelmes beléptetőrendszer, az automatizált megoldások, ha a vendégek nem foglalják el a szobákat. Szerencsére számos eszköz áll a vendéglátó helyek rendelkezésére ahhoz, hogy megszerezzék, megtartsák és visszacsalogassák a kikapcsolódni vágyókat. Ezek egyike a saját online foglalási rendszer, melyet a már említett Wellness Hotel Katalin is használ - sőt, forgalmának 98 százalékát ezen a csatornán értékesíti, árulta el Galló Zsolt.

A foglalasirendszer.hu közvetlen, szállodára szabható direkt értékesítési csatornát kínál front és backoffice funkciókkal. Az egyszerűsített bejelentkezéstől (PDF-ben előre generált bejelentőlap), a szállodai pluszszolgáltatások értékesítésén át, a törzsvendégek számontartásáig számos funkcióval teszi kényelmesebbé az adott létesítményben tartózkodást, és ezzel párhuzamosan optimalizálja a hotel vendégkezelését. Megkönnyíti az idegen nyelvű ajánlatok alkalmazását, az SMS-es és e-mailes értesítések küldése pedig növeli az ajánlatkérések konverzióját.

A fentieken túl is akad még jó néhány, a potenciális érdeklődők figyelmének felkeltését szolgáló lehetőség. Ehhez elengedhetetlen a reszponzív designnal bíró weboldal, a mobilkészülékekre optimalizált hirdetések vagy a nagy webes szolgáltatók, a Google és a Facebook felületein történő remarketing alkalmazása. De akár egy 3D-s virtuális séta is meggyőzheti a leendő vendéget arról, hogy az adott szálláshely mellett döntsön.

Kormányzati támogatással a továbbfejlődésért

Cikksorozatunk jövő heti záró részében áttekintjük, milyen lehetőségeket kínál a hazai szállodaiparnak a Kisfaludy Program a 21. századi szintű vendéglátás igényeihez való felzárkózásban. Emellett azt is megvizsgáljuk, hogyan látják a hazai hotelek infokommunikációs felkészültségét maguk a beszállítók.

Konzumer tech

A kamu vásárlói véleményekre is ráuszították a mesterséges intelligenciát

Úgy tűnik, hogy a több területen is bizonyított GAN rendszerek a véleményszpemmerek kiszűrésére is kiválóan alkalmasak, ráadásul nincs is szükségük túl sok adatra, hogy megtanulják elkülöníteni a valódi és a hamis információt.
 
A kis és közepes méretű vállalatok körében gyakorlatilag megkerülhetetlen a CMS-ek használata, de számos pozitívumuk ellenére akad néhány sötét folt is a területen. Mik ezek és mit lehet ellenük tenni?

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Tartalomkezelés az üzleti céloknak megfelelően

A konkrét üzleti folyamatokat segítő online lépésekre még mindig az útkeresés a jellemző. Pedig az internetet mindenki használja, és egyre többen készségszinten – mégis, valami hiányzik.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.