A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.
Hirdetés
 

A 21. századi vendéglátási élmény mögött ma már gyakorlatilag minden esetben ott rejlik a modern technológia. Ez nem csak a beléptetéshez szükséges rendszerek digitálissá válásában vagy az online felületeken való foglalásban nyilvánul meg. A hotelek, szállodaláncok jelentős erőforrásokat fektetnek működési költségeik lefaragásába az infokommunikációs eszközök felhasználásával. Emellett a megújuló energiákra való átállásban is élenjáró szerepet tölt be a vendéglátás.

Trendformáló hatása van ezeknek a lépéseknek, hiszen a globális GDP mintegy 5 százalékát adja a szektor, több mint 235 millió embernek biztosítva munkát szerte a világon. 2030-ra mintegy 1,8 milliárd turistát kell majd kiszolgálnia az 1300 milliárd dollár értékűre becsült szegmensnek. Vagyis bármilyen, a szállodaipart érintő általános trend emberek százmillióinak életére van közvetlenül hatással.

Fenntarthatóság és környezetbarát megoldások

Az ENSZ turizmussal foglalkozó szervezete 2017-et a fenntartható turizmus évének nevezte, számos tekintetben támogatva a környezetbarát technológiák terjedését a szektorban. Különösen fontos hangsúlyt fektetni erre az aspektusra, mivel 2015-ben először történt meg, hogy a fejlődő világ több turistát fogadott, mint a fejlett világban kiépült infrastruktúra.

Az előbbi, alacsonyabb infrastruktúrával bíró területeken még nincsenek teljesen kiépülve azok a megoldások, amikkel a fejlett régiókban üzemelő vendéglátói egységek már rendelkeznek. Az évtized végéig lezajló beruházások így akár egy-két évtizedre is meghatározhatják, milyen körülmények között történik majd a turisták kiszolgálása.

Mindeközben a fejlett országok szállodái számára is elérkezett annak ideje, hogy megvizsgálják, hogyan lehet a költségeket megújuló erőforrások bevetésével lefaragni. A helyi, könnyen elérhető anyagokból való építkezés, az étkeztetés tekintetében szintén a helyi lehetőségekre támaszkodás mellett számos, elsősorban a mediterrán területen üzemelő hotel él a napenergia elektromos hálózatoktól való függetlenséget biztosító és költségcsökkentő lehetőségeivel.

A környezetbarát megoldások felhasználását ráadásul nem magányos harcosként kell zászlóra tűzniük a szállodaipar szereplőinek. Az Európai Unióban kialakult rendszere van a vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatásának (VEKOP-5.1.1-5.1.2-16). Ettől nem csak az energiafelhasználás csökkenését várja az EU, hanem a megújuló források felhasználásával az üvegházhatás kibocsátásának mérséklését is.

Szállás a felhőben

Az olyan vendégmegtartó lépések, mint a megújuló energia felhasználása vagy a műanyagalapú tárolóeszközök mennyiségének korlátozása, nem csak szemléletváltást igényel, hanem gyakran infrastrukturális befektetéseket is. Ma pedig már nem létezik komplex kivitelezési terv a kapcsolódó infokommunikációs beruházások megtervezése nélkül.

Ennek tükrében már nem is annyira meglepő, hogy az évtized második felében a hotelek üzemeltetésével foglalkozó vállalatok zöme IT-büdzséik kibővítésével reagál a modern kor kihívásaira. Míg ebben a tekintetben 2016 kakukktojásként áll a sorban – elsősorban a 2015-ben megugró tech-befektetések magas bázisa miatt -, addig a Hospitality Technology már 2017-re is a trend folytatódását prognosztizálta. Felmérése szerint a hotelek 57 százaléka többet költ ezen a területen, miközben mindössze 2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy megvágja költségvetését.

 

Szállodainformatika: alkalmazások a felhőben

A jelentés szerint egyébként az átlagos hotel büdzséjének mintegy 3,5 százaléka megy el informatikai jellegű kiadásokra (a költségek javát a munkabérek teszik ki). Ebben viszont jelentős részt képvisel a felhő – globálisan nézve a szállodaipar a cloud szolgáltatások egyik nagy haszonélvezője. Legyen szó az ingatlanok, foglalások vagy a bevételek kezeléséről – a felhő minden téren a számukra annyira szükséges rugalmasságot kínálja. Ebből következően a cloud technológiákra való átállás már nem élvez stratégiai prioritást, hanem a mindennapi üzemeltetés részét képezi.

Ennek köszönhetően jelentősen csökkenthetik a szállodák az IT-val foglalkozó alkalmazottjaik számát, miközben nagyobb védettséget élveznek a lazán kezelt, helyszínen üzemelő informatikai rendszerekkel szemben. A felhő rugalmas árazása pedig lehetővé teszi a megugró vagy lecsökkenő igényekhez való gyors alkalmazkodást. Ez létfontosságú egy olyan szektorban, ahol egy jelentősebb esemény – például egy nagy konferencia vagy egy közeli sportrendezvény – a megszokott üzletmenetben komoly változásokat tud előidézni.

A fejlődés kényszer és lehetőség is egyben

Nem tudja a vendéglátás sem kivonni magát a folyamatos költségcsökkentés kényszere alól. Ennek megvalósításához azonban számos eszköz áll rendelkezésére. A megújuló energiaforrások vagy a fejlett informatikai szolgáltatások igénybevétele ráadásul nem csak nagyobb profitot eredményez a szállodaipar számára, de vendégmegtartó és -csalogató erővel is bír. Következő cikkünkben azt fogjuk megvizsgálni, milyen konkrét lehetőségek kínálkoznak az üzemeltetés terén.

Konzumer tech

Drágálljuk őket és félünk tőlük, de nagyon érdekelnek

Természetesen az okos otthoni eszközökről van szó, amelyekkel kapcsolatban itt a legújabb fogyasztói felmérés.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.