A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.
Hirdetés
 

A 21. századi vendéglátási élmény mögött ma már gyakorlatilag minden esetben ott rejlik a modern technológia. Ez nem csak a beléptetéshez szükséges rendszerek digitálissá válásában vagy az online felületeken való foglalásban nyilvánul meg. A hotelek, szállodaláncok jelentős erőforrásokat fektetnek működési költségeik lefaragásába az infokommunikációs eszközök felhasználásával. Emellett a megújuló energiákra való átállásban is élenjáró szerepet tölt be a vendéglátás.

Trendformáló hatása van ezeknek a lépéseknek, hiszen a globális GDP mintegy 5 százalékát adja a szektor, több mint 235 millió embernek biztosítva munkát szerte a világon. 2030-ra mintegy 1,8 milliárd turistát kell majd kiszolgálnia az 1300 milliárd dollár értékűre becsült szegmensnek. Vagyis bármilyen, a szállodaipart érintő általános trend emberek százmillióinak életére van közvetlenül hatással.

Fenntarthatóság és környezetbarát megoldások

Az ENSZ turizmussal foglalkozó szervezete 2017-et a fenntartható turizmus évének nevezte, számos tekintetben támogatva a környezetbarát technológiák terjedését a szektorban. Különösen fontos hangsúlyt fektetni erre az aspektusra, mivel 2015-ben először történt meg, hogy a fejlődő világ több turistát fogadott, mint a fejlett világban kiépült infrastruktúra.

Az előbbi, alacsonyabb infrastruktúrával bíró területeken még nincsenek teljesen kiépülve azok a megoldások, amikkel a fejlett régiókban üzemelő vendéglátói egységek már rendelkeznek. Az évtized végéig lezajló beruházások így akár egy-két évtizedre is meghatározhatják, milyen körülmények között történik majd a turisták kiszolgálása.

Mindeközben a fejlett országok szállodái számára is elérkezett annak ideje, hogy megvizsgálják, hogyan lehet a költségeket megújuló erőforrások bevetésével lefaragni. A helyi, könnyen elérhető anyagokból való építkezés, az étkeztetés tekintetében szintén a helyi lehetőségekre támaszkodás mellett számos, elsősorban a mediterrán területen üzemelő hotel él a napenergia elektromos hálózatoktól való függetlenséget biztosító és költségcsökkentő lehetőségeivel.

A környezetbarát megoldások felhasználását ráadásul nem magányos harcosként kell zászlóra tűzniük a szállodaipar szereplőinek. Az Európai Unióban kialakult rendszere van a vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatásának (VEKOP-5.1.1-5.1.2-16). Ettől nem csak az energiafelhasználás csökkenését várja az EU, hanem a megújuló források felhasználásával az üvegházhatás kibocsátásának mérséklését is.

Szállás a felhőben

Az olyan vendégmegtartó lépések, mint a megújuló energia felhasználása vagy a műanyagalapú tárolóeszközök mennyiségének korlátozása, nem csak szemléletváltást igényel, hanem gyakran infrastrukturális befektetéseket is. Ma pedig már nem létezik komplex kivitelezési terv a kapcsolódó infokommunikációs beruházások megtervezése nélkül.

Ennek tükrében már nem is annyira meglepő, hogy az évtized második felében a hotelek üzemeltetésével foglalkozó vállalatok zöme IT-büdzséik kibővítésével reagál a modern kor kihívásaira. Míg ebben a tekintetben 2016 kakukktojásként áll a sorban – elsősorban a 2015-ben megugró tech-befektetések magas bázisa miatt -, addig a Hospitality Technology már 2017-re is a trend folytatódását prognosztizálta. Felmérése szerint a hotelek 57 százaléka többet költ ezen a területen, miközben mindössze 2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy megvágja költségvetését.

 

Szállodainformatika: alkalmazások a felhőben

A jelentés szerint egyébként az átlagos hotel büdzséjének mintegy 3,5 százaléka megy el informatikai jellegű kiadásokra (a költségek javát a munkabérek teszik ki). Ebben viszont jelentős részt képvisel a felhő – globálisan nézve a szállodaipar a cloud szolgáltatások egyik nagy haszonélvezője. Legyen szó az ingatlanok, foglalások vagy a bevételek kezeléséről – a felhő minden téren a számukra annyira szükséges rugalmasságot kínálja. Ebből következően a cloud technológiákra való átállás már nem élvez stratégiai prioritást, hanem a mindennapi üzemeltetés részét képezi.

Ennek köszönhetően jelentősen csökkenthetik a szállodák az IT-val foglalkozó alkalmazottjaik számát, miközben nagyobb védettséget élveznek a lazán kezelt, helyszínen üzemelő informatikai rendszerekkel szemben. A felhő rugalmas árazása pedig lehetővé teszi a megugró vagy lecsökkenő igényekhez való gyors alkalmazkodást. Ez létfontosságú egy olyan szektorban, ahol egy jelentősebb esemény – például egy nagy konferencia vagy egy közeli sportrendezvény – a megszokott üzletmenetben komoly változásokat tud előidézni.

A fejlődés kényszer és lehetőség is egyben

Nem tudja a vendéglátás sem kivonni magát a folyamatos költségcsökkentés kényszere alól. Ennek megvalósításához azonban számos eszköz áll rendelkezésére. A megújuló energiaforrások vagy a fejlett informatikai szolgáltatások igénybevétele ráadásul nem csak nagyobb profitot eredményez a szállodaipar számára, de vendégmegtartó és -csalogató erővel is bír. Következő cikkünkben azt fogjuk megvizsgálni, milyen konkrét lehetőségek kínálkoznak az üzemeltetés terén.

Konzumer tech

Mit keresnek a szoftverfejlesztők a gyártócégeknél?

A Manufacture IT Hungary konferencia idén is bemutatta az Ipar 4.0, a gyártóipar digitalizációjának újdonságait és gyakorlati alkalmazásait.
 
Hirdetés

Blokklánccal még a sör is finomabb

Az új technológiák önmagukban is rengeteg változást hoznak, teljesen átalakítanak, vagy felgyorsítanak üzleti folyamatokat, összekapcsolásukkal azonban még több eredményt lehet elérni.

A szemünk előtt válik egymás komplementerévé a két technológia. Az okos szerződésektől, az élelmiszeriparon keresztül az energiaelosztásig, szinte nincsen olyan terület, amit ne forradalmasítana blokklánc és a dolgok internetének összehangolt működése.

a melléklet támogatója az Oracle Hungary

Hirdetés

Mesterséges intelligencia a NAS-okban

A maga nemében egyedülálló a QNAP legújabb, TS-2888X NAS MI platformja. A QuAI a gépi tanulási modellek gyors létrehozásával, képzésével, optimalizálásával és telepítésével korábban elérhetetlen távlatokat nyit meg a felhasználók előtt.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.