Tegnap újabb meghallgatást kellett végigszenvednie a Facebook és a Twitter első számú emberének. A szenátorok ugyan politikai szinezet szerint más-más álláspontot képviseltek, de közös pontként említhető, hogy senki nem elégedett a közösségi hálózatok működésével.

Az utóbbi időben példátlanul nagy befolyásra szert tevő internetes vállalkozásokat a világ minden táján igyekeznek a politikai szereplők valahogy megfékezni, kordában tartani. Ez persze nem olyan könnyű feladat olyan cégek esetében, amelyek nagyobb forgalmat bonyolítanak, mint sok ország éves GDP-je, ráadásul több milliárd ember életében vannak jelen folyamatosan, akikről algoritmusaiknak köszönhetően mindent tudnak.

Hogy mit tesznek mindezzel az Egyesült Államokban, az azért különösen fontos, mivel a techóriások túlnyomó része ott szövögeti hálóját. Az amerikai törvényhozók idén nyár óta többször is "bekérették" magukhoz a vállalatok első számú embereit, hogy néha jogos, máskor teljesen bizarr kérdésekkel bombázzák őket. Tegnap a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg és a Twitter első számú embere, Jack Dorsey volt soron. A több mint 4 órás kérdezz-felelek leginkább az amerikai elnökválasztás és az azzal kapcsolatos moderálási akciók témája körül forgott.

Szenátusi meghallgatás a konyhában

A két techguru eltérő habitusát jól mutatja, hogy a Szenátus igazságügyekkel foglalkozó bizottsága által a járványhelyzet miatt virtuálisan összehívott meghallgatására a nyakkendős Zuckergerberg egy irodából, míg a csak egy zakót magára kanyarító Dorsey minden bizonnyal egy konyhából jelentkezett be. A külsőségeknél azonban fontosabbak voltak a terítékre kerülő ügyek. Az összesen 127 elhangzott kérdés bő fele szólt a hálózatokon megjelenő tartalmak moderálásáról, felcímkézéséről. Ebben és általában is a republikánus képviselők voltak az aktívabbak, akik 72-szer szólaltak fel (ebből 53-szor a moderálást firtatva).

A republikánus narratíva szerint a hálózatok alapvetően ellenségesen viszonyulnak a jobboldali megnyilvánulásokhoz, azokat gyakran törlik, felhasználókat és csoportokat tiltanak le. A politikusok ilyesmire hozott példákkal igyekeztek sarokba szorítani a CEO-kat, akik viszont a maguk részéről elutasították a részrehajlás vádját, és csak annyit ismertek el, hogy egy ekkora rendszerben néha benne van a hibázás lehetősége. A másik oldal szintén nem elégedett a cégek működésével, de pont az ellenkezője miatt. A demokrata képviselők ugyanis a gyűlöletbeszéd és a nyílt erőszakot tartalmazó üzenetek gyorsabb és hatékonyabb kipucolását várnák el a közösségi óriásoktól.

Egyetértés volt viszont a politikai ellenfelek között abban, hogy sem a Facebook, sem a Twitter működése nem konzisztens, ráadásul sok esetben egyáltalán nem egyértelmű, hogy egyes döntéseket mi alapján hoznak meg a cégek. Rendszeresen megemlítődött az átláthatóság szükségessége, amellyel kapcsolatban a cégvezérek sem voltak elzárkózóak. Zuckerberg egy platformokon átívelő, moderálási irányelveket rögzítő szabályozási keretrendszer kidolgozását javasolta. A Twitter vezére szerint viszont tavaly megszellőztetett tervére utalva abban látja a megoldást, hogy ha maguk a felhasználók kapnák meg a lehetőséget arra, hogy kiválasszák, milyen preferenciák mentén dobja fel nekik a tartalmakat a mesterséges intelligenciával dolgozó algoritmus.

Trump sorsa

Néhány percet arra is áldoztak a honatyák, hogy kiderüljön, mi lesz az Egyesült Államok regnáló elnökével, pontosabban közösségi fiókjaival, ha már nem tölti be a hivatalát. A világ vezető poilitkusai esetében ugyanis a közösségi oldalak rendszerint külön jogosultságokat, másféle elbírálást érvényesítenek.

Azonban ebben a témában is némileg külön utat jár a két cég, hiszen a Twitter automatukusan "lefokozza" majd Donald Trumpot, ami egyben azt is jelenti, hogy a - mondjuk úgy - különleges hangvételű twitteres bejegyzéseiről ismert politikus a továbbiak még többször számíthat olyan megbélyegző kiegészítésekre, amelyeket a mikroblogszolgáltató idén tavasztól kezdett el alkalmazni a megkérdőjelezhető tartalmú elnöki posztok esetében.

Ezzel szemben Zuckerberg azt nyilatkozta, hogy az elnökváltást követően sem változtatnak majd Trump fiókjának kezelésén. A Facebook egyébként is sokkal óvatosabban bánik a valótlan tartalomra utaló címkékkel, ami miatt komoly belső felzúdulás is támadt idén nyáron.

Az a bizonyos 230-as rész

Trump tavasszal nagyon gyorsan válaszolt arra, amikor egy posztját első ízben moderálta a Twitter. Az elnök pár nap alatt komoly ellentámadásba ment át. Ennek egyik fontos eleme volt az úgynevezett Section 230 rendelkezéseinek felülvizsgálata. Ez a meglehetősen régi passzus biztosja a közössi csatornáknak, hogy a felhasználóik által posztolt tartalmakért nem tehetők felelőssé. Eszerint azzal, hogy a közösségi médiát birtokló cégek szerkesztőként lépnek fel bizonyos tartalmak esetében (ahogy ezt az elnöki értelmezés szerint a Twitter tette Trump bejegyzésénél), felmerül az esélye annak, hogy a fentebbi mentességüktől is eleshetnek.

Az év korábbi meghallgatásain ez a téma nem nagyon kerül elő, de most azért kitértek erre is. Itt is sikerült a két politikai oldalt egy fedél alá hozni azzal, hogy láthatóan mindkét párt szenátorai eltökéltek abban, hogy más-más okból, de szétzúzzák a 230-as jelentette jogi pajzsot. Mindezzel kapcsolatban Zuckerberg és Dorsey csak odáig ment el, hogy nyitottak a jogszabályok bizonyos mértékű reformjára, amely segíti működésük átláthatóságának biztosítását.

Közösség & HR

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.