A közösségi hálózat egyre nehezebb helyzetbe manőverezi magát a politikai megnyilvánulásokkal kapcsolatos maszatolással, amit már a saját alkalmazottai is nyilvánosan kritizálnak.

A Facebook házirendje részletesen kitér a hamis információ, a spam, a kamu profilok vagy a zaklató és erőszakra buzdító tartalmak szűrésére, de a közösségi hálózat a mai napig adós maradt a politikai hirdetések és a politikusok kommunikációjának hasonló keretek közé szorításával. Az egyre erősebb kritika itt nem valamiféle politikai cenzúrát követel, hanem első lépésben az állítások valóságtartalmának ellenőrzését, a transzparencia biztosítását, és a szélsőséges megnyilvánulások esetében ugyanazokat a szankciókat, amelyekkel a mezei felhasználók mindegyikánek szembe kell néznie.

Bár a probléma már a 2016-os amerikai elnökválasztást megelőző kampánnyal terítékre került, a Facebook az elmúlt években sem tett érdemi lépéseket ezen a területen, a globális információs hálózat üzemeltetésével járó felelősséget pedig a véleményszabadság mögé bújva igyekezett szétteríteni. Más csatornák, például a Twitter, már komolyan kísérleteznek a politikai ámokfutás és az átláthatatlan kamányok elleni fellépéssel, ahol a valótlan állításokra figyelmeztető jelzések mellett már az amerikai elnök bejegyzéseit is elkezdték moderálni. A Facebook ezzel szemben szabad utat enged Trump és mások megnyilvánulásainak, tényleges erőfeszítéseit pedig a külföldi befolyásolási kísérletekkel kapcsolatos akciókra korlátozza.

A közösségi oldal május elején jelentette be a legfelsőbb bíróságként emlegetett felügyelő bizottság felállítását, ami a törvénybe ütköző vagy technikailag meg nem valósítható kérdések kivételével elvileg még a Facebookot irányító Mark Zuckerberg döntéseit is felülbírálhatná a moderáció kérdéseiben. Zuckerberg ugyanakkor az internetes platformok kínai típusú szabályozásának veszélyeivel kampányol, amelyekből könnyen globális standard lehet, ha a nyugati demokráciák nem állítanak fel vele szemben működőképes, de az ottani demokrácia-felfogást képviselő alternatívát.

A felelősség együtt jár a mérettel

A Facebook vezetőjének gyakran hangoztatott álláspontja, amely szerint a közösségi platformok nem léphetnek fel az igazság döntőbírájaént (arbiter of truth), mindig is egyfajta "elhagyhatja a szanatóriumot" kártyaként működött a hálózatokat ért bírálatokkal szemben. Az utóbbi hetek amerikai eseményei azonban a jelek szerint a facebookos struccpolitika végét jelentik majd. Zuckerberg praktikusan megvédte Trump elnök "when the looting starts, the shooting starts" (kb. ha elkezdődik a fosztogatás, elkezdünk lőni) felütésű posztját, és hozzátette ugyan, hogy ennek tartalmával nem ért egyet, de nem kívánja megakadályozni azt sem, hogy a politikusok üzenetei eljussanak a polgárokhoz.

Ez azonban már nem csak a megfelelő törvényhozóknak, jogvédőknek és aktivistáknak volt sok, hanem a Facebook saját alkalmazottainak is, akik a korábbiakkal ellentétben már nyilvánosan is hallatni kezdték a hangjukat. A közösségi platform működését eddig jobbára csak volt munkatársai, a Facebook hőskorszakának korábbi szereplői kritizálták, de az utóbbi napokban házon belül is felerősödtek a hasonló hangok. Az amerikai lapok felmondásokról és demonstrációkról számolnak be, sok facebookos alkalmazott pedig éppen a Twitteren fejezi ki nemtetszését.

A Business Insider riportja mások mellett az egyik olyan mérnököt idézi, aki nem csak elégedetlenkedett, de a napokban ott is hagyta a vállalatot. Szerinte Zuckerberg mindg azzal etette őket, hogy világosan meg kell húzni a határt, amikor a felhasználók megnyilvánulásai már erőszakra buzdítanak, de kiderült, hogy ez nem volt igaz: a Facebook folyamatosan odébb mozgatja a kaput, ahogy az amerikai tüntetések és Trump megnyilvánulásai is eszkalálódnak, és egyik kifogást találja a másik után, hogy ne kelljen fellépnie az egyre veszélyesebb politikai retorikával szemben.

A kommentárok szerint most válik mindenki számára nyilvánvalóvá, hogy a Facebook identitásválsága lassan megbéníthatja a hálózat működését. Lehet, hogy a cég vezetői nem kívánnak az igazság döntőbíráivá válni, de a szolgáltatás mérete, elérése és általános befolyása nem teszi lehetővé, hogy lerázza magáról a tartalomelőállítókra vagy kiadókra vonatkozó felelősséget, döntéseket és dilemmákat. A probléma súlyát jelzi, hogy a Facebook vezetői akármennyire nem szeretnének állást foglalni ilyen kérdésekben, lassan a Facebook alkalmazottai fogják ezt megtenni helyettük. A nyomás hatására Zuckerberg pénteken már visszakozott, és személyesen tett rá ígéretet, hogy felülvizsgálják a Facebook szabályait, különös tekintettel az állami erőszakkal kapcsolatos kérdésekre – ez azonban még nagyon gyenge dolog, figyelembe véve a hasonló ígéretek korábbi kifutását és a mostani helyzet komolyságát.

Ugyancsak árulkodó jelenség, hogy a hétvégén 140 olyan tudós írt közös levelet a Facebook vezetőjének, akik máskülönben anyagi támogatást kapnak a Mark Zuckerberg és felesége által létrehozott Chan Zuckerberg Initiative alapítványtól. A The Washington Post szerint ebben etikátlannak nevezik a félrevezető információk és a megosztó nyelvezet szabadon engedését, Trump elnök inkriminált bejegyzésének érintetlenül hagyását pedig mélyen aggasztó döntésnek tartják.

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.