A társaság belefog egy decentralizált működési szabvány kidolgozásába, amely a blokklánc mintájára választ adhatna egy nagy csomó aktuális problémára.

A Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey kedden jelentette be egy nyílt forrású rendszertervezőkből, mérnökökből és dizájnerekből álló csapat megalakítását a cégen belül. Az egyelőre ötfős társaság vezetőjét a Twitter technológiai igazgatója választja majd ki, feldata pedig egy ugyancsak nyílt, decentralizált szabvány kifejlesztése lesz a közösségi médiában, amit a Twitter be is vezetne saját üzletében. Bár a csapat még el sem kezdte a munkát, és maga Dorsey is évekre saccolja egy ilyen mélységű folyamat lefutását, a kezdeményezés mindenképpen figyelmet érdemel.

A Bluesky néven induló projekt azt az egyébként régebb óta létező álláspontot karolja fel, amely szerint a globális internet működését nem bizonyos platformoknak, hanem a megfelelő protokolloknak kellene meghatározniuk. Emellett a decentralizált rendszer választ adhat a közösségi média néhány égető problémájára is, például a tartalom moderációjára. A szabályok központosított érvényesítése itt egyre kevésbé tűnik működőképes vagy jól skálázódó megoldásnak, legalábbis anélkül, hogy túlságosan szoros korlátok közé szorítaná a felhasználókat.

Ez az irány mára zsákutcába vezetett 

Dorsey szerint annak idején a Twitternek is lehetősége lett volna egy olyan decentralizált internetes standarddá válnia, mint amilyen például az e-mailek internetes továbbítására használt SMTP kommunikációs protokoll, de különféle megfontolásokból ők is a fokozott központosítás útjára léptek. Az idők azonban változnak, és a közösségi média ma már olyan kihívásokkal kénytelen szembenézni, amelyeket a centralizált megközelítésben már nem lehet kezelni.

A már említett moderáció, a visszaélések vagy a félrevezető információ terjesztése mellett ilyen kihívás a hálózatok alapvető szerepének átalakulása. Már nem az eredeti, tartalmakat hosztoló vagy eltávolító rendszerekről beszélünk, hanem a felhasználók figyelmét irányító ajánlási algoritmusokról. Ezek az algoritmusok pedig jellemzően tulajdonosi (nem hozzáférhető, visszafejthető vagy módosítható) programok, senki sem választhat közülük vagy építhet velük szemben komolyan vehető alternatívát.

Ugyancsak problémának tartja, hogy a közösségi médiában működő ösztönzők általában arra késztetik a felhasználókat, hogy minden tárgyban vitatkozzanak vagy akár gyalázzák egymást, miközben a többiek tájékoztatására vagy mondjuk az egészséges életmódok promotálására már nem biztosítanak motivációt. Végül megemlíti, hogy már megszülettek a decentralizált megközelítést érdemben is lehetővé tévő új technológiák, elsősorban a blokklánc, amelyre nyílt és tartós hoszting, irányítási vagy akár monetizációs megoldások sora alapulhat.

Ez egy eddig ismeretlen internet lenne

Jack Dorsey a Twitter mostani kezdeményezését a Square Crypto projektjének közösségi médiás megfelelőjének tekinti (ő maga egyszemélyben a Twitter és a Square fizetési szolgáltató vezérigazgatója). A szóba jöhető megközelítésekről szólva nem zárja ki sem a már létező megoldások vizsgálatát és felhasználását, sem egy teljesen új rendszer kidolgozását. A cél minden esetben a közös eszmecserék egy sokkal nagyobb korpuszához való hozzáférés és a nyílt ajánló algoritmusok kifejlesztésének lehetősége, ami nem csak az egészséges kommunikációt támogatná, de a szolgáltatókat is az eddiginél sokkal innovatívabb attitűdre kényszerítené.

A kommentárok persze kiemelik, hogy ez tulajdonképpen menekülési útvonalat jelentene a Twitter és más társaságok számára, amelyek egy decentralizált rendszerben tulajdonképpen csak kliensként jelennének meg, és sokkal kevésbé lennének felelősségre vonhatók így a felhasználók által megosztott tartalomért. Ez különösen érdekes abból a szempontból, hogy Dorsey értékelése alapján a közösségi hálózatok értéke egyre inkább az ajánlási algoritmusokon, nem pedig a ténylegesen hosztolt tartalmakon múlik. Természetesen attól még lehet valami előremutató, hogy a Twitter is profitál belőle, így érdemes lesz figyelemmel követni a némileg meglepő és hosszú kifutású kísérletet – már csak amiatt is, mert megmutathatja, milyen lenne egy másik, nem az emlegetett tulajdonosi platformok által uralt internet.

Közösség & HR

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.