Ha a legújabb Intel, AMD, Qualcomm processzorral rendelkezik, akkor a legújabb operációs rendszert kell használnia.

Aki abban a hitben élt, hogy a gépén futó Windows 7 operációs rendszer 2020-ig, a Windows 8 pedig 2023-ig élvezi a gyártó támogatását, annak egy-másfél éven belül jó eséllyel újra kell gondolnia a dolgot, írtuk egy éve. Akkori információk szerint idén nyártól indult volna be az új processzorok / régi Windows-ok ellehetetlenítése, de a Microsoft időközben előre hozta ennek idejét.

A redmondi bejelentés szerint ugyanis csak a Windows 10 támogatja az újabb generációs processzorokat, vagyis a korábbi OS-verziók – bár a biztonsági patch-eket és a korábbi hardverekkel kapcsolatos kompatibilitási  támogatást továbbra is biztosítják hozzájuk – nem kapják meg azokat frissítéseket, amelyeknek a zavartalan működésüket kellene biztosítaniuk az új PC-ken.

Frissíts, hogy frissíthess

Az első felhasználói jelentések szerint a folyamat beindult. Mindazok, akik Windows 7 vagy Windows 8.1 operációs rendszert használnak, és az Intel hetedik generációs Core processzorával (Kaby Lake), az AMD Ryzen lapkájával vagy a Qualcomm Snapdragon 82x (vagy annál újabb) chipjével szerelt eszközökkel rendelkeznek, már szembesülhettek a Microsoft licencpolitikájának újabb platform felé terelő húzásával:

Unsupported Hardware
Your PC uses a processor that isn't supported on this version of Windows and you won't receive updates.

Windows could not search for new updates
An error occurred while checking for new updates for your computer.
Error(s) found:
Code 80240037 Windows Update encountered an unknown error.

Amint azt a KB4012982 tudásbázis-cikk is írja, a jelenség hátterében a fent ismertetett eljárás áll. A helyzet feloldására nem is kínálkozik más – legális – lehetőség, mint az operációs rendszer frissítése Windows 10-re.

Döbbenetes, hogy hol használnak még mindig XP-t
Meglepő, hogy milyen kritikus környezetben használnak még XP-t. Az amerikai haditengerészetnél kritikus vezetési és irányítási rendszereket érint mind a hajókon, mind pedig a szárazföldi kiszolgáló egységeknél. Az európai bankjegykiadó automaták 95 százalékán még mindig XP futott másfél éve. A brit National Health Service-nél (NHS) még 2015-ben is legalább a 14 százalék volt az XP-s gépek aránya. További érdekességek erre.

Pozitív érzelmek?

Noha anyagi szempontból érthető a Microsoft törekvése, ezzel a lépéssel drámai mértékben korlátozza korábbi OS-ei életciklusait. Ugyan a Windows 7 mainstream supportja már két éve lejárt (2015. január 13-án), a kiterjesztett támogatás elvileg 2020. január 20-ig tartana. Ennél aggályosabb a helyzet Windows 8 esetén, hiszen itt még a mainstream support sem járt le (majd 2018 januárjában) – legalábbis akkor nem, ha nem a legújabb hardvereket szeretnénk használni. Szerencsére a szerverváltozatokra ez nem vonatkozik, a prémiumsupport lehetősége nagyon kitolja egy-egy platform használati idejét (a Windows Server 2008 R2 például akár 2026-ig is használható marad).

De nem csak az átlagos, újításoktól berzenkedő felhasználónak okoz problémát a Microsoft licencpolitikája, hanem a régi számítógépek adományozását is megnehezíti. Egy most vásárolt számítógép 3-5 év múlva már elavul annyira, hogy jótékonysági célokat szolgálhasson. Ám arra egy Windows 8 már nem telepíthető fel anélkül, hogy ne kellene feladni a funkciófrissítések jelentette előnyöket.

Kétségtelen, hogy a döntés nem szolgálja Satya Nadella Windows-t népszerűsítő törekvését. A Microsoft vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy itt az ideje az emberek Windows-hoz való hozzáállásán változtatni. Ahelyett, hogy szükségből használják az operációs rendszert, Nadella azt szeretné elérni, hogy pozitív érzelmek vezessék a felhasználókat.

Nos, ezzel húzással kicsit (megint) távolabb került a Microsoft ettől a céltól.

Konzumer tech

Nyerészkedni akartak az AMD processzorhibáinak felfedezői?

Az izraeli kutatók nem tartották be az ilyenkor szokásos 90 napos türelmi időt - vélhetőleg azért, mert a megdőlő részvényárfolyamból nyereségre akartak szert tenni. Az AMD közben alig pár hét alatt előállhat a javításokkal.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.