16 évnyi támogatást kaphat. A Microsoft bejelentette "Premium Assurance" programját, amivel a Windows Server 2008 R2 akár 2026-ig is használható marad.
Hirdetés
 

Windows Serverekhez és SQL Serverekhez a Microsoft jelenleg öt évnyi, úgynevezett Mainstream Supportot biztosít. Ennek keretei között a termékek minden új funkcionalitást megkapnak, emellett az összes, adott időszak alatt megjelenő, szükséges biztonsági és egyéb frissítéssel bővül tudásuk. Azoknak a vállalatoknak, akiknek ennyi nem elegendő, a kibővített terméktámogatást (Extended Support) kell igénybe venniük. Az újabb öt év tovább biztosítja a biztonsági frissítések és funkcionalitásbeli bővítések elérhetőségét.

Ezt fejeli meg a nemrég bejelentett Premium Assurance szolgáltatás, amely azután vehető igénybe, hogy az előző két ciklus már kifutott. A PA révén a kritikusnak vagy fontosnak minősített patch-eket meg fogják kapni az addigra már igencsak elöregedett platformok – már több mint tíz évnyi munka áll mögöttük ekkorra! -, annak érdekében, hogy továbbra is magas szintű biztonságot nyújthassanak használóiknak.

A Premium Assurance alkalmazásával újabb hat évig, vagyis összesen több mint másfél évtizedig kitolható egy új platform használati ideje, ami az informatikában elképzelhetetlen hosszú időtáv. Alkalmazásával például a Windows Server 2008 R2 akár egészen 2026-ig(!) használható marad, az SQL Server 2008 támogatása pedig így 2025-ben(!) jár le végleg.

Szolgáltatásalapú bevételek

Természetesen nem jószolgálati indokok vezették a Microsoftot, amikor módosított bevált terméktámogatási ciklusán. A vállalat ugyanis eddig zömmel szoftvereinek értékesítéséből szedte meg magát, a szolgáltatásokból származó bevételre való átállás csak mostanában indult be, a Windows 10 megjelenésével.

A redmondi fogaskerek azonban csikorogva szokják az új terhelést; hiába ígérte be a Microsoft, hogy ez a platform lesz az utolsó asztali vonalon, és ezután újabb és újabb frissítésekkel fogja korszerűen tartani zászlóshajóját (ahelyett, hogy újabb OS-eket adna el a vállalat), a felhasználói érdeklődés megcsappant a W10 iránt.

Visszatérve a szerverkörnyezetbe: a Premium Assurance természetesen fizető szolgáltatás lesz. 2017 elején jelenik meg a Microsoft kínálatában, és Redmond agresszív árképzéssel igyekszik rávenni a vállalatokat a minél korábban történő alkalmazásra. Ha március és június között állapodik meg az érintett vállalat a szoftverfejlesztővel, akkor a PA csupán az aktuálisan fizetett licencköltségek 5 százalékába fog kerülni. Az arány szépen lassan növekszik az idő előrehaladtával, jelenlegi információk szerint 2019 júliusa után már a licencköltségek 12 százalékát teszi majd ki a prémium szolgáltatás igénybevételének költsége.

Miért nehéz a váltás?

Mindez nem érinti a már lejárt szerverplatformokat. Idén például az SQL Server 2005-öt nyugdíjazta a vállalat; az áprilisi hibajavító kedden kapott utoljára frissítéseket. A Microsoft a váltáshoz adott részletes útmutatójában azt javasolja, hogy az érintett szervezetek SQL Server 2014-re vagy Azure SQL Database-re váltsanak.

A 2006-ban megjelent adatbázis-kezelőhöz a támogatás lejárta után már csak egyedi megállapodás, ún. premier support szerződés keretében lehet igényelni további frissítéseket, ez azonban, ahogy azt korábban a Windows XP kapcsán is írtuk, igencsak húzós árú, ráadásul folyamatosan drágul, hogy a szervezeteket váltásra sarkallja.

A váltással kapcsolatos legnagyobb kihívás az, hogy a migrációs projektek meglehetősen sok erőforrást – időt, pénzt – tudnak felemészteni, miközben az informatikai osztályoknak a folyamatos költségcsökkentés terhével kell együtt élniük. Több nagyvállalat informatikai vezetője is úgy nyilatkozott, hogy ilyen környezetben olyan projekteket lehet eladni vállalaton belül, amely gyors megtérüléssel, közvetlen haszonnal kecsegtet, és már fél év múlva látszik az eredmény. Emellett olyan beruházások és fejlesztések számíthatnak a felső vezetés támogatására, amelyek beleillenek a vállalat üzleti stratégiájába, és megvalósításával a vezetés kipipálhatja a stratégia bizonyos pontjait.

Cloud & big data

Robotok hergelik a politizáló tömeget

Egy brit kutatási projekt szerint a teljesen vagy részben automatizált fiókok már teljesen elárasztották a közösségi teret, és lassan a politikai berendezkedésünket is veszélyeztetik.
 
Noha az ismert biztonsági fenyegetések továbbra is jelen vannak a digitális világban, egyértelműen kimutatható trendek alapján folyamatosan változik, hogy milyen incidensek érhetik az internetezőket.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.