Április 12-én megkapja utolsó javítócsomagját az SQL Server 2005. Valószínűleg érdemes is lesz váltani.

Az áprilisi hibajavító kedden kap utoljára frissítéseket az SQL Server 2005. A Microsoft a váltáshoz adott részletes útmutatójában azt javasolja, hogy az érintett szervezetek SQL Server 2014-re vagy Azure SQL Database-re váltsanak.

A 2006-ban megjelent adatbázis-kezelőhöz a támogatás lejárta után már csak egyedi megállapodás, ún. premier support szerződés keretében lehet igényelni további frissítéseket, ez azonban, ahogy azt korábban az XP kapcsán is írtuk, igencsak húzós árú, ráadásul folyamatosan drágul, hogy a szervezeteket váltásra sarkallja.

Más kényszerek is vannak

A váltásra nem csak az kényszeríti a szereveteket, hogy magának az adatbázis-kezelőnek a támogatás lejár, hanem az is, hogy az újabb Windows Serverekkel már nem működik együtt. Ez meglehetősen nehéz helyzetbe hozza a vállalatokat. A Windows Server 2003 nyugdíjazása kapcsán is kiderült, hogy bár a Microsoft nagy hangsúlyt helyezett a váltás szükségességének propagálására, néhány nappal a támogatás lejárta előtt még a kívánatosnál sokkal többen (tízmilliós nagyságrendben) használták a rendszert.

Az ilyen migrációs projektek ugyanis meglehetősen sok erőforrást – időt, pénzt – tudnak felemészteni, miközben az informatikai osztályoknak a folyamatos költségcsökkentés terhével kell együtt élniük. Több nagyvállalat informatikai vezetője is úgy nyilatkozott, hogy ilyen környezetben olyan projekteket lehet eladni vállalaton belül, amely gyors megtérüléssel, közvetlen haszonnal kecsegtet, és már fél év múlva látszik az eredmény. Emellett olyan beruházások és fejlesztések számíthatnak a felső vezetés támogatására, amelyek beleillenek a vállalat üzleti stratégiájába, és megvalósításával a vezetés kipipálhatja a startégia bizonyos pontjait.

Egy ilyen migráció azonban sokkal hosszadalmasabb, például a Windows Server 2003 esetében egy több mint tízezer x86-os szervert üzemeltető globális nagyvállalat úgy vélte, akár évekig is eltarthat a váltás.

Ugyanakkor azoknak a cégeknek egy része, amely váltott Windows 2003-ról, ha használt, kényszerűségből már többnyire lecserélte az SQL Server 2005-öt is, mivel az a Windows Server 2012 R2-n már nem fut, legfeljebb a kiterjesztett támogatást 2020-ig élvező Windows Server 2008-on.

Van előnye a váltásnak

Bár a váltással lesz megoldandó feladat bőven, például a külső, harmadik féltől származó alkalmazások átírása vagy lecserélése, kétségtelen előnyei is vannak, ha a cégek a két ajánlott adatbázis-kezelő valamelyikére váltanak.

A Microsoft hivatalos blogján részletezte azokat az előnyöket, amely például a Microsoft SQL Server 2014-re történő váltással jár. Azt ígérik például, hogy a beruházás, akár 9,5 hónap alatt megtérülhet – ez még egy pénzügyi vezető számára is belátható időtáv. Emellett nagyobb sebességet (a cég szerint 13-szor gyorsabb a 14-es kiadás), az on-premise és a felhős adatbázisszerverek zavartalan együttműködését, nagyobb biztonságot és törvényi megfelelőséget is ígér.

Az adatbázisok migrálásához a Microsoft biztosít eszközöket is: egyrészt az SQL Server 2014 Upgrade Advisort, másrészt a SQL Database Migration Wizardot.

Cloud & big data

Venne Windows 10-es okosórát?

A Microsoft újra bepróbálkozik a viselhető elektronikai piacon, ezúttal kicsit másképp, mint ahol azt tavaly ősszel abbahagyta.
 
Korábban az ipari vezérlőrendszerek zártan működtek, és ezáltal számos hálózatbiztonsági kockázattól mentesültek. Mára azonban nyitottabbá váltak, ami új támadási felületeket teremtett.

a melléklet támogatója a Balasys

Hirdetés

Monitoringra épülő SCADA-védelem

Ahogy az ipari rendszerek bekapcsolódnak a vállalati hálózatok vérkeringésébe, úgy válik mind sürgetőbbé a védelmük megerősítése.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.