Kezd rémálommá válni a dolgok internetének alacsony biztonsági szintje, ezen változtatna Redmond Azure Sphere kezdeményezése.
Hirdetés
 

Évek óta kongatják a vészharangot az IT-biztonsági szakértők, miszerint az otthoni okos eszközök terjedése a hekkerek számára igencsak örvendetes hír. Az okos hűtők, hőmérők és égők ugyanis kényelmes használatra, de nem biztonságosra vannak tervezve.

Vagyis a támadók nem csupán adatokhoz, hanem a felhasználó legszemélyesebb információihoz férhetnek hozzá, viszonylag kis erőfeszítéssel. Átvehetik az ellenőrzést az eszközök felett, zombihálózatot hozva létre belőlük, amikkel akár online túlterheléses támadásban is részt vehetnek.

Egy chip mind felett

Eddig nem kényeztették el a biztonság miatt aggódókat a fejlesztők, de ez hamarosan változhat. A Microsoft reményei szerint tegnap bejelentett új termékcsoportja megoldást kínál erre a kihívásra.

Az Azure Sphere tulajdonképpen egy parányi chip; egy mikrokontroller, amit az okos eszközökbe lehet illeszteni. Az operációs rendszert - nem mellesleg: Linuxot - futtató megoldás felügyeli a számítási képességeket, a tárterületet, vagyis kézben tartja a teljes hardvert. Emellett pedig biztonságossá teszi a készülékek használatát, ráadásul ellenőrző szoftvere felhőből fut, onnan figyeli a hackerek jelentette veszélyeket.

Megjelenésével ez lett az első jelentős lépés egy komplett, átfogó IoT biztonsági rendszer irányába. Míg ugyanis laptopjaink, asztali számítógépeink és okostelefonjaink töméntelen szoftveres és hardveres biztonsági képességekkel rendelkeznek, az okos eszközöknél igencsak szegényes a kínálat.

Vegyük például a kamerák területét. Ha ezek a készülékek is felhasználhatók online támadásokra – ahogy az történt 2016-ban a Mirai nevű digitális kártevő esetében -, akkor nincsen olyan kisméretű eszköz, amit ne lenne érdemes megvédeni. Brad Smith, a Microsoft jogi vezetője és elnöke szerint egy olyan világban, ahol bárminek megszakítható a működése, mindent védetté kell tenni.

Ezzel lehet megfogni az Amazont?

Bejelentésével egyedi helyzetbe navigálta magát a dolgok internetének piacán a Microsoft. Az amerikai vállalat ugyanis ádáz versenyt folytat az okosotthonok számára fejlesztett készülékek szegmensében, ahol legnagyobb riválisa az Amazon és a Google. A Cortana digitális személyi asszisztensét licencelő okoshangszórók fejlesztői számára lehet aduász az Azure Sphere. A Microsoft mindent lefedő biztonsági megoldása olyan előnyt jelenthet, amivel riválisai nem rendelkeznek, vagyis a redmondi technológiát felkaroló cégek megfelelő marketingüzenetekkel a maguk javára fordíthatják az okosotthonok iránt érdeklődő, de azok biztonsága miatt aggódó leendő vevőket.

Bár már többször volt rá példa, hogy a Microsoft saját kezébe vette a hardver gyártását, ezúttal a mikrokontroller előállításáért nem közvetlenül Redmond felel. A Windows fejlesztője a MediaTek chipgyártóval együttműködésben hozza létre az utánpótlást. Pontos időpont egyelőre nincs a megjelenésről, de hivatalos nyilatkozatok alapján ez nyárra várható.

A tegnapi bejelentésben nem hangzott el konkrét gyártói név, így egyelőre nem tudni, melyik internetre csatlakozó eszközök tartalmazzák majd az új technológiát. A Microsofttól függetlenül két gyártó nyilatkozott eddig az Azure Sphere kapcsán. A hűtőgyártó SubZero és a fogyasztói piacot célzó Glen Dimplex jelezte érdeklődését. Utóbbi termékeiben valószínűleg már idén megjelenhet a megoldás.

Biztonság

Felhasználóik után kutakodó reklámblokkolók

A Google öt Chrome-kiegészítőt távolított el kínálatából, melyeket több mint 20 millióan használtak reklámblokkolásra. Az ok? Túlságosan kíváncsinak bizonyultak.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.