Jöhetnek az újabb felhasználótömegek a meglévő 1,1 milliárd mellé. Egyelőre csak Kínában.

Hálózatba kapcsolt autókba szánt WeChat-változatot mutatott be a Tencent a Smart China Expón. A csevegőprogramnak a speciális verziója első körben az állami tulajdonban lévő Changan Automobile autóiban jelenik meg. A két cég bejelentetése szerint az idén piacra kerülő modellekben már ott lesz a beágyazott WeChat.

Más lesz, mint a mobil app

A WeChat ma már nagyon széles szolgáltatási kínálattal bír: a klasszikus hang-, video- és szöveges kommunikáció mellett például fizetési és szórakoztató funkciói is vannak. Az autós változat ehhez képest korlátozottabb funkcionalitású. Egyelőre üzenetek küldésére és fogadására, hanghívások kezdeményezésére alkalmas, valamint integrálták a Tencent Map navigációs szolgáltatással, ami a csevegőprogramból vezérelhető. Hogy a vezető figyelmét a legkevésbé vonja el a forgalomtól, hangvezérléssel és a kormányon lévő gombokkal vezérelhető.

A koncepciót egyébként már májusban ismertette a Tencent Auto Intelligence vezetője a vállalat fejlesztői konferenciáján. A csetprogram a Changan Automobile modelljeinek multifunkciós kormányán önálló gombot kap. A beépített program automatikusan aktiválódik/kikapcsol, amikor a vezető beül az autóba, illetve kiszáll. Emellett Bluetooth-on keresztül okostelefonnal is tud kommunikálni.

Bár a mostani bejelentés szerint például a fizetési lehetőség nem része az autós változatának, távlatilag a cég azt tervezi, hogy azt is lehetővé teszi. Így például tankoláskor a beépített WeChaten keresztül is lehet fizetni az üzemanyagért.

Az autóipar egyre fontosabb a Tencent számára. Mint a Reuters írja, az alapvetően végfelhasználói (social media és játék) fókuszú vállalat szeretne elmozdulni a vállalati szolgáltatások felé – és erre minden lehetősége megvan. Olyan adattömeggel és számítási kapacitással rendelkezik, ami a vállalati szolgáltatásokban gondolkodó cégek számára szinte megkerülhetetlenné teszi a kínai piacon.

Amellett, hogy a WeChat szinte egyeduralkodó az elképesztő méretű hazai piacán, a játékpiacnak globálisan is a legnagyobb szereplőjévé vált. Mint azt korábban megírtuk, 2018-ban csak játékokkal több mint 19,7 milliárd dollárnak megfelelő forgalmat bonyolított, amivel globálisan a legnagyobb játékcéggé nőtt. Van saját játékterítő platformja, ami a jelenlegi piacvezető Steam közvetlen konkurense, sőt tavasszal elindította – egyelőre nyilvános tesztfázisban – Start nevű szolgáltatását is, amely felhőből biztosítja a játék futtatását letöltés és telepítés nélkül.

Nem csak Kínában nyomulnak

A mintegy 500 milliárd dollárt érő vállalat már jó ideje ott van minden fontosabb területen. Az önvezető és hálózatba kapcsolt járművek fejlesztésében pedig fontos globális játékossá vált. Idén nyáron a BMW-vel kötött megállapodást közös fejlesztésekről. A BMW ugyanis 2021-ben már szeretne 3-as szintű önvezető autókkal megjelenni a kínai piacon.

Jelenleg 21 autógyárral van partneri megállapodása arra, hogy a hálózatba kapcsolt autómodelljeikhez szállítson technológiákat. Így nagyon valószínű, hogy a WeChat hamarosan megjelenik a Kínában fogalomba hozott BMW-kben, Mercedesekben és Audikban is. A tervek szerint 45 modellt érint az együttműködés.

Piaci hírek

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.