A 2018-as összebevételt nézve ugyanaz a cég végzett az élen, mint az elmúlt négy évben mindig.

Egy játékokra specializálódott kutatócég minden évben közzéteszi a szektor legnagyobb, nyilvános részvénytársaságként működő szereplőinek játékok forgalmazásából származó éves bevételét. A Newzoo a számítások során nem veszi figyelembe a hardverekhez köthető értékesítést, de talán sokaknak így is meglepő, hogy nem a nagy konzolgyártók valamelyike vezeti a listát.

Kínai uralom

A frissen közzétett, tavalyi teljesítményeket összegző rangsor élén most is a Tencent végzett. A kínai óriásvállalat, köszönhetően az elképesztően nagy és egyre többet költő hazai piacnak meglehetősen nagy előnnyel büszkélkedhet. 2018-ban több mint 19,7 milliárd dollárnak megfelelő forgalmat bonyolított a cég kizárólag a játékoknak köszönhetően.

Ez persze nem akkora meglepetés, hiszen a jelenleg nagyjából 425 milliárd dollárra értékelt kínai gigász megannyi másik csápja mellett a játékiparban is hatalmas tényezőnek számít. A világ legnagyobb videójáték kiadójának van saját terítésre szolgáló platformja is, amely közvetlen konkurenciája lett a globális piacot uraló Streamnek. Áprilisban pedig elindította egy új szolgáltatás tesztjét, amely a cloudból biztosít felső kategóriás játékélményt a felhasználóknak.

A Tencentnél ráadásul a játékokon keresztül más szolgáltatások is bőven fialnak. Nem véletlen, hogy a cset- és mobil fizetési szolgáltatásainak forgalmát a bevételek között a játékokkal összevonva szerepelteti.

 

 

Játékpiaci bevételek (Forrás: Newzoo)
Infogram

 

A dobogóra azért simán felfértek a téma "természetes" csúcsragadozói, a két nagy konzolgyártó. Közülük a Sony áll jobban, de nem csak azért, mert 14 milliárdnál is bőven többet kalapozott össze tavaly, hanem azért is, mert a japánoknál regisztrálták a legimpresszívebb növekedési rátát. Azért a Microsoftnak sincs sok szégyenkeznivalója, hiszen a közel 10 milliárd dolláros éves bevétel bő 30 százalékkal haladja meg a 2017-es eredményt.

Itt érdemes megjegyezni, hogy a lista sok szereplője nem ad annyira részletes pénzügyi jelentést, amiből egyértelműen ki lehetne matekozni a tisztán játékokhoz kötődő forgalmat. A Newzoo ezekben az esetekben szakértői becsléssel igyekszik a lehető legpontosabban meghatározni a bevétel nagyságát.

A legjobb tízben egyaránt találunk még mobilos alkalmazásboltokat üzemeltető óriásokat (Apple, Google), vagy éppen hagyományos játékkiadókat (Activision Blizzard, EA), ami jól mutatja, hogy a terjedelmesre hízó piaci tortát rengeteg irányból meg lehet közelíteni a szereplőknek.

A teljesség igénye nélkül

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a Newzoo csakis azokat a vállalatokat lajstromozta, amelyek nyílt részvénytársaságként működve rendszeres üzleti jelentésekre vannak kötelezve. A piacon azonban bőven van rajtuk kívül is fajsúlyos szereplő, azaz a toplista maximum tájékoztató jellegű.

Hogy csak egy példát említsünk: a Fortnite játék elképesztő sikerét meglovagoló Epic Games tavaly egészen kiváló évet abszolvált. A teljes bevétel pontos összege ugyan nem nyilvános adat, de a nagyságrend belövéséhez jó alapot ad az a tény, hogy az említett Fortnite egyetlen hónap alatt több mint 300 milliót hozott a konyhára. A hírek szerint egyébként a cég nettó profitja tavaly meghaladta a 3 milliárd dollárt, azaz könnyedén megszerezhetné a fenti lista egyik előkelő helyét.

Konzumer tech

Vért, verítéket és könnyeket ígér az év

A Gartner szerint a tavalyi súlyos mínuszok után túl sok jó idén sem vár a személyi infokommunikációs piac legfontosabb termékeire.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.

a melléklet támogatója a Yettel

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.