A teherszállítás automatizálásán dolgozó TuSimple IPO-ja egyszerre tekinthető történelminek és sikeresnek.

Egyelőre sikersztorit ír a 2015-ben alapított TuSimple. A startup sofőr nélküli kamionflottákat álmodik a közeljövő útjaira, amivel kapcsolatban a befektetők bizalmát is élvezni látszik. Utóbbit a NASDAQ-on múlt hét végén történt debütálás igazolja.

Átláthatóság és edukáció

A kaliforniai székhelyű vállalat pénzügyi igazgatója az elsődleges részvénykibocsátás (IPO) kapcsán elmondta, hogy nem volt szükségszerű a tőzsdére vonulás, mivel financiálisan maximálisan rendben vannak, a befektetői kedvvel pedig eddig sem volt probléma. A TuSimple sikeréhez viszont arra is szükség van, hogy a még csak most körvonalazódó önvezető piac elnyerje a közvélemény bizalmát. Pat Dillon szerint ehhez jó lehetőséget ad a tőzsdére lépés, ami egyben átláthatóvá is teszi a cég működését. Utóbbi a remények szerint szintén növelheti a bizalmat a vállalkozással és általában az autonóm közlekedéssel összefüggésben.

Az átláthatóság egyébként már csak azért sem utolsó szempont, mert a TuSimple korábban azzal került reflektorfénybe, hogy az amerikai hatóságok nemzetbiztonsági kockázatok kapcsán vizsgáltódtak. Ennek oka az volt, hogy a cégben jelentős a kínai tulajdonosi hányad (a svéd, a német és az amerikai érdekeltség mellett), de az ügy végül negatív intézkedés nélkül zárult.

A csütörtöki debütálással 1,35 milliárdnyi tőkét sikerült begyűjteni, a cég piaci kapitalizációja pedig 8,5 milliárd dollárra ugrott. (Ez különösen annak fényében érdekes, hogy 2019-ben, azaz alig két évvel ezelőtt még csak 1 milliárdra taksálták a startupot.) A 40 dolláros nyitó árat követően az árfolyam kicsit hektikusan alakult, de a pénteki záráskor szinte centre pontosan ugyanott tartott a részvény, ahol bő egy nappal korábban kezdett.  

Amikor a kamion előzi az autót

A TuSimple 4-es szintű autonómiával felvértezett teherautókkal szeretné felforgatni első körben az Egyesült Államok logisztikai piacát. Ehhez fontos partnereket nyert meg magának. A kooperációban gyártói oldalról befektetőként részt vesz a Volkswagen csoporthoz tartozó Traton (amely a Scania és MAN márkákat viszi) és az amerikai Navistar (amelyet pár hónapja egyébként a Traton vásárolt fel), de említhető a cégben szintén tulajdonosként is érdekelt UPS, amely logisztikai know-how-ját dobhatja a közösbe, illetve az Nvidia, amely az utóbbi időben komoly fejlesztésekkel készül kiszolgálni az önvezető rendszerek fejlesztőit.

A TuSimple 2024-re szeretné teljes lendülettel beindítani emberi sofőröket mellőző flottáját, ami nem tűnik sci-finek, tekintettel arra, hogy a robottaxikhoz, pláne a repülő autókhoz képest a teherszállításban sokkal kisebb a szakadék a realitás és a kitűzött célok között. Technológiailag lényegesen egyszerűbb a jól meghatározott útvonalon, jellemzően autópályákon haladó kamionokat elnavigálni algoritmusokkal. Ebből következően pedig a piaci bevezetéshez szükséges szabályozói jóváhagyások is könnyebben megszerezhetők. Végezetül ott van a potenciális vevői kör: ez esetben "csupán" néhány nagyvállalat vezetőségét kell meggyőzni, és nem egyéni fogyasztók seregét, mint ahogy arra a robotpilótákkal történő utasszállításnál lesz majd szükség.

Sokakat érdekel

Ennek megfelelően a teherszállítás automatizálása abszolút forró téma, és messze nem a TuSimple az egyetlen potenciális szereplője a nagy bevétellel kecsegtető új szegmensnek. Idén januárban számoltunk be például az ijfú Aurora és a nagymúltú Paccar teherautógyártó partnerségéről, de önjáró kamionokat szabadítana az utakra a Daimler és a Volvo is. Utóbbi már 2018-ban futtatott egy olyan projektet, ahol teherautói magas automatizáltsági szint mellett végeztek szállítási szolgáltatást egy norvég bányánál.

Még futurisztikusabb irányból közelít a témához egy svéd startup. Az Einride teljesen elektromos kamionjában még pilótafülke sincs, az irányítást távolról, 5G-s hálózaton végzik, már amikor egyáltalán be kell avatkozni az autonóm funkciókkal bíró gép működésébe. A jármű két éve el is kezdte első munkáját egy raktár és egy szállítmányozási terminál között. Bár a távolság mindössze 300 méter, de ez volt az első teszt a világon, amely során közútra engedtek egy vezető nélküli tehergépjárművet.

És persze mindenképpen szót érdemel a Tesla elektromos kamionja is. Elon Musk 2017-ben valóságos sci-fi bemutatót tartott a megálmodott csodagépről, ám a nem éppen visszafogott kijelentéseiről híres cégvezér szavainál fontosabbak lesznek a tények. Az első példányokat akkor 2019-re ígérte be a Tesla vezére, ám ebből legjobb esetben is talán jövőre lehet majd valami.

Cloud & big data

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.