Bár a drónfejlesztését leállítják és a fejlesztőközpontot is bezárják, a projekt hálózati részén továbbra is dolgoznak.
Hirdetés
 

Leállítja a Facebook a 2014-ben bejelentette Aquila projektet. A projekt az egy évvel korábban létrehozott Internet.org kezdeményezés jegyében indult. Mark Zuckerberg nagyívű terve az volt, hogy drónokkal vinnék el a világ nem lefedett pontjaira – ingyen. Ez főleg azt jelentette volna, hogy a drónok által lefedett területen a felhasználók ingyenesen használhatták volna a Facebookot.

A drónépítés megy, a hálózatfejlesztés marad

A Facebook annyira komolyan gondolta a projektet, hogy 2014 elején rárepült a drónfejlesztéssel foglalkozó a Titan Aerospace nevű cégre, amit aztán a Google elhappolt előle. Zuckerbergék végül azért 20 millió dollárért vettek egy kisebb céget, az Ascentát.

A fejlesztések gyorsan haladtak, 2015-ben már megkezdődött a netszóró drón tesztelése is. A méretében a Boeing 737-hez közelítő, mintegy 30 méterer szárnyfesztávú, de ultrakönnyű gép áramellátást szolárpanelek biztosították. 90 napig tudott egyhuzamban repülni, és kb. 50 kilométeres sugarú kört tudott lefedni folyamatosan.

Tavaly ugyan volt egy második körös teszt is, de már az is nyilvánvaló volt, hogy a cél sokkal távolabb van, mint azt 2014-ben gondolták. Nagyon sok problémát ugyanis nem sikerült megoldani, különösen a drón szerkezetével, ellenállóságával voltak gondok. Emellett a netszórásra használandó technológiai sem kristályosodott ki. Így érthető, hogy a Facebook újragondolta a stratégiáját, és leállította a fejlesztéseket.

A projektet azonban csak részben engedi el a cég. Magát a drónfejlesztést leállítja, és bezárja a Nagy-Britanniában, Bristol közelében fekvő Bridgewater nevű kisvárosban felépített fejlesztőközpontot is. A felgyülemlett tudást azonban szeretné kamatoztatni, de mostantól partnereivel közös fejlesztésekben. A drónfejlesztéshez például az Airbust vonná be. Ez érthető is, hiszen a repülőipari cégeknek sokkal nagyobb tapasztalatuk van e téren.

Nem engedélyköteles frekvencián, gyorsabban

A koncepcióhoz fejlesztett hálózati technológiáról azonban nem mondanak le. Többféle technológiával is kísérleteztek, de a legígéretesebbnek egy milliméteres hullámhosszon működő rendszer bizonyult. Ennek két előnye is van. Egyrészt nagy átviteli sebességre képes, másrészt olyan frekvencián működik, ami nem engedélyköteles. Az idei MWC-n jelentették be, hogy a rendszernek Magyarországon lesz tesztkörnyezete.

Mint azt Yael Maguire, a Facebook egyik igazgatója, írta tegnapi blogbejegyzésében, a HAPS-nak (High Altitude Platform Station) is nevezett koncepció elterjesztése érdekében a spektrumpolitikát is próbálják alakítani. Jövőre akarják elővezetni spektrumkiosztási elképzeléseiket a World Radio konferencián. Ennek lényege, hogy szélesebb spektrumot kellene biztosítani a HAPS-nak.

Közösség & HR

Lego-válogatásra is jó az MI

Egy ausztrál mérnöknek elege lett a fárasztó szortírozásból, így inkább összelegózott egy önműködő válogatógépet.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.