Bár a drónfejlesztését leállítják és a fejlesztőközpontot is bezárják, a projekt hálózati részén továbbra is dolgoznak.

Leállítja a Facebook a 2014-ben bejelentette Aquila projektet. A projekt az egy évvel korábban létrehozott Internet.org kezdeményezés jegyében indult. Mark Zuckerberg nagyívű terve az volt, hogy drónokkal vinnék el a világ nem lefedett pontjaira – ingyen. Ez főleg azt jelentette volna, hogy a drónok által lefedett területen a felhasználók ingyenesen használhatták volna a Facebookot.

A drónépítés megy, a hálózatfejlesztés marad

A Facebook annyira komolyan gondolta a projektet, hogy 2014 elején rárepült a drónfejlesztéssel foglalkozó a Titan Aerospace nevű cégre, amit aztán a Google elhappolt előle. Zuckerbergék végül azért 20 millió dollárért vettek egy kisebb céget, az Ascentát.

A fejlesztések gyorsan haladtak, 2015-ben már megkezdődött a netszóró drón tesztelése is. A méretében a Boeing 737-hez közelítő, mintegy 30 méterer szárnyfesztávú, de ultrakönnyű gép áramellátást szolárpanelek biztosították. 90 napig tudott egyhuzamban repülni, és kb. 50 kilométeres sugarú kört tudott lefedni folyamatosan.

Tavaly ugyan volt egy második körös teszt is, de már az is nyilvánvaló volt, hogy a cél sokkal távolabb van, mint azt 2014-ben gondolták. Nagyon sok problémát ugyanis nem sikerült megoldani, különösen a drón szerkezetével, ellenállóságával voltak gondok. Emellett a netszórásra használandó technológiai sem kristályosodott ki. Így érthető, hogy a Facebook újragondolta a stratégiáját, és leállította a fejlesztéseket.

A projektet azonban csak részben engedi el a cég. Magát a drónfejlesztést leállítja, és bezárja a Nagy-Britanniában, Bristol közelében fekvő Bridgewater nevű kisvárosban felépített fejlesztőközpontot is. A felgyülemlett tudást azonban szeretné kamatoztatni, de mostantól partnereivel közös fejlesztésekben. A drónfejlesztéshez például az Airbust vonná be. Ez érthető is, hiszen a repülőipari cégeknek sokkal nagyobb tapasztalatuk van e téren.

Nem engedélyköteles frekvencián, gyorsabban

A koncepcióhoz fejlesztett hálózati technológiáról azonban nem mondanak le. Többféle technológiával is kísérleteztek, de a legígéretesebbnek egy milliméteres hullámhosszon működő rendszer bizonyult. Ennek két előnye is van. Egyrészt nagy átviteli sebességre képes, másrészt olyan frekvencián működik, ami nem engedélyköteles. Az idei MWC-n jelentették be, hogy a rendszernek Magyarországon lesz tesztkörnyezete.

Mint azt Yael Maguire, a Facebook egyik igazgatója, írta tegnapi blogbejegyzésében, a HAPS-nak (High Altitude Platform Station) is nevezett koncepció elterjesztése érdekében a spektrumpolitikát is próbálják alakítani. Jövőre akarják elővezetni spektrumkiosztási elképzeléseiket a World Radio konferencián. Ennek lényege, hogy szélesebb spektrumot kellene biztosítani a HAPS-nak.

Közösség & HR

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.