Az egyik népszerű Sora-klip kapcsán újra kiderült, hogy a mesterséges intelligencia sosem annyira penge, mint ahogy azt a fejlesztők el akarják hitetni a közönséggel.

Az OpenAI februárban mutatta be a szövegből videókat gyártó új modelljét, a Sora nevű generatív MI-t, ami a vállalat szerint aktuálisan a legjobb eredményeket produkálja ezen a területen, és az első bemutatók alapján valóban elképesztő látványt képes létrehozni a segítségével gyártott rövid videókban. Ami persze még mindig messze van a tökéletestől, hiszen a filmeket alaposan megvizsgálva tucatjával számolhatók össze a zavaró, következetlen vagy éppen teljesen szürreális elemek, sőt maga az OpenAI is elismeri, hogy a folyamatosan fejlődő modellnek egyelőre vannak gyengeségei.

Ezek között az egyik legfontosabb azonban nem a Sora teljesítményével, hanem az átláthatóság hiányával kapcsolatos: ahogy a múlt héten közzétett beszámolókból kiderül, az egyik interneten terjedő Sora-klip elkészítésében a mesterséges intelligencia sokkal kisebb szerepet játszott, mint azt eredetileg állították. A nem egészen másfél perces, Air Head című klip egy interjú tanúsága szerint hagyományos filmkészítési technikákat és utólagos szerkesztést is felvonultat, bár az OpenAI úgy terjesztette azt a YouTube-on és más csatornákon, hogy ezt egyátalán nem hangsúlyozta:
 


Ahogy ebből a werkfilmből is kiderül, a készítők elég komolyan módosították a Sorától származó alapanyagot: míg az OpenAI alkalmazását "jó eredménnyel" használták a kezdeti képek létrehozásához, a színfalak mögött rengeteg emberi munkát is beletettek annak érdekében, hogy a kész termék ennyire jól nézzen ki. Más szóval nem éppen egy tisztán MI-vel generált, mozis minőségű produkcióról van szól – olvasható mások mellett a TechRadar riportjában. Az Air Head ettől függetlenül a legnépszerűbb Sora-klipek között van, amire az OpenAI a programmal való kísérletezésként hivatkozik.

Maga a Sora továbbra sem érhető el bárki számára, és a nyilvánosság egyelőre az Air Head-hez hasonló, gondosan válogatott projektek formájában találkozhat vele. Ezek a videók tagadhatatlanul látványosak, de a jelek szerint nem egy-két kattintással készülnek, mint ahogy az mindenütt olvasható volt a lelkes tudósításokban. Ahogy a dolog kinéz, a Sora tényleg hihetetlenül fejlett eszköz, de sokkal inkább a képek javítására lesz alkalmas, nem pedig az OpenAI által sugallt, szakértelmet és erőfeszítést sem igénylő alkotáshoz az online tartalomkészítés egyszerűsítésére és felpörgetésére.

a kép forrása: shy kids @YouTube

Közösség & HR

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.