Biztosan nem tudni, de több tippünk is van, hogyan történhetett ez.

Két nagy, az operációs rendszerek részesedését mérő vállalat is visszaesést mutatott ki a Microsoft legújabb asztali operációs rendszere kapcsán. Bár ezek a mérések közel sem pontosak, a visszaesést valószínűsíti, hogy az két, egymástól független mérés igazolja. A StatCounter Global Stats jelentése szerint a Windows 10 augusztusi részesedéséhez képest 0,1 ezrelékkel csökkent a platform piaci aránya szeptemberben, ezzel 24,42 százalékos eredmény mutatott fel az első őszi hónapban. A Netmarketshare nagyobb esésről számolt be: az utolsó nyári hónapban mért 22,99 százalékról 22,53 százalékra esett a W10 asztali operációs rendszerek közötti részaránya.

Mindez azért nagyon érdekes, mert a Windows 10 a Microsoft legfrissebb asztali OS-e, még bőven felszálló ágban kellene, hogy legyen. Alig egy éve van piacon a végleges változat, az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján pedig ilyenkor az új redmondi operációs rendszerek még lendületesen szokták gyűjtögetni az új felhasználókat.

Forrás: Netmarketshare

Technikai okok miatt csökkent a részesedés?

Noha egyelőre nem tudni, hogy mi áll a megtorpanás hátterében, és azt sem, hogy ez vajon trendforduló vagy csak pillanatnyi megbotlás, van néhány elképzelés arra vonatkozóan, mi okozhatta a visszaesést.

Egyrészt lehet a mérési módszertan hibája; mindkét piackutató cég a webes forgalmat elemezve adja meg számait. A StatCounternél létezik egy olyan kategória (Unknown), ami az ismeretlen asztali OS-eket jelöli; ez a júniusi 4,06 százalékról 6,42 százalékra nőtt szeptemberben. Könnyen lehet, hogy ebbe kerültek a „hiányzó” Windows 10 felhasználók.

Ezt a teóriát támasztja alá egy harmadik, bár kevésbé releváns mérési módszer. Eszerint, ha kicsivel is, de gyarapodott a W10 tábora. Az amerikai kormányzati oldalakat látogató gépekről szintén készül statisztika, az így gyűjtött adatok azt mutatják, hogy az ezeket a site-okat augusztusban meglátogatók 31,98 százaléka használt W10-et, míg szeptemberben ugyanez az érték 32,48 százalék lett.

Forrás: Net Applications

A Microsoft is rájátszott

Másrészt augusztusra véget ért a Windows 7/8 platformokról való ingyenes frissítés, amitől megtorpanhatott a felhasználói tábor bővülése. Ráadásul az utána, augusztus 2-án érkező Anniversary Update relatíve sok problémát okozott, egy héttel később már külön oldalak foglalkoztak ezeknek a hibáknak a felmérésével és a rá adható válaszok ismertetésével. Ez a fiaskó megingathatta az emberek bizalmát az új operációs rendszerben, ami egyeseknél oda is vezethetett, hogy igénybe vették a rollback lehetőségét, és visszaálltak a korábban használt platformra.

Vélhetően az sem használt a Windows 10 piaci részesedésének, hogy a nagy adatközponti beruházásoknál (Kína, USA, Nyugat-Európa) jelentősen előretört a Linux.

Legyen bárhogy is, az igazi meglepetés november elején érkezhet; akkor ugyanis nyilvánvalóvá válik, hogy egyszeri botlás történt-e vagy pedig tényleg ilyen gyorsan leszálló ágba került a Microsoft legújabb asztali operációs rendszere. Mi az előbbit tartjuk valószínűbbnek, tekintve, hogy a nagyvállalati átállások jelentős része – a korábbi ingyenes frissítési lehetőség ellenére – még nem zajlott le.

Windows-ok egymás között

Legyen bármi is az igazság, a Windows 7 vezető pozícióját még nem tudta megingatni az új platform. Ennek részesedése 55,66 százalék volt az amerikai kormányzati oldalak statisztikája szerint, a StatCounter 34,9 százalékos értéket adott meg erre az időszakra vonatkozóan, a Netmarketshare pedig 48,27 százalékról számolt be. Mindeközben a Windows XP még mindig tartja magát: 2,07, 9,11 és 5,44 százalékos részesedést mutattak a fenti források a Microsoft igencsak elavult operációs rendszerével kapcsolatban.

A Windows 8.1 6-8 százalék közötti részarányt mondhat magáénak, a Windows Vista pedig lekerült a jelzett operációs rendszerek ábrájáról. Ez utóbbi jól jelzi, mennyire félresikerült lett a Windows XP és Windows 7 közé beékelődött redmondi OS.

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.