A bajor autógyártó első lépésként a gyártásban használt képfeldolgozási MI-algoritmusait tette közzé a GitHubon.

Nyílt forráskódúvá tette mesterségesintelligencia-algoritmusai egy részét a BMW. A bajor autógyártó, amely nemcsak az önvezető technológia fejlesztésében, hanem saját gyártási folyamataiban is használ robotokat, exoszekelotonokat, elsősorban a képfelismerési technológiáihoz köthető algoritmusokat bocsátja a nyílt forráskódú közösség rendelkezésére – írta a FutureCar nevű oldal.

Adnak is, kapnak is

A közkinccsé tett algoritmusok, melyeket az Apache 2.0 licenceléssel (szabadon módosítható, kereskedelmi termékhez is felhasználható stb.) töltöttek fel a GitHubra, jelentősen gyorsíthatják a gyártósorokon használt robotok és autonóm szállítási rendszerek vezérlését végző neurális hálózatok fejlesztését.

A BMW például öntanuló képfelismerő rendszereket használ a gyártósorokon arra, hogy ellenőrizze a különféle alkatrészek pontos pozicionálását. Egy kamera figyeli az adott gyártási fázist, az algoritmus pedig a rögzített képet folyamatosan összeveti egy adatbázisban tárolt képek sokaságával, és jelez, ha eltérést tapasztal.

A gyár azt reméli, hogy nyílt forráskódú megközelítés révén sok független fejlesztőt tudnak bevonni a munkába, akik egyben a BMW MI-fejlesztéseit is támogatják. Mint a BMW csoport egyik alelnöke, a többek között az MI-fejlesztéseket is irányító Kai Demtröder nyilatkozta, a nyílt forráskódú fejlesztések a vállalat a szoftvereinek gyors és agilis továbbfejlesztését is segítik.

A BMW hangsúlyozza: a vállalat nem figyeli, hogy ki használja fel a közzé tett algoritmusokat, minden csatlakozó megőrizheti anonimitását. A kód minőségbiztosítását azonban továbbra is a BMW végzi. Minden külső közreműködőtől érkező javaslatot, hozzáfejlesztést ellenőriz, mielőtt azokat megosztaná a közösséggel.

Így tarthatók elfogadható szinten a költségek

A BMW is azok közé a gyártóvállalatok közé tartozik, melyek az önvezető rendszerek fejlesztése mellett saját gyártási folyamataik automatizációjában is élen járnak. Mivel mindkettő költséges, ezért a gyár folyamatosan keresi az fejlesztés optimalizálásának lehetőségeit. Az optimalizálás egyik lehetséges útja a nyílt forráskód, amely szabályzott keretek között ad lehetőséget a kölcsönös tudásmegosztásra, és egy fejlesztői közösség felépítésére.

A mostani bejelentés előzményének tekinthető az az együttműködési megállapodás, amit a bajor autógyár tavasszal kötött a Microsofttal. A két vállalat áprilisban indította el az Open Manufacturing Platform (OMP) nevű kezdeményezést, amely az iparág közös IoT-fejlesztéseihez akar technológiai keretrendszert biztosítani. Az OPM esetében is az a cél, hogy a nyílt forráskódra építő közösség, az autógyártók, valamint a beszállítók okos megoldásainak megosztásával segítené az ipari IoT-telepítések felgyorsítását.

A BMW már akkor vállalta, hogy a gyártóüzemeiben használt bizonyos IoT- vagy MI-szolgáltatásait, melyeket például robotokhoz és autonóm szállítási rendszerekhez használ, beviszi az OMP-közösségébe.

Cloud & big data

Koronavírus, recesszió, elbocsátások – és jönnek a belsős adattolvajok

Már vannak jelei annak, hogy a tömeges elbocsátások miatt fel fognak erősödni a bennfentes kibertámadások.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.