Az ügylettől a felek a 4iG kérésére léptek vissza. Az okokról egyelőre nem tudni.

A Magyar Telekom és a 4iG tegnap késő délután közleményben tudatta, hogy utóbbi kezdeményezésére a vállalatok úgy döntöttek, visszalépnek attól az ügylettől, melynek keretében a 4iG megvásárolta volna a T-Systems Magyarországot. A hír meglepetés, mivel szinte mindenki kész tényként kezelte a felvásárlást. Mint az MTI írja, október közepén egy konferencián Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója még arról beszélt, hogy jól halad a T-Systems Magyarország akvizíciójának előkészítése, lezárták a vállalat átvilágításának első szakaszát, és a megállapodások véglegesítése folyik az eladó Magyar Telekommal.

Továbbra is szoros lesz az együttműködés

A visszalépést bejelentő közlemény is idézi Jászai Gellértet, aki szerint nehéz, de megfontolt döntést hoztak. Ennek ellenére nem mondanak le hazai és régiós növekedési terveikről. A 4iG kiemelkedő évet zár az idén, amely kiegyensúlyozott hátteret biztosít a társaság növekedési pályájának fenntartásához. A 4iG az organikus növekedés mellett továbbra is aktívan keresi azokat az akvizíciós célpontokat, amelyek támogatják növekedési céljait és a részvényesi értéknövelést – mondta Jászai.

Jászai és a Magyar Telekom vezérigazgatója, Rékasi Tibor is megerősítette, hogy tovább vizsgálják az együttműködési lehetőségeket annak érdekében, hogy partnerségre lépjenek a nagyvállalati és az állami szektor számára értékesített szolgáltatások területén. A felek között korábban létrejött konzorciumi megállapodások változatlan feltételekkel hatályban maradnak – áll a közleményben.

Mint a Portfolio írta, az ügylet meghiúsulása korábban kiszivároghatott, mert már a bejelentés előtt 10 százalékot esett a 4iG árfolyama a BÉT-en.

Bár csak idén júliusban jelentették be, az iparágban pletyka szintjén jó ideje az volt a vélekedés, hogy a 4iG fel fogja vásárolni a magyar rendszerintegrációs és IT-szolgáltatói piac legjelentősebb szereplőjét, a T-Systemset. Nyáron azonban csak szándéknyilatkozat írtak alá, melyben csak az adásvétel főbb pontjaiban állapodtak meg. A tervek szerint a tranzakciót az év végig akarták lezárni, amelybe beletartozott volna a részletes feltételrendszer kidolgozása, a T-Systems átvilágítása, valamint az ilyen felvásárlásoknál kötelező hatósági jóváhagyások megszerzése is. Az ügyletnek nem volt része a T-Systems kis- és középvállalati értékesítési üzletága, amit azóta át is szerveztek a Magyar Telekomba.

Veszteségből csodás növekedés

A 2016. óta nehézségekkel küzdő, veszteséges 4iG az utóbbi másfél évben fantasztikus eredményeket produkált. A dolgok akkor fordultak jóra, miután tavaly nyáron az Opus Global, valamint a Konzum két alapja többségi részesedést szerzett a cégben. Már az idei első negyedévben komoly nyereséget könyvelhetett el, és azóta is sorra nyeri a közbeszerzéseket.

Ma a BÉT honlapján a vállalat rendkívüli előrejelzést tett közzé az idei eredményéről, mivel az várhatóan nagyságrendekkel meghaladja a 2018-as beszámolóban közölt adatokat, valamint az első három negyedévben elért teljesítménye alapján számolt időarányos eredményt. Az előrejelzés szerint az éves nettó árbevétel meghaladja a 40 milliárd forintot – ebből 15 milliárd a negyedik negyedévben érkezik –, az EBITDA a 4 milliárdot, míg az adózott eredmény a 2,5 milliárdot.

Tavaly a 4iG éves nettó árbevétele 14 milliárd forint, az EBITDA-ja 841 millió forint, míg az adózótt eredménye 102 millió forint volt.

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.