A Magyar Telekom és Jászai Gellért cége már alá is írta az előzetes megállapodást az adásvételről. A vételár nem ismert.

Aláírta a Magyar Telekom és a 4iG az előzetes megállapodást arról, hogy utóbbi megveszi a T-Systems Magyarország Zrt.-t. Az erről kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy a tranzakció sikeres zárásával a Magyar Telekom és a 4iG partnerségre lép a nagyvállalati és közszféra telekommunikációs szolgáltatásainak értékesítésében.

A főbb pontokban megállapodtak

A felek egyelőre csak az adásvétel főbb pontjaiban, például a vételárban állapodtak meg, a részletes feltételrendszert a következő hónapokban dolgozzák ki. A T-Systems átvilágítása – ami alapján döntenek a vételárról –, valamint a hatósági jóváhagyások után a tranzakció még az idei évben lezárulhat. A teljes feltételrendszer a végleges adásvételi szerződés aláírásakor válik kötelező erejűvé.

A megállapodás része, hogy az adásvételi folyamat lezárását követően a 4iG és a Magyar Telekom partnerségre lépnek, így hosszú távon továbbra is a T-Systems értékesítheti a Telekom távközlési szolgáltatásait a nagyvállalati és közszféra szegmenseiben. Emellett a 4iG további három évig használhatja a T-Systems márkanevet.

Az először a BÉT honlapján közzétett bejelentés szerint a 4iG a tranzakció zárásakor megvásárolja a T-Systems Magyarország részvényeit, mellyel a társaság és leányvállalatai is tulajdonába kerülnek.

Nem minden megy a 4iG-hez

A közlemény szerint nem a teljes vállalatot vásárolja meg a 4iG. A tranzakció zárását megelőzően a T-Systems kis- és középvállalati értékesítési üzletágát ugyanis leválasztják, és átszervezik a Magyar Telekomba.

Azonban így is hatalmas falat a vállalat a 4iG számára. Mint Rékasi Tibort, a Telekom vezérigazgatója mondta a megállapodás kapcsán, a T-Systems jelenleg több mint 1600 munkavállalójával és több ezer fős partneri állományával az ország vezető infokommunikációs szolgáltatója. Bár a 4iG az utóbbi időszakban egymás után nyerte a milliárdos közbeszerzéseket, márciusban a növekedés ellenére is csak 400 főt foglalkoztatott.

Jászai Gellért, a 4iG vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy 2-3 éven belül a régióban is az informatikai szektor egyik meghatározó nagyvállalatává kívánnak válni, és ehhez a T-Systems megszerzése az egyik legfontosabb mérföldkő.

Már egy ideje erről pletykáltak

Jó ideje keringett a pletyka arról, hogy Mészáros Lőrinc cégbirodalma az informatikai iparban történő gyors terjeszkedéshez a legnagyobb hazai integrátor céget, a T-Systemst szeretné megszerezni. Voltak azonban olyan vélemények is, hogy ez túl nagy falat a 4iG-nek. Utóbbi tavaly lett a Mészáros-birodalom része, és hamarosan kiemelt szerepet is kapott, amit az jelzett, hogy idén márciusban Jászai Gellért vette át a cég vezetését, aki addig a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és az Opus Global igazgatóságának tagja volt.

Bár a 4iG korábban veszteséges volt, az új tulajdonos alatt szárnyalt, sorra nyerte a tendereket, július elején például konzorciumban, nevesített alvállalkozóként kapott részt a BKV rendszereinek üzemeltetésére kiírt 19 milliárd forintos keretösszegű közbeszerzésben.

Június közepén átalakult a 4iG tulajdonosi szerkezete, Jászai Gellért közvetett módon mindösszesen 40 százalékot meghaladó részesedést szerzett a vállalatban. Ezt sokan már a T-Systems felvásárlása előkészítő aktusaként értelmezték, mivel így a T-Systemst közvetve (a magyar Telekomon keresztül) tulajdonló Deutsche Telekom számára sem kínos az adásvétel.

A mindig jól értesült Portfolio a közelmúltban arról írt elemzést, hogy mit nyer a Telekom azzal, ha eladja a T-Systems, ami után szinte mindenki biztosra vehette a felvásárlást.

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.