A szolgáltatást 2016 tavaszán tesztelték élesben, és akkor azt ígérték, hogy az év végén be is vezetik a kereskedelmi szolgáltatást.
Hirdetés
 

Elindította Voice over LTE, azaz VoLTE szolgáltatását a Telenor. Bár az éles tesztekkel pár hónappal megelőzte a Magyar Telekomot, a kereskedelmi szolgáltatást másfél évvel később indította. A Telekom csak 2016 májusában tesztelte a VoLTE-t, de egy évvel később a szolgáltatást is elindította annak ellenére, hogy a cég saját állítása szerint is kevés VoLTE-képes készülék volt még a piacon.

Világviszonylatban Dél-Koreában vezették be először, ott 2012-től van VoLTE, de Európában is számos országban évek óta működik. Japánban és Dél-Koreában már szinte a teljes mobil hangszolgáltatást ezzel a technológiával biztosítják.

Jobb élmény a telefonálónak, hatékonyabb a szolgáltatónak

A technológia ugyanúgy működik, mint a VoIP, azaz a hanginformáció adatcsomagokként jut el a hívótól a hívott félig. Emiatt jóval gyorsabb a kapcsolat felépülése, és a hangminőség is jobb. Az is javít a használhatóságon, hogy a készülék rádiós egysége nem vált vissza 2G-re vagy 3G-re, így marad párhuzamosan a maximális, 4G-s adatkapcsolati sebesség. Az már csak ráadás, hogy a VoLTE az akkumulátort is kíméli, használata ugyanis akár 25 százalékos energiamegtakarítást is hozhat.

A szolgáltatóknak azért előnyös, mert hatékonyabbá teszi a frekvencia kihasználását, kb. három-hatszoros kapacitást biztosít, mint a 2G és a 3G. Hosszabb távon akár a 2G/3G rendszereket is lekapcsolhatóvá teszi, ami például a hálózatüzemeltetést egyszerűsíti, míg a felszabaduló frekvenciát az újabb technológiákhoz lehet használni. Az Ovum piackutató cég egy 2017-es elemzésében úgy vélekedett, hogy a szolgáltatók azért is szorgalmazzák az IP-alapú hangátvitelt, mert arra további szolgáltatásokat is tudnak építeni.

A Telenor egy sikeres pilotprojekt után vezette be a szolgáltatást, amit január 23-tól 72 órán belül elérhetővé tesz minden havidíjas előfizetőjének, aki VoLTE-kompatibilis, Telenor-specifikus szoftverrel rendelkező okostelefont használ. Az előfizetőnek mindössez annyit kell tennie, hogy elfogadja a készülékgyártója legújabb szoftverfrissítését, amivel automatikusan VoLTE-képes lesz a készüléke.

A percdíj alapon számlázott VoLTE hanghívás nem csökkenti az előfizetés mobilinternetes adatkeretét.

Mobilitás

Japánban is bezárják a kaput a techszektorban

A szigetország kormányzata augusztustól egy sor új szektorban fogja sokkal szigorúbban vizsgálni a külföldi befektetéseket. Az intézkedés bejelentése egybeesik Donald Trump látogatásával.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.