A Telenornál élesben tesztelik a 4G-s mobilhálózat felturbózott változatát. Korábban a Magyar Telekom rendszerében is volt már próbaüzem.

A Telenor Magyarország élesben teszteli az LTE-Advanced technológiát, amely kétszer olyan gyors adatátvitelt tesz lehetővé, mint a jelenleg legfejlettebbnek számító 4G mobiltelefonos hálózat - közölte az MTI-vel a társaság.

Jöhet a duplázás

Az LTE-Advanced, vagy röviden LTE-A technológia a 4G-s mobilhálózat továbbfejlesztett változata. Előbbi elméleti maximumként 300 megabites letöltési sebességet és 50 megabites feltöltést tesz lehetvé másodpercenként. A vállalat tájékoztatása szerint a fejlettebb megoldást immár hónapok óta tesztelik a fővárosban, illetve most Győr térségében is elérhetővé tették a szolgáltatást néhány bázisállomáson. Az eddigi tesztek alapján már sikerült 270 megabites letöltési sebességet is elérni.

Az említett régiókban a cég bármely ügyfele kipróbálhatja az új technológiát, amennyiben készüléke támogatja azt. A "bekapcsolódás" automatikus, hiszen az érintett állomások közelében az előfizetők telefonja automatikusan erre a szolgáltatásra fog kapcsolódni.

Azonban nem a Telenor az első fecske, hiszen korábban a Magyar Telekom is tesztelte már az LTE-A technológiát. A szolgáltató 2014 decemberében néhány budapesti állomásán bekapcsolta a szolgáltatást, majd tavaly év végén Nyíregyházán is elérhetővé tette a jelenleg elérhető leggyorsabb mobilinternet-szolgáltatást.

A témához kapcsolódik a Telenor másik bejelentése is, miszerint néhány héttel ezelőtt sikerrel tesztelte a Voice over LTE (VoLTE) technológiát, amely jobb hangminőségű, gyorsabban felépülő mobilhívásokat tesz lehetővé 4G hálózaton. Magyarországon a 4G-s hálózatokat jelenleg csak mobil adatátvitelre használják. A Telenor korábban azt közölte, hogy év végére elérhető lesz a 4G-s telefonhívás a társaság hálózatán.

Így fest a magyar helyzet

A negyedik generációs mobilhálózatok tekintetében egészen jól állunk. A szolgáltatók a földrajzi értelemben vett kültéri lefedettségben jóval 90 százalék felett járnak, a legkevésbé kiépített hálózat lefedettsége is eléri a 90 százalékot. Konkrét ügyfélszámot azonban a három hazai szolgáltató közül egyedül a Telekom kommunikál. Mint nemrégiben megírtuk a legnagyobb hazai távközlési csoportnál tavaly év végén a 4G-s ügyfélszám átlépte az egymilliót. A Telenornál tavaly feloldották az úgynevezett hozzáférési korlátokat, minden 4G-képes telefonnal és SIM-kártyával rendelkező ügyfél azonos feltételekkel fér hozzá a mobil szélessávú technológiához. A Vodafone-nál szintén a megfelelő készülék és kártya a feltétel a 4G-hálózati hozzáféréshez.

Közösség & HR

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.