Felpörög az internet alapú mobilhívások piaca a világon, az évtized végén az előfizetések 53 százaléka lesz VoLTE-képes. Itthon egyelőre két szolgáltató készül, egyikük várhatóan már egy tavaszi nyitányra.

A legfrissebb előrejelzések szerint a következő időszakban évi 59 százalékkal bővül az internetes hanghívásra is képes mobil előfizetések száma. A brit Ovum 2021-re 3,33 milliárdra teszi ezt a mutatót a jelenlegi igen szerény 324 millióról. A felfutás a távol-keleti térségekben várható látványos növekedésnek köszönhető.

Lekapcsolhatóvá teszi a régi rendszereket

A technológia népszerűsége a szolgáltatók szempontjából egyértelműen a költséghatékonyság – emelik ki a szakértők. A VoLTE (Voice over LTE) hatékonyabb a frekvencia-kihasználtság szempontjából, hosszabb távon pedig lehetővé teszi a 2G/3G rendszerek lekapcsolását, ezáltal egyszerűbbé válhatnak a mobilhálózatok.

Az operátorokat az is buzdítja a technológia használatára, hogy egyfelől egyre nagyobb a VoLTE-képes készülékek aránya a piacon, másfelől egyre több versenytárs vezette már be a rendszert kereskedelmi szolgáltatásként is, sikeresen. Az Over The Top (OTT) operátorok által generált piaci verseny is arra készteti az infrastruktúra-szolgáltatókat, hogy a 4G-vel is belépjenek a hangpiacra.

Számos előnye van előfizetőnek, operátornak egyaránt

Látszatra úgy tűnik az alkalmazásából a legtöbb előnyt az előfizetők élvezhetik, gondoljunk itt a gyorsabb, késleltetés nélküli hívásfelépülésre, az egyidejű hang- és adatkapcsolatra és a 3G-s HD-hívásokat is felülmúló hangminőségre. Jelenleg a 4G-ről indított hanghívásoknál a rendszer rádiós egysége átvált a 2G-s vagy 3G-s hálózatra, emiatt tapasztalható néha, hogy az adott hívás elvész a rendszerben, vagy több másodperces szünet után kapcsolódik a hívott számhoz. Az előnyök között említhető még az akkumulátorkímélő használat, amivel akár 25 százalékos energiamegtakarítás is elérhető.

A VoLTE felfutását az Ovum szerint mégis inkább az operátorok szeretnék. Ők a jövőben ugyanis a technológia segítségével számos új szolgáltatást vezethetnek be, vagy új elemekkel bővíthetik a meglévő szolgáltatásaikat.

Ma még Észak-Amerika veszi ki az oroszlán részét a VoLTE-s kapcsolatokból, de a következő néhány évben a már említett ázsiai térségek elhódítják tőle az internetes mobil hanghívásban eddig élvezett dominanciáját.

A legtöbb VoLTE-képes mobil előfizetés 2021 végére Kínában várható, ahol még az egymilliárdot is meghaladhatja, a második helyen az USA áll majd 379 milióval, Japán pedig 147 millióval. A VoLTE-penetráció a fejlettebb piacok közül Dél-Koreában és Japánban eléri a 99,4, illetve a 96,7 százalékot. A dobogóra egy európai állam fér még fel: Norvégiában ugyanez a mutató várhatóan meghaladja a 94 százalékot.

Hazai tervek egyelőre két szolgáltatónál

A tavalyi tervekkel ellentétben Magyarországra inkább csak az idén érkezhet meg a technológia. Mint korábban megírtuk, a Telenornál tavaly februárban, a Telekomnál májusban tesztelték élesben és akkor még úgy volt, hogy előbbinél már 2016-ban elindulhat kereskedelmi szolgáltatásként is. (A Telekomnál egyelőre továbbra sincs közelebbi tervezett bevezetési határidő.)

A Telenornál néhány hete jelentették be, hogy az idei év elejére halasztják a hanghívások átterelését a szupergyors 4G hálózatra és azon az éles indulást. Koller György, a cég régi-új műszaki vezérigazgatóhelyettese kérdésünkre akkor elmondta, hogy az induláshoz az alaphálózatban kell(ett) még bizonyos fejlesztéseket, finomhangolásokat végrehajtani, illetve meg kell(ett) várni, hogy nagyobb számban is megjelenjenek a technológiának megfelelő készülékek. 

Ma még nem tudni, hogy az új szolgáltatás mennyiben alakítja át a jelenlegi díjcsomagokat, hogyan árazzak be azt az operátorok, de készülékhiányra már tényleg nem lehet hivatkozni. Jelenleg az itthon elérhető eszközök harmada 4G-képes, a negyede már tudja a 4G+-t is, a VoLTE-hívások bonyolítására pedig 10 százalékuk alkalmas. A hazai piacon nagyobb mennyiségben forgalmazó egyéb márkák többségének (Apple, Huawei, LG, Samsung stb.) a kínálatában már egyenként is többféle VoLTE-képes modell elérhető.
 

Mobilitás

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.