Túlzásnak, sőt riasztónak tartják a bizonytalan jövőre feltett téteket, a fókuszt visszairányítanák a Meta-Facebook jövedelmező alaptevékenységére.

Az Altimeter Capital elnök-vezérigazgatója, Brad Gerstner nyílt levelében figyelmeztetett rá, hogy a gyenge fókusszal és felduzzasztott létszámmal és működő üzletek is teljesíthetnek jól a növekedésüknek kedvező körülményekközött, de ezek a jellemzők egyből végzetessé válnak a növekedés lassulásával és a technológia fejlődésével. Gerstner a Medium online platformon közzétett üzenetében megállapítja, hogy a Meta (Facebook) befektetői azzal párhuzamosan vesztették el a társaságba vetett bizalmukat, ahogy az folyamatosan növelte kiadásait, miközben nagyjából mindenki megegyezett benne, hogy a Meta alaptevékenysége már tavaly ősszel megfeneklett.

Miután a cég a nevét is megváltoztatta, és folyatosan öntötte a dollármilliárdokat Mark Zuckerberg alapító vezérigazgató rögeszméjébe, a metaverzum felépítésébe, részvényeinek értéke is soha nem látott lejtmenetbe kezdett, a helyzet pedig azóta sem javult. Az Altimeter Capital vezetője a Meta részvényeseként is úgy látja, hogy az értékvesztés a vállalat jövőjébe vetett bizalom hiányát tükrözi, és nem csak a kedvezőtlen piaci környezetet. Szerinte az embereket összezavarja, hogy ténylegesen mit is jelent a metaverzum, ami talán nem lenne ekkora probléma, ha évente 1-2 milliárd dollárt fektetnének a fejlesztésekbe – az évi 10-15 milliárdot viszont már túlzásnak tartja.

Ideje egy metás Bokros-csomagnak

Mivel a Meta már korábban közölte, hogy erőfeszítései alsó hangon 10 év múlva fordulhatnak majd termőre, Gerstner szerint egy ilyen 100 milliárd dolláros nagyságrendű befektetés a bizonytalan jövőbe még a Szilícium-völgyi standardokhoz képest is túlságosan nagy és ijesztő. Annál is inkább, mert a Meta alaptevékenysége még mindig az egyik legnagyobb és legjövedelmezőbb a maga nemében, de a társaság egészének jelentős leépítésekre, a tőkebefektetések visszavágására és a metaverzumos kiadások minimum lefelezésére lenne szükség. Ettől a Meta szabad cash flow-jának megduplázását várja, ami a bevétel arányában a Google, a Microsoft vag az Apple szintjére a vállalatot.

Már az is a korábbi pesszimistákat igazolta, amikor kiderült, hogy az idei második negyedévben teljesen leállt a Facebook anyavállalatának növekedése. Egyesek szerint a helyzet annyival súlyosabb, hogy a Metánál egyszerre jelentkezett az összes lehetséges negatív piaci hatás, előrevetítve egy még nagyobb katasztrófát. Közben a metaverzum és a hozzá kapcsolódó alkalmazások lassan tényleg nevetség tárgyává válnak, legalábbis ebben a megvalósításban: nemrég derült ki például, hogy a Horizon Worlds világára még annak fejlesztői sem különösebben kíváncsiak, a Wall Street Journal pedig belső dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy a legtöbb felhasználó legfeljebb egy hónap után otthagyja a Horizon Worlds-öt, és már nem is tér vissza hozzá.

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.