Az elemzők szerint valószínű, hogy az előző negyedévben leállt a cég bevételeinek növekedése, és mostantól nem babra megy, hogy mi lesz Meta szolgáltatásainak régóta esedékes átalakításával.

A digitális hirdetések értékesítése sehol sem hasít, de a probléma még súlyosabb a Facebook anyavállalata, a Meta Platforms esetében, mert lehet, hogy nem is tud majd kikapaszkodni belőle. A Reuters július elején számolt be róla, hogy a Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg is a közelmúlt történelmének egyik legnagyobb gazdasági visszaeséséről értekezett, de a Business Insider által idézett elemzők már most arra számítanak, hogy a közösségimédia-óriás eddig példátlan módon zéró növekedéssel zárhatja majd az idei második negyedévet.

A lap elemzése kitér arra is, hogy a lassulást a digitális hirdetési szektor más jelentős szereplői is megtapasztalják, a Meta azonban olyan helyzetben van, amelyikben egyszerre jelentkezik az összes lehetséges negatív hatás, előrevetítve a teljes katasztrófát. Egyre több hirdető nem csak részben vagy egészben fordul el a szolgáltatótól, hanem most először teszi ezt meg. ami óriási változás egy olyan cég üzletében, amelyik a bortányai ellenére mindig számíthatott a hirdetési pénzekre, ha hozta a tőle elvárt számokat.

Ehhez képest most arról beszélnek, hogy a Meta, amelyet régóta kötelező vásárlásnak tartottak az ügynökségek, most mindenhol a kiadáscsökkentési listák élére került. A megkérdezett elemzők szerint ez persze annyit jelent, hogy a társaság a hoszsú évekig tartó, robbanásszerű növekedés után visszatér a Földre, de ettől még elkezdték alulteljesítőre rontani a minőstését, tekintettel a bevételnövekedés megtorpanására és a metaverzumos vízió megvalósításához szükséges, irdalan összegű befektetésekre.

A Meta bevételeitől egyébként éves szinten most is növekedést várnak, de ez már csak fele olyan arányú lehet, mint tavaly. A vállalat néhány súlyos problémája az üzleti modelljéhez kapcsolódik: a Facebookot a versenytársainál súlyosabban érintette az Apple tavalyi adatvédelmi frissítése, sőt a Google is ahhoz hasonlóra készül, ezzel párhuzamosan pedig a sorozatos botrányok és PR-katasztrófák nyomán mind több helyen jön szóba az ESG-kritériumoknak való megfelelés is a facebookos jelenlét kapcsán.

Muszáj változniuk, de az csak lassan megy

A Meta Platforms operatív vezetése és értékesítési tevékenységének irányítása is jelentős változásokon megy keresztül, de nem mindenki szerint az előnyére, legalábbis ami a cég bevételnövelési potenciálját illeti. Az új, hosszabb távra szóló és meglehetősen homályos metaverzumos identitás viszont megkönnyíti a Meta aktuális versenytársainak a dolgát, így mások mellett a TikTok és az Apple is jó úton halad, hogy már az idén szemmel látható piaci részesedést szerezzen magának a Facebook rovására.

Temetni persze nem érdemes a közösségi mamutot, hiszen a második legnagyobb reklámpiaci üzletről van szó a Google után, amelyik továbbra is kifejezetten népszerű a kis- és közepes méretű vállalatok között. Olyan e-kereskedelmi cégek is bizonyára lesznek, amelyek lehetőséget látnak majd a Meta árainak csökkenésében, és éppen hogy feltornázzák majd az ottani költéseiket, emellett pedig a társaság március 31-én több mint 43 milliárd dollárnyi készpénzzel rendelkezett, ami szintén nem nevezhető átlagos dolognak.

A Meta Platforms már azt is közölte, hogy az Apple változásainak nyomán újjáépítené hirdetési infrastruktúráját: ennek célja, hogy továbbra is lehetővé tegye a hirdetések célzását, de ezzel párhuzamosan az emberek magánéletét is tiszteletben tatsa. Ugyanakkorarra is figyelmeztettek, hogy ez több éves erőfeszítést igényel majd, így a BI által idézett egyik elemző azt tanácsolta a befektetőknek, hogy mindenképpen vizsgálják meg a Metával kapcsolatos, hosszabb távra szóló értékelési kockázatokat.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.