Jövedelmezőségi szempontból átlagon felüli negyedéven van túl a Magyar Telekom. A társaság egyre élesebb versenyt érez több területen is, mobilban az egyik legnagyobb kihívás a Digi tavaszi megjelenése lesz.

Tovább erősödött a verseny a hazai távközlési piacon, mostanában elsősorban a hálózatok közötti versenyről beszélünk – mondta a harmadik negyedéves mutatók értékelése kapcsán Szabó János, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettes.

Az uniós tendereken 46 járás fejlesztését hozta el a Telekom

Nemrégiben zárultak le az uniós támogatású hálózatfejlesztési tenderek, ahol a Magyar Telekom végül 46 járásban nyert el területeket, ahol 110 ezer háztartáshoz juttatja el a 30 Mbit/s sávszélességű internetet. Ezért 12 milliárd forint támogatást kap. A cég vezérigazgató-helyettese szerint "talán nyerhettek volna többet is", de a konkurenciaharc ezen a területen is éreztette hatását. Hozzátette, a saját hálózatfejlesztési programjukkal év végére 2,7 millió háztartáshoz érnek el, minimum ezzel a sebességgel. Mivel a hálózati összetétel heterogén csak viszonylag kevés helyre jutnak el ennél jóval nagyobb sávszélességgel. A vállalat egygigás netje jelenleg félmillió hazai háztartás számára vált elérhetővé.  

A következő időszak egyik nagy kihívása a mobil piacon várható, ahol várhatóan tavasszal jelenik meg a Digi negyedik szolgáltatóként. A belépőjére, ami minden korábbinál kiélezettebb árversenyt hoz majd a piacra, a frekvenciák megvásárlásától számítva több évet kellett várni. Szabó János lapunknak elmondta, hogy a Digi, amely nem rendelkezik majd a versenytársakhoz hasonlóan bőséges frekvenciakészlettel és emiatt vagy nagyon korlátozott módon léphet a piacra, vagy hálózatmegosztással oldhatja fel ezt a problémát, a Telekomot eddig nem kereste meg ilyen kéréssel. Nem is tartja valószínűnek, hiszen Romániában sem az ottani Deutsche Telekom érdekeltséggel, hanem a Vodafone-nal szerződött hálózati kapacitások megosztására.

Jöhet a digitális netes alapcsomag

A vezérigazgató-helyettes beszélt a kormány piacélénkítő lépéseiről, amiben az egyik legfontosabbnak az internet áfájának a csökkentését tartja. Emellett elkezdődtek a megbeszélések a digitális netes alapcsomag bevezetéséről is.

Szó esett a tévépiacon a Telekom és a Fox tartalomszolgáltató között kialakult helyzetről. "Mivel olyan éles volt a visszajelzés az ügyfelektől, visszaültek a tárgyalóasztalhoz és meg tudtak állapodni. Az átlagosnál hosszabb ideig tartott az RTL Klubbal és a TV2-vel folytatott ármegállapodás is. Az új költségelemek viszont az idén még nem jelennek meg az árakban, a havi 290 forintos emelés jövő januártól lép életbe" – ismertette Szabó János.  

Hullámzó szereplés

Ami a friss üzleti számokat illeti: a csoportszintű bevétel a harmadik negyedévben 4,7 százalékkal, 150,6 milliárd forintra csökkent, elsősorban az energiapiacról való részleges kilépés, alacsonyabb rendszerintegrációs és informatikai, valamint a vezetékes bevételek visszaesése miatt. A távközlési alaptevékenységből származó bevétel ugyanakkor 1,2 százalékkal nőtt, köszönhetően a javuló mobil szegmensnek. A mobil bevételek 4,5 százalékkal közel 83 milliárd forintra nőttek, köszönhetően annak, hogy bővült a mobil adatforgalom és több készüléket tudott értékesíteni a cég. Ezek együttvéve ellensúlyozták a zsugorodó lakossági hangalapú- és SMS-bevételeket.

A vezetékes bevételek 3,7 százalékkal, 50,8 milliárd forintra csökkentek, mert hiába nőtt a tévépiaci és az egyéb ehhez a szegmenshez kapcsolódó teljesítmény, a hanghívásokból, a  készülékértékesítésből, valamint az adat és nagykereskedelmi tevékenységből kevesebb bevételt folyt be.

A negyedévről negyedévre ingadozó rendszerintegráció és IT-bevételek a harmadik negyedévben lejtmenetre váltottak, 6,2 százalékkal múlták alul az egy évvel korábbi teljesítményt. Ebből a tevékenységből a Telekomnak most 15,7 milliárd forint bevétele származott. Ennek oka, hogy lassult Magyarországon az uniós források lehívása a kevesebb projekt miatt.

Javuló kilátások

Az EBITDA-szintű eredmény a bevételekkel szemben kétszámjegyű növekedést ért el és 53,8 milliárd forint lett. Ennek oka, hogy a közvetlen költségek visszafogása ellensúlyozta a bevételcsökkenést. Az EBITDA és a nettó pénzügyi eredmény javulása miatt az adózott eredmény 13,6 milliárd forintra nőtt, ami 28,8 százalékkal jobb, mint az egy évvel ezelőtti érték.

Az idei eddigi teljesítmények alapján a Telekom menedzsmentje javítja a 2016-os árbevételre és EBITDA-ra vonatkozó célkitűzését. A bevételi kilátások 590-ről 595 milliárd forintra, az EBITDA pedig 191-ről 193 milliárd forintra módosult.

Piaci hírek

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.