Jövő tavasszal kezdődnek meg azok a munkálatok, amelyek szükségesek lesznek ahhoz, hogy igény szerint bármelyik háztartás legalább 30 megabites internethez juthasson.
Hirdetés
 

Lezajlott a Szupergyors Internet Program (SZIP) beindulásához szükséges első pályázati forduló. A SZIP az egyik pillére annak a stratégiai tervnek, hogy Magyarországon 2018 végére minden magyar háztartásban elérhető legyen a szélessávú internet.

Előbb végeznénk

A program neve némiképp csalóka, hiszen a vállalt 30 megabites letöltési sebesség már most sem számít jónak, és különösen nem lesz szupergyorsnak tekinthető két év múlva, amikor zárul a projekt. Ezt már csak az is mutatja, hogy jelenleg az interneteléréssel rendelkező háztartások közel négyötödében már most is legalább ekkora a sávszélesség. A hangsúly persze itt azoknak a területeknek a felzárkóztatásán van, ahová eddig nem építették ki a hálózatot a szolgáltatók (mert például fajlagosan túl sokba került volna).

Uniós szintű elvárás, hogy a tagországok 2020-ig egyrészről biztosítsák a teljes lefedettségű szélessávú internetelérést, másrészről meg kell valósítani, hogy a háztartások fele legalább 100 Mbit/s sebességű internetet használjon. Előbbit Magyarország mindenképpen a határidő előtt szeretné teljesíteni. Erről Orbán Viktor miniszterelnők még 2014 elején beszélt, amikor a kormány stratégiai megállapodást kötött az infrastruktúra-fejlesztésekben érdekelt Magyar Telekommal.

Tavasszal nekilátnak

Bár a pályázatok idén márciusi kiírásakor még az volt a terv, hogy a nyertesek az év második felében elkezdhetik az internethálózat bővítéséhez szükséges munkálatokat, most azonban már jövő tavaszról beszél a program lebonyolításáért felelős Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ). A kiírt 143 járásból végül 139-re érkezett összesen 234 ajánlat, azaz a régiók többségében nem volt érdemi versengés az elnyerhető fejlesztési támogatásért.

A 412 ezer háztartást érintő fejlesztésekben nyertes 27 cég többsége mikro-, kis- és középvállalkozás, a nagyok közül eredményesen pályázott a Magyar Telekom, az MVMNet és az Invitel is. A nyertesek együttesen 47,4 milliárd forint kedvezményes beruházási hitelhez jutottak. A pályázók többnyire 30-90 százalék közötti támogatást igényeltek, az átlag 70 százalék volt. Emellett a teljes programra még 68 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás is rendelkezésre áll.

Ezzel párhuzamosan folynak a GINOP pályázatban nem szereplő, hazai finanszírozású Közép-magyarországi régió fejlesztési előkészületei is, amelynek munkálatai előreláthatólag októberben startolnak – közölte Debreceni Győző, a KIFÜ programvezetője.

Mindenkinek jó lesz?

A program hatásai leginkább azt a körülbelül 1 millió háztartást érintik, amelyek eddig egyáltalán nem rendelkeztek hozzáféréssel (ezek közel felét még a SZIP élesedése előtt önerőből vállalták a szolgáltatók). A KIFÜ úgy gondolja, hogy ezen felül mindenki más is profitálhat ebből, mert a piacbővülésnek köszönhetően várhatóan mérséklődnek az árak.

A két dolog azonban nem feltétlenül áll szoros kapcsolatban egymással, hiszen a távközlési szolgáltatások esetében a legfontosabb, hogy lokálisan legyen verseny, ami rákényszeríti a szolgáltatókat az árak mérséklésére. Önmagában attól, hogy Jászárokszállás peremén is bevezetik a vezetékes netet, még nem fog a zalaegerszegi előfizetés díja automatikusan csökkenni. De ne legyen igazunk...

Közösség & HR

Robotok lehetnek a jövő olcsó gyógytornászai

Olyan szakmákat is átvehetnek az intelligens robotok, melyekről korábban azt gondolták, hogy a digitalizáció nagyon sokáig nem veszélyezteti létüket.
 
Spóroljon időt, szerezzen több bevételt, előzze meg az ügyfélvesztést.

a melléklet támogatója a MiniCRM

Hirdetés

Kitörési pont a kkv-knak

Ahhoz, hogy Magyarország fejlődni tudjon, elengedhetetlen a kis-, és középvállalkozások növekedése. De mi kell ahhoz, hogy ez teljesüljön? Cikkünkből kiderül! (x)

Egy nemzetközi kutatás szerint a szoftvergyártók auditja nem tesz jót az innovációnak, és a versenyt is gátolja. Segítsen felmérni a hazai helyzetet!
A VISZ az Infotér konferencián tárgyalta ki az IT-szakma képzési és munkaerő-piaci problémáit oktatási szakértők és cégvezetők segítségével.

2 millió forinttal díjazza a VISZ a legjobb középiskolát

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Másfél év alatt vált le a Budapest Bank szervezete a GE Capitalról. A folyamatban nagy szerepet kaptak a helyi szállítók is. Kelemen Bálint informatikai vezető (Budapest Bank) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2016 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.