A Lonestar Data Holdings újabb 5 millió dollárt szerzett, még az idén a Hold felszínén tesztelné egy kis méretű, 16 terabájtos adatközpontot működését.

A Lonestar Data Holdings nevű startup több mint egy évvel ezelőtt jelent meg a hírekben azzal a nagyszabású tervével, hogy működő adatközpontokat telepítene a Holdra, első körben azzal a szándékkal, hogy biztonságba helyezze a digitális formában rögzített emberi tudást. Ezt a floridai cég szerint úgy kellene elképzelni, mint a Spitzbergákon működő magtárolót, ami az ismert élelmiszernövények magvait őrzi egy esetleges globális katasztrófa esetére. A Lonestar úgy látja, hogy a tudást a bolygónkon kívül kell biztonságba helyezni, mert itt a legbiztonságosabb archívum is ki van téve a kibertámadásoknak és a fizikai háborúknak.

Érdekesség, hogy 2020-ban éppen a Spitzbergkon, a felszín alatt 250 méterrel kialakított tárolókban helyezték el a legnagyobb nyílt forráskódú repository, a GitHub február eleji pillanatképét is. A Lonestar szerint azonban a Spitzbergák sem elég biztonságos (a magátrolót egyébként éppen a felmelegedés fenyegeti), így az adatokat egy műholdon keresztül lőnék fel a holdi adatközpontokba, biztosítva a folyamatos kommunikációt a Föld és a Hold felszíne között. A vállalkozás ehhez már korábban 5 millió dollárnyi befektetést szerzett, de ahogy akkor írtuk, a további finanszírozáshoz bizonyítania kellett, hogy az elképzelése megvalósítható.

Az első lépés a holdgazdasághoz

A Gizmodo hétfői riportja alapján ez sikerült, legalábbis annyira, hogy a Lonestar nyélbe üsse a második 5 milliós befektetési körét. A terveik ezzel már egy sor holdi adatközpontot telepítéséről szólnak, amelyeken keresztül a Hold felszínén hoznának létre önálló platformot az ottani adattároláshoz és a peremfeldolgozáshoz, vagyis a forrás közelében megvalósuló adatfeldolgozáshoz a késleltetés csökkentésére és a sávszélesség javítására. Közleményében a cég elismétli, hogy ma már szinte minden tevékenységünkben az adatoktól függünk, amelyek így túl fontosak hozzá, hogy kizárólag a Föld egyre törékenyebb bioszférájában tároljuk azokat.

Ebben a tekintetben a Holdat a "Föld legnagyobb műholdjának" nevezik, ami ideális hely a földi energiafogyasztást vagy digitális környezetszennyezést nem fokozó, biztonságosabb adattárolásra. A Lonestar 2021 decemberében már sikeresen tesztelt egy kis méretű, 1 kilós és 16 terabájt kapacitású adatközpontot a Nemzetközi Űrállomáson, és még az idén egy hasonlót juttatna el a Hold felszínére is az Intuitive Machines második holdküldetésének, az IM-2-nek a részeként. Ez utóbbi a NASA Commercial Lunar Payload Services programja is támogatja, hogy kutatási projekteket szállítson a Holdra az űrügynökség Artemis programjának részeként.

A beszámolóból kiderül, hog a holdi adatközpontok kezdetben a katasztrófa-helyreállításra irányulnak, lehetővé téve a vállalatok számára is, hogy biztonsági másolatot készítsenek adataikról, és azokat a Holdon tárolják. Ezen túlmenően azonban segítséget nyújthatnak majd akár a Holdra lépő kereskedelmi vállalkozásoknak is, mivel a későbbi, 2026-tól induló telepítések már nem a leszállóegységen keresztül kommunikálnak és veszik az áramot. Az IM-2 küldetés során egy legfeljebb kéthetes tesztre kerül sor, a Lonestart pedig már úgy beszél a Holdról, mint ahová szükségszerűen ki fogjuk terjeszteni a világ gazdaságát.

Közösség & HR

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.