A Spitzbergákon helyezték biztonságba a legnagyobb nyílt forráskódú repository február elején készített pillanatképét.

Elkészítették és július 8-án a Norvégiához tartozó Spitzbergákon biztonságba helyezték a GitHub pillanatképét. A szigetcsoport Longyearbyen nevű települése mellett lévő elhagyott bányájában, 250 méterrel a föld alatt kialakították azokat a tárolókat, melyekben a 21 terabájtnyi adatot elhelyezték a Piql nevű cég speciális archiváló filmjein. A 186 tekercs a jelenleg legnagyobb nyílt forrású repository február 2-i állapotát rögzíti.

Nem mindent, de minden lényegeset

A pillanatkép nem a GitHub teljes tartalma. Az archívum készítői szelektáltak a projektek közül időben (legalább egy éves múlt kellett), valamint a közreműködők száma (népszerűség) és méret szerint is. A jelentősebb projekteket azonban szinte teljes egészében mentették, de csak a 100 kilobájtnál kisebb bináris fáljlok kerülhettek be az adott repo TAR formátumú tömörített csomagjába.

Az adatok nagy részét QR-kódok segítségével rögzítették. A teljes anyaghoz mellékeltek egy olvasható szöveges útmutatót is. Ez tartalmazza az egyes repók helyét, valamint leírja azt, hogy az archívumból hogyan lehet helyreállítani az eredeti tartalmakat.
 


A GitHub projektért felelős igazgatója, Julia Metcalf a blogbejegyzésben úgy fogalmazott, hogy a világ nyílt forráskódjanak biztonságos megőrzését oldották meg több mint 1000 évre. Mint a The Register megjegyzi, Metcalfnak kicsit megszaladt a billenytűzete, tekinteve, hogy Piql is csak 500 éves élettartammal hirdeti a filmjeit. De mivel a GitHub blogbejegyzéseit valószínűleg nem őrzik meg így az utókornak, senki sem fog tudni az igazgató nagyotmondásáról – teszi hozzá a lap némi malíciával.

Több archiválási projekt is csőben van

A GitHub tavaly novemberben jelentette be, hogy a Spitzbergákon ki akarnak alakítani egy a Nemzetközi Magbunkerhez hasonló tárolót a repositoryban összegyűlt kód biztonságos megőrzéséhez. Ez azonban csak az egyik eleme a GitHub Archive Programnak. Több párhuzamos módszert is alkalmaznak. A Spitzbergákon elhelyezett archívumnak például van egy másolata, melyet az Oxford Egyetem híres könyvtára, a Bodleian őriz. Emellett a forró adatok biztonságát szolgálja, hogy a GitHubra felkerülő frissítéseket több adatközpontban is replikálják. A nyilvános repókat folyamatosan archiválja az Internet Archivum és a Software Heritage Foundation által működtetett archívum. A folyamatos állapotváltozást figyeli és rögzíti a GH Torrent és a GH Archive projekt. A legambiciózusabb a Microsoft Research projektje, a Silica, amely azzal kísérletezik, hogy kvarcüvegbe femtoszekundumos (10-15 másodperc) lézerimpulzusokkal rögzítsenek adatokat, amelyek így akár 10 ezer évig is tárolhatók.

Sokan, köztük olyanok is, akik egyébként támogatják az ilyen jellegű hosszú távú archiválási próbálkozásokat, leginkább PR-fogásnak minősítik az ilyen akciókat. David Rosenthal, aki az ezredfordulón indította el a Stanford Egyetem égisze alatt a LOCKSS (Lot of Copies Keeps Stuff Safe) nevű digitális archiválási projektet, úgy véli, hogy szerinte senki sem fogja dekódolni a belátható jövőben ezeket az archívumokat. Az ilyen akciók voltaképpen PR-mutatványok, jobb esetben a Voyager űrhajókon elhelyezett aranylemezekhez hasonlíthatók, vagy esetleg a Long Now órához, amely a tervek szerint tízezer évig fog működni: egyetlen racionális céljuk, hogy az embereket rávegyék a hosszú távban való gondolkodásra – írta egy tavalyi blogbejegyzésében Rosenthal.

Piaci hírek

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.