Minimum felezné a termékfejlesztési periódust a Sapporo Holdings azzal, hogy egy fontos szegmensben mesterséges intelligenciára támaszkodva találná meg a fogyasztók kedvére való új kombinációt - adta hírül a Nikkei. Japán egyik jelentős sörgyártója ugyanis a chuhai néven ismert dobozos koktélok piacának is aktív szereplője.
Nem véletlenül, hiszen ez a termékkategória a szigetországban az elmúlt évtizedben folyamatosan erősödött, és az évek során a duplájára hízott. A vásárlók ízlésvilágához leginkább passzoló receptet azonban nem könnyű eltalálni, hiszen az alkoholtartalom, a megjelenő ízek, a szénsavasság és egyéb faktorok módosítása szinte végtelen lehetőséget kínál.
MI-vel felrázva, és jól megkeverve
A Sapporo a megfelelő csomag kiválasztásában mostantól az IBM helyi leányvállalatával közösen fejlesztett algoritmust hívja segítségül. Az MI a munkához kiindulásként egy általános koncepciót és néhány ízleírást (csípős, savanyú stb.) kap, mindezt pedig párosítják a cég 170 különféle italt tartalmazó portfóliójának egyik darabjával.
A rendszer másodpercek alatt 100 lehetséges receptúrát generál a megadott alapvetésekre építve, a Sapporo által eddig tesztelt 1200 változatot és 700 összetevőt tartalmazó adatbázisra támaszkodva. Mindegyiket egy 100-as skálán értékeli a rendszer aszerint, hogy mennyire felel meg az eredeti leírásnak. Innen már a humán munkatársak feladata, hogy fogyasztói tesztek segítségével megtalálják az új slágerterméket.
Utóbbi egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen a hiperkompetitív japán piacon becslések szerint 1000 új termékből mindössze 3 fut be. A piac szereplői éppen ezért óvatosak, és általában egy már bizonyított formulát módosítanak kicsit, ezzel próbálva igazodni a folyamatosan változó fogyasztói trendekhez.
Az algoritmus használata a remények szerint segíthet a bevett gyakorlattól eltérő, szokatlan megoldások kikeverésében is. Ahogy a beszámolóban fogalmaznak: az MI-t nem kötik előítéletek (ami egyébként általában nem igaz), így teljesen váratlan alapanyagokhoz nyúlhat (vodka helyett például sört adva a koktél alapjául), vagy újszerű megközelítéssel érhet el célokat (egy narancsos ízvilág megalkotása a narancs kihagyásával).
A Sapporo távlatilag az ügyfelekkel való szorosabb együttműködést is erősítené az algoritmussal. Például azzal, hogy ötleteket gyűjt be a vásárlóktól, amelyek közül a legígéretesebbeket gyorsan piacra is dobhatja limitált széria formájában.
Mások is kotyvasztanak
Nem a fenti kísérlet lesz az első az alkoholiparban, ahol a mesterséges intelligenciával próbál valaki versenyelőnybe kerülni. Ennek egyik példáját éppen Japánban találjuk, ahol a Sapporo riválisa, a Kirin Holdings új sörök kikeveréséhez használja az algoritmust.
Sőt, már olyan érinthetetlennek tűnő, hatalmas tapasztalatot és különleges képességeket igénylő foglalkozások esetében is folynak már algoritmusra építő kísérletek, mint amilyen a sommelier szakma.
Digitalizáció a mindennapokban: hogyan lesz a stratégiai célból napi működés?
A digitális transzformáció sok vállalatnál már nem cél, hanem elvárás – mégis gyakran megreked a tervezőasztalon. A vezetői szinten megfogalmazott ambiciózus tervek nehezen fordulnak át napi működéssé, ha hiányzik a technológiai rugalmasság vagy a belső kohézió.
CIO KUTATÁS
AZ IRÁNYÍTÁS VISSZASZERZÉSE
Valóban egyre nagyobb lehet az IT és az IT-vezető súlya a vállalatokon belül? A nemzetközi mérések szerint igen, de mi a helyzet Magyarországon?
Segítsen megtalálni a választ! Töltse ki a Budapesti Corvinus Egyetem és a Bitport anonim kutatását, és kérje meg erre üzleti oldalon dolgozó vezetőtársait is!
Az eredményeket május 8-9-én ismertetjük a 16. CIO Hungary konferencián.
Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak