Ezúttal csak annyi derült ki, hogy nem sokkal ezelőttig a zárt csoportokból is ki lehetett szippantani a felhasználói adatokat.

A CNBC beszámolója szerint alig két hete szüntetett meg a Facebook egy olyan rést, amely lehetővé tette, hogy harmadik fél információkat gyűjthessen a zárt Facebook-csoportok tagjairól. Ezzel együtt lelőtték azt a Chrome-kiterjesztést is, amely kifejezett szolgáltatásként kínálta a név, munkahely, beosztás, email cím vagy profilhivatkozás megszerzését a facebookos csoportokból.

A dolog lényege, hogy zárt csoportokról beszélünk, a Facebookon léteznek ugyanis nyílt, zárt és titkos csoportok is. Az utóbbi két esetben nyilvánvalóan magasabb elvárásokról beszélhetünk a személyes adatok védelmében, legyen szó akár magáról a tagságról, akár – a titkos csoportok estében – még a csoport kereshetőségéről is.

Nem nagy gáz, de azért megszüntetjük

A CNBC cikke speciel egy olyan privát felhasználói csoport kapcsán született, amelynek témája az emlőrák kockázatát növelő BRCA-mutáció. Ide a legritkább esetben azért kéri valaki a felvételét, mert tematikus marketinglistákon akar szerepelni, mint ahogy a csoporton belül is kiemelt fontosságú a diszkréció, tekintve, hogy már a csoport neve is minősített egészségügyi információt szolgáltat a tagokról.

Egy ilyen csoportnak természetesen nem lenne sok értelme, ha titkosan – vagyis nem kereshetően – működne, azonban az sem véletlen, hogy a benne megosztott tartalom nem férhető hozzá bárki számára. A csoport egyik adminisztrátora azonban észrevette, hogy ettől a csoport 9 ezer tagjának adatait ugyanúgy le lehet szedni a megfelelő – ebben az esetben a grouply.io nevű – kiterjesztés segítségével.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


A Facebook a legelső megkeresésére még azt közölte, hogy vizsgálja a csoportok adatkezelési lehetőségeit, és nem kizárt, hogy sor kerül majd olyan változtatásokra, amelyek megoldást jelentenek a most felmerülő problémák némelyikére. A panaszosok ezt nem tartották kielégítő válasznak, végül a Facebook június végén megszüntette a lehetőséget a zárt csoportok felhasználói információiinak ilyen típusú begyűjtésére.

Egyszer-egyszer proaktívak is lehetnének

Az ügy itt akár véget érhetne, ha nem ez lenne rövid időn belül az ikszedik olyan eset, amikor kiderült, hogy a közösségi oldal milyen nagyvonalú (és a legkevésbé sem transzparens) megoldásokat biztosít partnereinek és marketinges ügyfeleinek a felhasználói adatok bányászatára. Másrészt, továbbra is kizárva a rosszhiszeműséget, kezd komolyan ijesztővé válni az az értetlenség, amellyel a cég a felmerülő aggályokat kezeli.

Kétségtelen, hogy ma már a Facebook is sokkal többet tesz a személyes adatok védelméért, mint amennyit azelőtt tett, hogy a közelmúltbeli botrányokkal a politika figyelmét is magára irányította – ilyen például az API-khoz való hozzáférés formális auditokhoz kötése, amivel a cég korábban sok kellemetlenséget spórolt volna magának. Ugyanakkor az ilyen esetek kapcsán egyre nyilvánvalóbb, hogy a potenciális veszélyek között a legelső helyen van a fejlesztő-üzemeltetők felelőtlensége.

Biztonság

Így nyomaszt majd minket a technológia 2020-ban

A CB Insights kutatása azokat a technológiai trendeket veszi sorra, amelyeket ebben az évben már nem csak elméleti lehetőségként, hanem valós tényezőként vagy problmaként kell kezelnünk.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.