Különböző partneri megállapodásokkal több mint félszáz cég jutott megkérdőjelezhető módon értékes Facebook-felhasználói adatokhoz. Ezek nagyrésze azóta megszűnt, de néhány még most is él.

Egy hónappal ezelőtt robantott egy kisebb bombát a The New York Times cikke, amelyből kiderült, hogy sok mobil- és tabletgyártó sokáig különleges jogosítványokat kapott a közösségi hálózattól. Ennek köszönhetően például egyetlen felhasználón keresztül közel 300 ezer facebookozó személyes információihoz lehetett hozzájutni.

Az eset kirobbanását követően többen élesen kritizálni kezdték a Facebookot, azt feszegetve, hogy ez a fajta gyakorlat nem felel(t) meg a hatályos szabályozói környezetnek. A cég igyekezett kategórikusan tagadni a vádakat, és egy 747 oldalas bizottsági válaszban próbálta tisztázni, mit miért tett.

Sokan halászhattak az adattengerben

Az említett dokumentumból kiderül, hogy a The New York Times értesülései nagyságrendben helytállóak voltak, hiszen összesen 52 vállalat kapott különböző kiváltságokat. Utóbbiak között van jó pár kínai vállalat (Alibaba, Huawei, Lenovo, Oppo), amelyek tevékenységét Amerikában elég nagy aggodalom kíséri. A partnerségek zöme, egészen pontosan 38 darab egyébként már lejárt, míg további hétnek most júliusban lesz vége.

Néhányat azonban továbbra is fenn kíván tartani a Facebook. Az Apple-nek, az Amazonnak és a Tobii szemmozgást követő alkalmazásnak egyelőre bérelt helye van, mint ahogy azoknak a partnereknek is, akik ennek keretében facebookos értesítéseket jelenítenek meg böngészőjükben (Mozilla, Opera). Igaz, utóbbiak esetében elvi lehetőség sincs arra, hogy a felhasználó baráti körének adataihoz jusson hozzá a külső partner.

A vaskos anyagból az is világossá vált, hogy 61 külső alkalmazásfejlesztő, köztük például a Spotify, akár hat hónapos türelmi időt is kapott 2014-ben, amikor a cég szigorított az adatok megosztásával kapcsolatos szabályain. További néhány fejlesztő pedig korlátozottan nyúlhatott bele a kapcsolati háló jelentette mézesbödönbe egy bétateszt alkalmával, ám ennek részleteit nem tárja fel a beadott dokumentum.

Érzékeny téma

Az egyelőre nem világos, hogy ezzel a jelentéssel letudta-e az ügyet a közösségi óriás, vagy esetleg további kínos meghallgatások következnek. Az biztos, hogy a Cambridge Analytica-botrányt követően a Facebook igyekezett minden gyenge szálat elvágni, ennek eredményeként, ahogy az a dokumentumból is kiderült, a fenti együttműködések egy jó része ma már nem érvényes. A vádakat, miszerint a cég évtizedes gyakorlata megsérthette a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egy 2011-től élő szabályozását is, azzal próbálják lerázni, hogy a gyártók nem külső fejlesztőnek, hanem (partner)szolgáltatónak minősülnek, hasonlóan például egy fizetési rendszert üzemeltető vállalathoz.

A Facebook adatkezelési gyakorlatát egyébként nem ezen az egyetlen fronton kapargatják. Alig több mint két héttel ezelőtt készült el egy másik vaskos válaszkötettel a cég, amelyben azokat a témákat igyekeztek kifejteni, amelyeket az alapító Mark Zuckerberg tavaszi kongresszusi meghallgatásán nem sikerült kellő mélységében érinteni. Ebből a dokumentumból derült ki pontosan, hogy milyen elképesztően széles körben gyűjt és tárol információkat felhasználóiról a Facebook.

Közösség & HR

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.