Úgy tűnik, nincs olyan hónap, sőt néha hét sem, amikor nem kerül felszínre egy újabb, a Facebook adatkezelési gyakorlatával kapcsolatos ügy. Ezúttal az eszközgyártók halászhattak a zavarosban.

Beindult a nyár, de Mark Zuckerbergnek nem csak az iőjárás miatt lehet melege. A The New York Times alaposan utánajárt egy évtizedes gyakorlatnak, amelynek keretében a mobil- és tabletgyártók különleges jogosítványokat kaptak a közösségi hálózattól. Ennek köszönhetően például egyetlen Blackberry-felhasználón keresztül közel 300 ezer facebookozó személyes információihoz juthatott hozzá a kanadai cég.

Különleges kiszolgálás

Amint a tudósításból kiderült, a Facebook a korai időszakától kezdve igyekezett speciális bánásmódban részesíteni a hardvergyártókat. Mindezt annak érdekében tette, hogy az oldal funkciói mind könnyebben jussanak el a mobil eszközöket használókhoz. Az ügy abból az időszakból gyökerezik, amikor sem az alkalmazásboltok (ha egyáltalán léteztek), sem maguk az okostelefonok, táblagépek nem voltak annyira fejlettek, hogy a közösségi oldalt dedikált appon keresztül lehessen kényelmesen használni.

A rendelkezésre álló információk alapján nagyjából 60 gyártót érintett ez a kiemelt bánásmód, közöttük olyan nagy nevekkel, mint például az Apple, a Samsung, a régebben szintén nagypályásként működő Blackberry, vagy éppen az Amazon, a HTC és a Microsoft. Ők nem a normál, külsős fejlesztők számára elérhető fejlesztői készlettel (API) dolgoztak, hanem egy annál sokkal bővebb mozgásteret adó környezettel.

A Facebook friss reagálásában azt hangsúlyozta, hogy ezek a jogosítványok kizárólag arra adtak felhatalmazást a gyártóknak, hogy készülékeiken minél jobb Facebook-élményt biztosíthassanak. Arra pedig egyáltalán nem volt senkinek felhatalmazása, hogy az így hozzájuk került adatokat bármi másra használja.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


Hogy milyen léptékű "engedményről" van szó, azt jól példázza a lap újságírójának tesztje. Egy régebbi Blackberry készülékről csatlakozott saját, bő félezer ismerőssel rendelkező Facebook-fiókjába, ám ennek következtében az ismerőseinek ismerőseitől is sikerült adatokat begyűjteni. Az így megszerzett adatbázis 295 ezer ember személyes adatát tartalmazta.

Tagadás, hallgatás, ellenvetés

Idővel, és különösen a Cambridge Analytica-botrányt követően a Facebook igyekezett minden gyenge szálat elvágni, ennek eredményeként a fenti együttműködések egy jó része ma már nem érvényes, ennek ellenére az ügynek még lehetnek komoly következményei. Egyes vélekedések szerint a cég évtizedes gyakorlata megsérthette a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) egy 2011-től élő szabályozását is. Igaz, ezt a Facebook illetékes határozottan visszautasította, mondván hogy a gyártók nem külső fejlesztőnek, hanem (partner)szolgáltatónak minősülnek, hasonlóan például egy fizetési rendszert üzemeltető vállalathoz. 

Az ügyben megszólaltatott gyártók közül az Apple annyit közölt, hogy a kérdéses funkciót csak arra használták, amire felhatalmazásuk volt, azaz például a felhasználóik képeket tudtak feltölteni a közösségi oldalra anélkül, hogy annak alkalmazását külön megnyitották volna. És egyébként mindez tavaly szeptember óta már nem is él. A Samsung és az Amazon egyelőre nem reagált. A Blackberrytől kiadott közlemény pedig szintén az Apple-höz hasonló állításokat tartalmaz. A kanadaiak szóvivője megerősítette, hogy a cég nem gyűjtötte és analizálta vásárlói facebookos adatait. A Microsoftnál is hasonló volt a reakció azzal megspékelve, hogy a vállalat telefonjait használók adatai sosem kerültek ki a készülékről, azaz azt helyben dolgozták fel a különböző kisegítő funkciók támogatására, és nem szinkronizálták azokat a Microsoft saját szervereivel.

Hirdetés
Biztonság

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.