Publikus a Facebook írásos válasza a kongresszusi meghallgatáson felmerült kérdésekre, lehet szörnyülködni.

A vállalat egy több száz oldalas dokumentumban adott választ azokra a kérdésekre, amelyeket az áprilisi kongresszusi meghallgatás során intéztek Mark Zuckerberghez az amerikai szenátorok. Ezek között különös figyelmet kaptak azok a módszerek, amelyekkel a közösségi oldal sokszor a tudtuk nélkül gyűjt adatokat a felhasználóiról – ez volt a Cambridge Analytica adatkezelési botrányának egyik lényeges szála, és felmerült azokban az ügyekben is, amelyekre azóta derült fény a Facebook háza táján.

Sokkal több adatot nem is lehetne begyűjteni

A Business Insider szerzője sokunknak megtette azt a szívességet, hogy végigrágta magát az április 10-i kérdezz-felelek ide vágó, 222 oldalas szövegén, és kigyűjtötte, milyen eszközökkel figyeli a netezőket a közösségi hálózat. Vannak köztük jelentős, jelentéktelen vagy furcsa dolgok is, de a lista összességében jól érzékelteti, milyen elképesztő gépezet működik a kétmilliárd felhasználó adatainak beszippantása és feldolgozása mögött. Íme a Facebook kongresszusi tájékoztatásának legfontosabbnak ítélt pontjai:

Eszközök: a közösségi hálózat nagy csomó adatot gyűjt a felhasználók készülékeiről, köztük olyasmikkel, mint az akkumulátor töltése, a jelerősség vagy a rendelkezésre álló tárhely.

Más eszközök: "bizonyos esetekben" lekérik a közös hálózatra kapcsolódó egyéb eszközök adatait is, természetesen azért, hogy javíthassák például az egyikről másikra streamelt videók minőségét.

Hálózat: a készülék által küldött és fogadott jelek (Bluetooth, Wifi hozzáférési pontok) monitorozásán túl a közelben lévő bázisállomásokra is kíváncsiak, és természetesen mentik a felhasználó GPS-lokációját is.

Szoftverek: nem kérdés, hogy az operációs rendszer, a böngésző, a fájlok neve vagy a telepített bővítmények is mennek a facebookos iktatóba.

Szolgáltatók: tudják, hogy ki a felhasználó internet- vagy mobilszolgáltatója, mi az IP-címe, listájuk van a sütikről (cookie), az időzónáról vagy akár a kapcsolat sebességéről.

Minden egyéb: mennek a kamerainformációk, sőt a fotók is, ha a júzer nem tiltja le külön ezt a lehetőséget az eszköz beállításai között. Ugyanígy megy a kontakt-, hívás- és SMS-lista, amennyiben be van állítva az androidos eszközök szinkronizálása.

És még ami: a Facebook adatokat gyűjt a felhasználó "online és offline tevékenységéről", a harmadik félnél végrehajtott vásárlásairól, illetve azokról a "fiókokról, alkalmazásokról vagy játékokról", amelyeket a felhasználó igénybe vesz.

Egérmozgás: állítólag azért van rá szükség, hogy megkülönböztessék a humán és az algoritmizált felhasználást.

Böngészőablak: szinte lényegtelen, de a Facebook ugyanebből a megfontolásból azt is jegyzi, hogy aktív-e a kódját futtató programablak.

A listához nem érdemes semmit hozzáfűzni, mindenki eldöntheti saját maga, hogy ez megéri-e neki. Az sem valósznű, hogy az adatgazdaság más szereplői, mint a Google vagy az Amazon, beérik ennél sokkal kevesebb felhasználói adattal. A kommentárok szerint a Facebook mostani válaszai (illetve egyes válaszok homályos fogalmazása) minden bizonnyal azt eredményezik, hogy a kongresszusi bizottság egyik-másik kérdésben még mélyebbre akar majd ásni.
Közösség & HR

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.