Publikus a Facebook írásos válasza a kongresszusi meghallgatáson felmerült kérdésekre, lehet szörnyülködni.

A vállalat egy több száz oldalas dokumentumban adott választ azokra a kérdésekre, amelyeket az áprilisi kongresszusi meghallgatás során intéztek Mark Zuckerberghez az amerikai szenátorok. Ezek között különös figyelmet kaptak azok a módszerek, amelyekkel a közösségi oldal sokszor a tudtuk nélkül gyűjt adatokat a felhasználóiról – ez volt a Cambridge Analytica adatkezelési botrányának egyik lényeges szála, és felmerült azokban az ügyekben is, amelyekre azóta derült fény a Facebook háza táján.

Sokkal több adatot nem is lehetne begyűjteni

A Business Insider szerzője sokunknak megtette azt a szívességet, hogy végigrágta magát az április 10-i kérdezz-felelek ide vágó, 222 oldalas szövegén, és kigyűjtötte, milyen eszközökkel figyeli a netezőket a közösségi hálózat. Vannak köztük jelentős, jelentéktelen vagy furcsa dolgok is, de a lista összességében jól érzékelteti, milyen elképesztő gépezet működik a kétmilliárd felhasználó adatainak beszippantása és feldolgozása mögött. Íme a Facebook kongresszusi tájékoztatásának legfontosabbnak ítélt pontjai:

Eszközök: a közösségi hálózat nagy csomó adatot gyűjt a felhasználók készülékeiről, köztük olyasmikkel, mint az akkumulátor töltése, a jelerősség vagy a rendelkezésre álló tárhely.

Más eszközök: "bizonyos esetekben" lekérik a közös hálózatra kapcsolódó egyéb eszközök adatait is, természetesen azért, hogy javíthassák például az egyikről másikra streamelt videók minőségét.

Hálózat: a készülék által küldött és fogadott jelek (Bluetooth, Wifi hozzáférési pontok) monitorozásán túl a közelben lévő bázisállomásokra is kíváncsiak, és természetesen mentik a felhasználó GPS-lokációját is.

Szoftverek: nem kérdés, hogy az operációs rendszer, a böngésző, a fájlok neve vagy a telepített bővítmények is mennek a facebookos iktatóba.

Szolgáltatók: tudják, hogy ki a felhasználó internet- vagy mobilszolgáltatója, mi az IP-címe, listájuk van a sütikről (cookie), az időzónáról vagy akár a kapcsolat sebességéről.

Minden egyéb: mennek a kamerainformációk, sőt a fotók is, ha a júzer nem tiltja le külön ezt a lehetőséget az eszköz beállításai között. Ugyanígy megy a kontakt-, hívás- és SMS-lista, amennyiben be van állítva az androidos eszközök szinkronizálása.

És még ami: a Facebook adatokat gyűjt a felhasználó "online és offline tevékenységéről", a harmadik félnél végrehajtott vásárlásairól, illetve azokról a "fiókokról, alkalmazásokról vagy játékokról", amelyeket a felhasználó igénybe vesz.

Egérmozgás: állítólag azért van rá szükség, hogy megkülönböztessék a humán és az algoritmizált felhasználást.

Böngészőablak: szinte lényegtelen, de a Facebook ugyanebből a megfontolásból azt is jegyzi, hogy aktív-e a kódját futtató programablak.

A listához nem érdemes semmit hozzáfűzni, mindenki eldöntheti saját maga, hogy ez megéri-e neki. Az sem valósznű, hogy az adatgazdaság más szereplői, mint a Google vagy az Amazon, beérik ennél sokkal kevesebb felhasználói adattal. A kommentárok szerint a Facebook mostani válaszai (illetve egyes válaszok homályos fogalmazása) minden bizonnyal azt eredményezik, hogy a kongresszusi bizottság egyik-másik kérdésben még mélyebbre akar majd ásni.
Közösség & HR

Nagyon drágán megfizetik az EU-s cégek, hogy bejussanak a kínai piacra

Egyre gyakrabban követeli meg az ottani partner a technológiai transzfert – derül ki az EU Kínai Kereskedelmi Kamarájának egy felméréséből.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.