Ez még olcsó volt, a britek büntették 500 ezer fontra a Cambridge Analytica adatkezelési botránya nyomán. Közben kiderült, hogy orosz Mail.ru is spéci jogosultsággal halászott a közösségi hálózaton.
Hirdetés
 

Az Egyesült Királyság információügyi (praktikusan adatvédelmi) biztosa, Elizabeth Denham még tavasszal kért házkutatási engedélyt a Cambridge Analytica londoni irodáira, miután a Channel 4 csatorna lehozott egy a tanácsadó cég vezetőinek beszélgetéséről készített rejtett kamerás felvételt. Ahogy arról márciusban beszámoltunk, az aktuális szabályozás értelmében legfeljebb félmillió fontos büntetés nézett ki a Facebooknak a feltételezett szabálytalanságok miatt, de a májusban életbe lépett új adatvédelmi szabályozás már a társaság globális forgalmának 4 százalékának megfelelő bírság kiszabását is lehetővé teszi.

A közösségi hálózat végül e hét szerdán kapta meg a félmillió fontos csekket, vagyis a maximális bírságot, ami a társaság és a botrány léptékei szerint így is aprópénznek tekinthető. A masszív adatszivárgás nyomán ugyanis megállapították a Facebook felelősségét a felhasználói adatok elégtelen védelmében, ezen felül kifogásolták a transzparencia hiányát az információ külső szereplőkkel való megosztását illetően. A több mint egy éven át tartó nyomozás egyébként az ügy politikai vonatkozásait is kiteregette, az információügyi biztos pedig megdöbbentőnek nevezte, hogy a brit politikai pártok milyen mennyiségű személyes adatot gyűjtöttek össze a választókról.

A vizsgálat már korábban feltárta, hogy a Brexit-kampány idején az Egyesült Királyság kilépését támogató csoportok szabálytalanul kaptak és használtak a Facebookon összegereblyézett felhasználói adatokat. Emellett érdemes megjegyezni, hogy az adatvédelmi hatóság az uniós tagság melletti kampány adatgyűjtési és -felhasználási gyakorlatát is vizsgálja: összesen 11 politikai szervezetnek küldött felszólítást az auditokban való közreműködésre, bár bűnögyi nyomozást csak a Cambridge Analytica anyacége ellen kezdett.

Máris itt az újabb facebookos gumicsont

A Facebooknak 28 napja van a fellebbezésre. A cég ismét közölte, hogy mindenben együttműködik a brit hatóságokkal, és megismételte, hogy annak idején a saját mostani álláspontja szerint is jobban oda kellett volna tennie magát a felmerülő aggályok kivizsgálásában. Elizabeth Denham egyébként a Financial Times kérdésére elmondta, hogy a Cambridge Analytica által áruba bocsátott adatok más országokból, így Oroszországból is elérhetők voltak. Ez az amerikai elnökválasztás manipulációja mellett azért érdekes, mert a Facebook egy másik orosz vonatkozásban is éppen most került újra a figyelem középpontjába.

A Wired és a CNN is tegnap számolt be azoknak a vállalatoknak a listájáról, amelyek különböző megállapodásokon keresztül elég véleményes módon jutottak facebookos felhasználói adatokhoz. Ahogy korábban kiderült, egy csomó partner – köztük például kínai eszközgyártók – hosszú időn keresztül különleges jogosítványokat kapott a közösségi hálózattól, amikor pedig a Facebook szigorított az adatok megosztásával kapcsolatos szabályain, sokan közülük hat hónapos türelmi időt kaptak korábbi jogosítványaik használatára.

A lapok összeállítása alapján az érintett alkalmazások közül kettő is az orosz Mail.ru csoporté, amely a hivatalosan is 14 milliárd dollár fölötti magánvagyonnal rendelkező, az orosz elnökkel híresen jó kapcsolatot ápoló Aliser Uszmanov érdekeltségébe tartozik. A Mail.ru alapítója, Jurij Milner korábban maga is elnöki tanácsadó volt, máskülönben elméleti fizikus, aki a számítástechnikai szürkeimportban és a bankszakmában tett kitérő után kiváló megérzésekkel rendelkező technológiai befektetőként vált ismertté – egyebek mellett ő a Facebook egyik korai befektetője is.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »


A Facebook a CNN oldalán idézett közleményében hangsúlyozza, hogy a Mail.ru a világ ötödik legnagyobb internetes vállalata, amely a Facebook mellett hosszú évek óta fejleszt alkalmazásokat mindenféle platform, így az iOS és az Android alá is. A közösségi oldal eddig nem látta jelét annak, hogy az orosz társaság visszaélt volna a a felhasználói adatokkal, ellenkező esetben már kizárta volna platformjáról az érintett fejlesztőket. A Mail.ru ugyanekkor azt közölte, hogy adatokat kizárólag a saját üzleti céljaira, a Facebook éppen érvényes adatvédelmi szabályozásának megfelelően használ.

PR-katasztrófának mindenesetre megteszi

Mindebbe természetesen nem is lehet vagy érdemes belekötni, de a kritikusokat sem könnyű formális magyarázatokkal leszerelni: az orosz vonatkozásokra érthetően egyre érzékenyebb amerikai szenátusban is azonnal kezdeményezték annak részletes vizsgálatát, hogy a Mail.ru milyen információkhoz jutott a Facebookon keresztül, és ezekkel pontosan mit kezdett. A helyzeten nem sokat javít, hogy a Facebook ebben az esetben is hozta a formáját: a korábbi bizottsági meghallgatásokon ezer meg egy kérdést kapott az orosz kormányügynökségek vélt-valós hozzáféréseivel kapcsolatban, de ezekre csak annyit bírt válaszolni, hogy nem teljesített hivatalos adatigényléseket.

A transzparencia hiánya így most még tovább növeli a bizalmi deficitet. Még úgy is, hogy a kommentárok a konkrét eset kapcsán inkább a Facebook vezetőinek naivitását emelik ki: a Wired oldalán megszólaló amerikai diplomata például tényként említi, hogy Oroszországban egy bizonyos nagyságrend fölött nincs olyan üzletember, aki kivonhatná magát a titkosszolgálatokkal való együttműködés alól. Persze ha informatikáról és adatvédelemről beszélünk, akkor ez az amerikai gyakorlatban sincs másként: a Snowden-ügy óta mindenki tudja, hogy az amerikai NSA ugyanúgy megtalálta a módját, hogy adatokat gyűjtsön a technológiai cégektől.

Biztonság

Drágálljuk őket és félünk tőlük, de nagyon érdekelnek

Természetesen az okos otthoni eszközökről van szó, amelyekkel kapcsolatban itt a legújabb fogyasztói felmérés.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.