A cégnél nyolc éve nem volt ilyen gyenge működési eredményre példa. A fogyasztói piacokon tapasztalható apátia a folyó negyedévben sem kecsegtet sok jóval.

Az Intel után egy másik jelentős csipgyártó óriásnál is megmutatkozott a világgazdaságban tapasztalt problémák hatása. A Samsung Electronics hétfőn közétett, 2022 utolsó három hónapjára vonatkozó üzleti jelentésében nagyítóval is nehéz pozitívnak beállítható részleteket találni.

A dél-koreai gyártó a tavalyi utolsó periódusban mindössze szűk 70,5 billió won (57,2 milliárd dollár) forgalmat tud felmutatni. Ez 8 százalékkal marad el a 2021-ben produkált szinttől. Ennél is rosszabb trend mutatkozik meg a működési eredmény tekintetében, ami alig érte el a 4,3 billió wont (3,5 milliárd dollár). Ilyen alacsony számot legutóbb 2014 harmadik negyedévénél láthattak a befektetők, amikor mindössze 4 billió won jött össze. A mostani, 4,3 milliárd wonos összeg egyébként 69 százalékkal múlja alul az egy évvel korábbi nyereségességet. Ugyanakkor az is igaz, hogy a 2021-es ünnepi szezon kiemelkedően jól alakult a cég számára.

A gyártó közvetlen termékértékesítési képességét igencsak korlátozta (korlátozza) a különböző fogyasztói elektronikai termékeknél megmutatkozó apátia. Az okostelefonoknál egészen drámai összeomlás zajlik éppen, de a jóval kisebb jelentőségű tabletes szegmensben sem éppen felfelé vezet az út. És akkor a darabjaira hulló PC-s piacot még nem is említettük...

A fentiek nem csupán a közvetlen termékeladások szempontjából fájnak a Samsungnak, hanem azért is, mert mindez jelentősen rontja egyik legfontosabb divíziójának, a félvezetőkért felelős üzletágnak az eredményeit is. A NAND és a DRAM csipek árai az utolsó negyedévben a kereslet bezuhanására reagálva meredeken zuhantak. Ennek megfelelően a félvezetőkből realizált 20 billió wonos forgalom jóval (24%-kal) elmarad a 2021 végén felmutatott bevételtől.

Az idei év sem indul jól

Túlzott bizakodásra nem ad okot a befektetőknek az sem, hogy a vállalat közlése szerint 2023-ban is érezhetőek maradnak a gazdasági bizonytalanság, a megugró infláció és a geopolitikai konfliktusok jelentette problémák. A Samsung számára kiemelkedő jelentőségű okostelefonos piacon például mindez azt eredményezi, hogy a szegmens "ketté szakad". Azaz csak a prémium és a legolcsóbb árkategóriás készülékeket lehet majd jó eséllyel értékesíteni, miközben a középkategóriás eszközök iránti érdeklődés jelentősen megcsappan.

Piaci hírek

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.