Sajtóértesülések szerint a korábbi rekordnak számító 746 millió eurós büntetésnél is nagyobb csomagot kaphat a Meta az európai adatkezelési szabályok megsértése miatt.

Nem kívánt rekordot állíthat fel a Meta Platforms abban az esetben, ha a Reuters belső forrásokra alapozott értesülései igaznak bizonyulnak. A hírügynökség ugyanis arról ír, hogy a közösségi óriás várhatóan az Amazonra 2021-ben kiszabott, 746 millió euróra rúgó büntetésnél is komolyabb bírságot kaphat az EU-ban.

Az ügy az európai felhasznák adatainak tengerentúli továbbításával van összefüggésben. A transzatlanti adatcserét korábban szabályozó Privacy Shield megállapodást ugyanis 2020-ban érvénytelenítette az Európai Bíróság, mivel az nem védi elvárható mértékben az Európai Unió állampolgárainak személyes adatait, ha azok az USA-ba kerülnek.

Az ír adatvédelmi hatóság (Data Protection Commission, DPC) ennek kapcsán ideiglenes végzéssel blokkolta azt a mechanizmust, amelyet a Meta az uniós felhasználók adatainak a tengerentúlra való továbbítására használ, miután EU legfelsőbb bírósága is érvénytelennek minősítette az azt lehetővé tevő keretrendszert.

A DPC tavaly nyárra készült el a frissített rendelettervezettel, ami a szervezet szóvivőjének akkori nyilatkozata szerint újabb lépést jelent a Facebook vagy az Instagram (vagyis a Meta) felhasználóit érintő, Európából az Egyesült Államokba irányuló adatátvitelének felfüggesztéséhez.

Üres fenyegetőzés

Az adatkezelési gyakorlatát bátran tovább folytató Meta a radikálisan megváltozó szabályozói környezet kapcsán rögtön fenyegetőzésbe kezdett, megpendítve azt a lehetőséget is, hogy akár teljesen kivonul az európai piacról. A bunkósbot azonban gyorsan visszakerült az asztal alá, ami jelzi, hogy a nagy technológiai óriások körül egyre jobban összezárnak a régiós hatóságok és politikai testületek, kiegyenlítve ezzel a korábban nagyon egyoldalúnak tűnő erőviszonyokat.

A most belengetett rekord összegű adatkezeléshez kötődő büntetés egyébként nem az első komolyabb számla lesz, amit a Meta kap az EU-tól. A céget idén januárban ugyanis összesen 390 millió euró bírsággal sújtotta az ír adatvédelmi hatóság, mivel 2018 májusától, azaz az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) élesedése óta jogellenesen használta fel a felhasználók személyes adatait platformjain a célzott hirdetések megjelenítésekor.

Piaci hírek

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.