Sajtóértesülések szerint a korábbi rekordnak számító 746 millió eurós büntetésnél is nagyobb csomagot kaphat a Meta az európai adatkezelési szabályok megsértése miatt.

Nem kívánt rekordot állíthat fel a Meta Platforms abban az esetben, ha a Reuters belső forrásokra alapozott értesülései igaznak bizonyulnak. A hírügynökség ugyanis arról ír, hogy a közösségi óriás várhatóan az Amazonra 2021-ben kiszabott, 746 millió euróra rúgó büntetésnél is komolyabb bírságot kaphat az EU-ban.

Az ügy az európai felhasznák adatainak tengerentúli továbbításával van összefüggésben. A transzatlanti adatcserét korábban szabályozó Privacy Shield megállapodást ugyanis 2020-ban érvénytelenítette az Európai Bíróság, mivel az nem védi elvárható mértékben az Európai Unió állampolgárainak személyes adatait, ha azok az USA-ba kerülnek.

Az ír adatvédelmi hatóság (Data Protection Commission, DPC) ennek kapcsán ideiglenes végzéssel blokkolta azt a mechanizmust, amelyet a Meta az uniós felhasználók adatainak a tengerentúlra való továbbítására használ, miután EU legfelsőbb bírósága is érvénytelennek minősítette az azt lehetővé tevő keretrendszert.

A DPC tavaly nyárra készült el a frissített rendelettervezettel, ami a szervezet szóvivőjének akkori nyilatkozata szerint újabb lépést jelent a Facebook vagy az Instagram (vagyis a Meta) felhasználóit érintő, Európából az Egyesült Államokba irányuló adatátvitelének felfüggesztéséhez.

Üres fenyegetőzés

Az adatkezelési gyakorlatát bátran tovább folytató Meta a radikálisan megváltozó szabályozói környezet kapcsán rögtön fenyegetőzésbe kezdett, megpendítve azt a lehetőséget is, hogy akár teljesen kivonul az európai piacról. A bunkósbot azonban gyorsan visszakerült az asztal alá, ami jelzi, hogy a nagy technológiai óriások körül egyre jobban összezárnak a régiós hatóságok és politikai testületek, kiegyenlítve ezzel a korábban nagyon egyoldalúnak tűnő erőviszonyokat.

A most belengetett rekord összegű adatkezeléshez kötődő büntetés egyébként nem az első komolyabb számla lesz, amit a Meta kap az EU-tól. A céget idén januárban ugyanis összesen 390 millió euró bírsággal sújtotta az ír adatvédelmi hatóság, mivel 2018 májusától, azaz az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) élesedése óta jogellenesen használta fel a felhasználók személyes adatait platformjain a célzott hirdetések megjelenítésekor.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.