Nem vívják tovább értelmetlen küzdelmüket a telefonok kameráival.

Leállítja olcsó kameráinak fejlesztését a szegmens két legfontosabb gyártója, a Panasonic és a Nikon. Digitális kamerákat továbbra is fejlesztenek, de mindkét vállalat a profi-félprofi tükör nélküli modellekre koncentrál. Az ok egyszerű: ún. point-and-shoot fényképezőgépek piacát lényegében értelmezhetetlen méretűvé zsugorították az egyre jobb kamerákkal piacra kerülő mobiltelefonok (érdemes megnézni egy-egy új telefon bemutató show-ját: a készülékek bemutatása kilencven százalékban arról szól, hogy mit tud a kamerájuk.

Mint a Nikkei röviden összefoglalta, a 1990-es évek közepén-végén a nagyon nagy sikert arattak az egyszerű, kompakt digitális fényképezőgépek, melyek a csak alkalmilag, hobbiszinten fotózóknak megfizethető, könnyen kezelhető és hordozható alternatívát nyújtottak a sokkal drágább (és érzékenyebb) tükörreflexes fényképezőgépekhez képest. Népszerűségük csúcsán évi 110 millió darabot értékesítettek belőlük (a Camera & Imaging Products Association – CIPA – információi szerint).

A kamerás okostelefonok azonban ezt a piacot teljesen bedarálták: tavaly mindössze 3 millió belépő szintű kompakt kamerát adtak el világszerte, miközben például idén, egy zsugoródó okostelefon-piacon az IDC várakozása szerint összesen 1,3 milliárd készülék talál gazdára.

A CIPA adatai szerint 2021-ben a teljes digitálisfényképezőgép-piacnak mindössze a 36 százalékát adták a kompakt gépek. A piac folyamatosan – és a fenti lépések hatására gyorsuló ütemben – zsugorodik, de ez nem azt jelenti, hogy digitális fényképezőgépekre egyáltalán ne lenne kereslet. A tükör nélküli nagy modellek piaca tavaly 31 százalékkal nőtt.

Miktől kell hamarosan búcsúznunk?

A Panasonic esetében egyre kevesebb kompakt Lumixszal fogunk találkozni. A 2001-ben bemutatott modellsorozat már eddig is jelentősen szűkült. Mint a vállalat szóvivője mondta a Nikkeinek, minden olyan modell fejlesztését leállítják, amely okostelefonnal helyettesíthető. A jövőben csak azokat a tükör nélküli modelleket fejlesztik, amelyeket a félprofi-profi piacra szánnak. Ezek között lesznek újdonságok is, például egy olyan gép, amin a német Leica Camerával közösen dolgoznak egy májusban kötött együttműködési megállapodás keretében.

A Nikon a Coolpix termékcsalád kompakt modelljeinek fejlesztését állítja le, és mindössze két nagyobb teljesítményű objektívvel szerelt modellt kínál. A régebbi, gyártásban lévő modelleket nem állítják le, de hogy mennyit gyártanak és meddig, arról a piaci trendek alakulásának függvényében döntenek. A vállalat a tükörreflexes fényképezőgépek fejlesztését sem viszi tovább, a félprofi-profi kategóriában is csak tükör modellek maradnak.

A piac többi fontosabb szereplője már régebben meglépte ezt: a Fujifilm csak a 2011-ben bemutatott X100 sorozat ötödik kiadásától, a 2020-ban piacra dobott X100V-től fölfelé fejleszti a modelljeit. A Canon 2017 óta nem nyúlt hozzá a belépő szintre pozicionált Ixy gépekhez, de amíg van rá akkora kereslet, hogy megérje gyártani, nem vezetik ki. A Sony a Cyber-shot márkával van jelen a szegmensben, és bár a modelleket 2019 óta nem frissítik, egyelőre a gyártását nem állítják le. A Casio, amely szintén fontos szereplője volt ennek a piacnak, viszont már 2018-ban végleg kivezette az Exilim modelleket.

Konzumer tech

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.