Az IDC 2022 egészére vonatkozó előrejelzése szerint Közép- és Kelet-Európában valósággal bezuhannak az okostelefonos eladások.

Nem lesz túl kedvező éve a mobilgyártóknak az IDC frissen kiadott jelentése szerint. Az amerikai piackutató cég becslése szerint idén 3,5 százalékkal csökkenhet az eladott okostelefonok mennyisége. A jelenleg bő 1,3 milliárd darabosra becsült éves eladási volumen azonban a valóságban akár még lejjebb is eshet, mivel a szegmens szereplőinek rengeteg problémával kell(ene) egyszerre megbirkózniuk. A teljesség igénye nélkül említhető a kereslet visszaesése, az infláció elszabadulása, a geopolitikai feszültségek, a koronavírussal összefüggésbe hozható alkatrészhiány és általános logisztikai nehézségek.

Hogy mennyire kiszámíthatatlan a helyzet, azt jól mutatja, hogy az IDC rövid időn belül volt kénytelen drasztikusan módosítani a 2022-re vonatkozó előrejelzésén. A fentebb belógatott mínusz 3,5 százalék előtt nem sokkal ugyanis még 1,6 százalékos bővülést vizionáltak a cég szakértői. 

A jelentés szerint a nehézségekre reagálva számos OEM-gyártó csökkentette idei évre vonatkozó megrendeléseit, név szerint is említve a két legjelentősebb szereplőt, a Samsungot és az Apple-t. Utóbbit azonban kevésbé érintik a problémák, mivel egyrészt Cupertino sokkal komolyabb ellenőrzést tud gyakorolni a beszállítói láncára (a témával nemrégiben foglalkoztunk részletesen az iPad-gyártás Vietnámba költöztetés kapcsán), másrészt a jellemzően prémium kategóriás portfóliójának vásárlóit kevésbé érintik érzékenyen a gazdasági nehézségek. 

Régiós sajátosságok

Az okostelefonos eladások idén a közép- és kelet-európai régióban valósággal beszakadnak: a 2021-es teljesítményhez képest várhatóan 22 százalékkal esik a forgalom. Ez persze nem túl meglepő annak fényében, hogy a jelenlegi legkomolyabb "geopolitikai feszültség" éppen itt és most tombol a szomszédunkban.  

A teljes szektor szempontjából azonban ennél is jelentősebb a Kínában tapasztalható recesszió. A legnagyobb okostelefon-piacnak számító országban 11,5 százalékos visszaesést prognosztizálnak a kutatók. A számszerűleg 38 millió darabra rúgó kiesés az idei globális szállítási volumencsökkenés mintegy 80 százalékát teszi ki.

Jó hír viszont, hogy a lejtmenet várhatóan nem tart örökké, sőt különösebben sokáig sem. Az IDC üveggömbje jövőre már 5, a 2026-ig tartó időszakra pedig átlagosan közel 2 százalékot kitevő piacbővülést mutat. Mindeközben folytatódik az 5G-képes készülékek fokozatos térnyerése. 2026-ban már várhatóan az összes eladott mobil közel négyötöde lesz 5G-s modell, melyek átlagára addigra 440 dollár körülire mérséklődik a jelenlegi bő 600 dolláros szintről.

Konzumer tech

100 millió dollárnyit zsarolt össze a Conti utódcsapata

A Black Basta valószínűleg a hírhedt orosz Conti hekkerbanda egykori tagjaiból állt össze tavaly, és úgy tűnik, rögtön nagyon sokat kaszáltak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.