Egy tanulmányban a futurisztikus közlekedési mód energiaigényét vetették össze a hagyományos autózással. Érdekes eredmények születtek.

A Michigan University és a Ford szakemberei arra voltak kíváncsiak, mennyire lehet reális opció a nem túl távoli jövőben az, hogy a hagyományos kocsikat a Jetson családból ismert repülő autókkal váltjuk ki általános közlekedési célokra. A kutatók leginkább egy területre, a felhasznált energiamennyiségre koncentráltak.

Mennyit eszik százon?

A Nature magazinban is megjelent anyag az egyelőre még maximum csak prototípusként létező repülő autók fogyasztását a benzines és elektromos hajtású kocsik energiaigényével vetették össze. A hivatalosan függőleges fel- és leszállásra alkalmas repülőnek (vertical takeoff and landing aircrafts - VTOL) nevezett elektromos szerkezetek teljesen más dinamikával fogyasztják az akkumulátoraikat, mint ahogy egy normál autó. A felszállás ugyanis hatalmas energiát igényel, viszont maga a légi közlekedés már nagyon takarékosan megy.

A fentiek miatt nem meglepő, hogy a különböző egyenletek végigzongorázása után az jött ki, hogy rövidebb távra semmiféleképpen nem lehet értelmes opcióként gondolni a VTOL-re. Városon, sőt annak aglomerációján belül sem tűnik kifizetődőnek a technológia, mivel 35 kilométeres út alatt még a benzines autó is jobban teljesít, az elektromos hajtásúról már nem is beszélve.

Ettől a távtól kezdve viszont a repülés elkezd hatékonyabbá válni, és apránként csökken is a szakadék a különböző közlekedési megoldások között. 100 km-es út esetében például a benzines autónál átlagban 52 százalékkal hatékonyabb egy VTOL, de még az elektromos motoros földfelszíni kocsikázást is maga mögé utasítja 6 százalékkal.

Korlátozott eredmények

A megállapítások kétségtelenül érdekesek, de azért érdemes hozzátenni, hogy a tanulmány egy még most is csak kísérleti fázisban tartó technológiát próbált összevetni létező megoldásokkal. A VTOL teljesítményéhez szükséges adatokat így az ilyen járműveken dolgozó cégektől kérték el a kutatók, és azok figyelembevételével számoltak. Repülő autót fejlesztőkből amúgy nincs hiány, a teljesség igénye nélkül hír volt már arról, hogy ilyesmivel próbálkozik a NASA és az Uber, az Audi és az Airbus, a Google-alapító Larry Page startupja, a kínai Ehang, vagy éppen a Boeing.

A korlátozott és nem feltétlen pontos adatok mellett további hiányossága a tanulmánynak, hogy nem számol a közlekedés egyéb fontos tényezőivel, mint például az előállítás és az üzemeltetés összköltsége. Az is érdekes kérdés, hogy mindez hogy viszonyulmajd olyan hagyományos közlekedési formákhoz, mint például a vasút vagy az autóbusz.

Természetesen a repülő taxiknak így sem feltétlenül kell majd üresen rozsdásodni, hiszen a speciális élmény és a gyorsaság egyaránt vonzó lehet, csak éppen több mint valószínű, hogy sokáig mindez a leggazdagabbak kiváltsága marad. Ennek ellenére a tanulmány szerzői bizakodóan nyilatkoztak. Azt is nagy eredménynek tartják, hogy bizonyos körülmények között a repülő autó a leginkább környezetbarát megoldás tudott lenni. Utasokkal megfelelően feltöltve pedig városok közötti néhány száz kilométeres utazásoknál akár szélesebb rétegek számára is reális alternatíva lehet a "jetsonozás".

Piaci hírek

Melyik városban működik a legtöbb megfigyelő kamera?

A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.