Új, azonosításra szolgáló funkciót vezet be a közösségi hálózat üzemeltetője a biztonság fokozása érdekében. Az ellenállók komoly retorzióban részesülnek.

Egy jól átgondolt és kivitelezett biometrikus azonosítás nyújtja talán a legnagyobb biztonságot a felhasználó adatainak védelmére. Nem véletlen, hogy az okostelefonok gyártói pár év alatt készülékei kvázi elengedhetetlen részévé tették az ujjlenyomat-leolvasást, és nem is akarnak egykönnyen megszabadulni tőle.

Az Apple pedig nemrég még tovább ment az iPhone X-szel, és bevezette az arc biometriai jegyeire alapuló azonosítást (Face ID). Ezt irigyelhette el a Facebook; a közösségi hálózat üzemeltetője úgy döntött, hogy egyfajta Captcha megoldásként a felhasználók profilját fogja igénybe venni a belépés hitelesítéséhez. Jó néhány felhasználónak küldött már üzenetet egy profilfotó feltöltésének kérelmével, melyben azt ígéri, hogy ellenőrzést követően véglegesen törli a képet a cég szervereiről.

Teszed, amit mondunk!

Meglehetősen szigorúra sikerült ugyanakkor a szolgáltatás bemutatkozása. Az üzenet szövege szerint ugyanis azok, akik úgy döntenek, hogy nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel, automatikusan kizárják magukat a szolgáltatásból. Ezen elhatározásuk megváltoztatására a Facebook 3 napot (72 órát) ad az érintettek számára.

A Wireddel készített interjújában a vállalat szóvivője elismerte, hogy a fényképteszt a gyanús tevékenység jobb kiszűrését segíti az olyan pontokon, mint a felhasználói fiók létrehozása, ismerősnek jelölés, reklámok fizetésének beállítása, hirdetések létrehozása vagy szerkesztése. Azt viszont nem közölte, hogy mikor vezeti be általánosan az eljárást a Facebook.

Néhány Reddit-felhasználó arról számolt be, hogy már áprilisban kaptak hasonló felszólítást. Volt, aki csak mostanában szembesült a közösségi háló ezen fejlesztésével, és noha állítása szerint feltöltött profilképet magáról, mégis arról tájékoztatták a visszaigazoló levélben, hogy a következő 72 óra folyamán ellenőrzik azt, addig pedig biztonsági okokból letiltják fiókját.

Ennél cifrább dolgokkal is kísérleteznek már. Pár hete a regisztráltak egy részétől azt kérte a Facebook, hogy töltsenek fel Facebook Messengeren keresztül meztelen képet magukról. Az akció egyébként csak Ausztráliában, szűk körben és kísérleti jelleggel futott, ráadásul az ottani hatóságok együttműködésével. A cél ugyanis a manapság egyre több problémát okozó bosszúpornó jelenség visszaszorítása. Ezzel a módszerrel ugyanis azt biztosan meg lehet akadályozni, hogy az a bizonyos feltöltött képet később ne tudja megosztani az, akinek a felhasználó korábban átküldte.

A közösségi média üzemeltetője akkor is kihangsúlyozta, hogy a feltöltött képek igen rövid életűek lesznek a vállalati szervereken: csupán addig tárolják őket, amíg hash-értéket képeznek belőlük. Ezt követően csak a numerikus adatot használják fel, a feltöltött fotót törlik a kiszolgálókról.

Biometrikus technikák

A konzumer piacon érdekes módon csak az ujjlenyomat- és mostanában az arcjegyekre alapuló azonosítási módszer terjedt el. Pedig lenne más módszer is, például az íriszt vizsgáló megoldás, melyet két éve már mobiltelefonba is beépítettek. A Fujitsu által fejlesztett mobilban megtalálható szkenner pillanatok alatt beolvassa és azonosítja a felhasználó retináját, amivel maga a telefon is nagyobb biztonságban van és az ujjlenyomat alapú megoldásokhoz hasonlóan, fizetéskor is használható. A szenzorral előzetesen el kell tárolni az írisz egyedi rajzolatát, ami után csak egy szkennelést követően érhetők el a telefon funkciói.

Hasonlóan nem hozott áttörést a vénaszkennelés sem. A Fujitsu Laboratories kombinált biometrikus személyazonosító technológiájáról még 2011-ben írtunk; eszerint a tenyérvénák mintázata és három ujj lenyomata alapján végzi a felismerést. A tenyérvéna- és az ujjlenyomatadatok együttes felhasználásával rendkívül gyorsan, két másodpercen belül azonosítani lehet egymillió ember közül a kívánt személyt. A hatékony működés ellenére mindmáig ritkaságszámba megy ennek az eljárásnak az alkalmazása.

Közösség & HR

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.